In memoriam Kossuth Mozi (Budapest)

2009. november 04. szerda | Írta: Forgács Balázs
A történet az 1930-as években kezdődik. Ekkor gondolt nagyot Beck Imre, mozis és filmkölcsönző: Kellene egy nagy méretű utánjátszó mozi. Volt egy telke a Váci út 14. szám alatt, ahol felépítetett egy bérpalotát, melynek alsó szintjén helyett kapott egy mozi. Időközben kitört a háború, így a tényleges nyitás 1946-ban történt, de ekkor már nem Beck, hanem a Mafirt nyitotta a mozit, melyet már akkor is Kossuth Filmszínháznak hívtak.

Ekkoriban a nagy befogadóképességű mozi szinte csak gépházzal és nézőtérrel rendelkezett.

 

Többek között ezért is került sor a felújítására, mely 1978-tól egészen 1983.-ig tartott. Ekkor a mozi egy teljesen új koncepciót kapott. A lebontott udvari szárny helyén kapott helyet a kamaraterem, szociális helyiségek és az iroda. A nagyterem kisebb lett mint előtte, de korszerűbb. Ekkor került kialakításra a vetítőgépház melletti tolmácsszoba, illetve a klasszikus üvegszerkezetű pénztárfülke, illetve a ruhatár.

Az 1990-as évek elején a Budapest Film veszteségesen üzemeltette a filmszínházat, ezért a vezetőség kiírta a Kossuth Mozi üzemeltetési pályázatát.

Ekkor pár óra leforgása alatt megalakult a Flamex Kft., beadták a pályázatot, és már ők üzemeltették a mozit. Hiszen egyedüli pályázóként nem kellett senkivel versenyezni.

A Flamex üzemeltetése alatt (1995) került kialakításra a további 2 terem. A mozi jól működött a multiplexek elterjedésének korai szakaszában is. 1997-ben például 420 ezer néző tért be a termeibe. (Ekkor az Újpalotán lévő Cineplex Odeon 6 termében 780 ezren fordultak meg.)

Azonban a rossz gazdasági döntések a csőd szélére jutatták a Flamex Kft.-t, aki ekkor már csak a Kossuth mozit üzemelteti. (Működött mozijuk p.l. Kaposvárott, Esztergomban, Székesfehérváron.)

 

2003 februárban az InterCom Zrt. megvette a Kossuth mozit, de később, 2006 augusztusában a Hollywood Multiplex hálózat részeként a Palce Cinemas tulajdonába került.

A Palace elvégezte a filmszínház azbeszt mentesítését, illetve átalakította az előteret. A kinotechnika is cserére került. A sokat futott MEO 5 Xb típusú vetítőgépeket lecserélték a Nagykanizsáról leszerelt Cinemechanikákra.

Ma az alábbi közlemény jelent meg a Palace Cinemas honlapján:

"Ezúton értesítjük, hogy 2009. november 5.-vel a Palace Cinemas ideiglenesen bezárja a Kossuth mozit és átgondolja annak jövőbeni üzemeltetési vagy értékesítési lehetőségeit. További információk és kérdések esetén kérjük keressen minket a kossuth@palacecinemas.hu e-mail címen."

A kezdetektől fogva Kossuthnak hívták, most is ezen a néven zárták be, remélhetőleg tényleg csak ideiglenesen.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 23:55