2024. március 26. kedd - Írta: Forgács Balázs
Mindig is szerettem fotózni, kezdetben a legfőbb érdeklődési körömnek megfelelően a vonatokat fényképeztem filmes géppel, aztán pedig digitálissal. Nagy szám volt a kétezres évek közepén a kis, optikai zoomos kompakt fényképezőgép, videófelvevő funkcióval, nekem is volt ilyenem, aztán egy óvatlan helyzetben ellopták tőlem.

Ezt követte egy tükörreflexes digitális fényképezőgép, amelyet kezdetben állvány nélkül, majd pedig azzal kiegészítve használtam, szintén vonatokat fotózva. Míg aztán látva, hogy mennyien vannak egy gőzmozdonyparádén, ahogy 500-an ugyanazt a mozzanatot kapják lencsevégre, elment tőle a kedvem és kerestem valami olyan egyedi témát, amit csak én művelek, itt jött képbe a mozi.

Már középiskolás koromban nagy érdeklődést váltott ki belőlem a filmszínház. Ahogy gyerekként a mozdony füstje csapott meg, úgy kamaszként a mozi illata. A 90-es évek végén a helyi multiplex moziban szocializálódtam és magával ragadt a tökéletes hangzás, valamint az izgalmas filmek látványvilága. Sokáig nem is létezett más számomra, a multiplexek csillogása és titokzatos varázsa beszippantott. Amikor felkerültem Budapestre, valahogy hiányoltam a mozikról szóló bemutató weboldalakat. Hol, milyen hanggal, képpel, kényelmes ülésekkel találkozhatunk. Ekkor megszületett a moziélmény blog, de ott még főleg mások fotóit használtam fel.

Ellátogattam messzi vidéki mozikba, ahol egy-egy alkalommal már fotóztam is. Ez hamar egy rendszerré vált és amikor a mozivilág oldala megszületett, már több moziban is megfordultam. Folyamatosan tökéletesítettem a fotózási tudásomat, céltudatosan haladtam ebben a folyamatban, viszonylag hamar, néhány év alatt ismertté váltam a mozis szakmában, a kutatási munkám által pedig elismerést vívtam ki nem csak a mozisok között, hanem több település helytörténésze által is. Több évkönyvben jelent meg írásom. A jelenleg működő mozik 95%-áról van fotóm és 90%-a utólag feldolgozott képekkel vannak albumba rendezve. Van még munkám bőven, hiszen a folyamatos változások mind újabb lehetőséget kínálnak abban, hogy folyamatosan nyomon kövessem a mozik fejlődését akár a nézőtéri székcserékkel, a technikai újításokkal. Ezen kívül egykor bezárt mozikat is feltérképezek, amit lehet megörökítek az utókornak. Pontos számaim nincsenek, de 2008 óta, több mint 300 alkalommal voltam valahol fotózni. Jó kapcsolatot ápolok a nagy hálózatoktól a kis önkormányzati mozikig, ahová akármikor mehetek, hiszen ez nekik is jó reklám. Nekem pedig kapcsolati tőke, fejlődés és nem utolsó sorban szakmai elismerés. Havonta egy-két mozit látogatok meg ilyen módon, de egyre sűrűbben fordul elő, hogy már nem működő mozikat is lencsevégre kapok, főleg helytörténeti szempontból releváns moziépületeket, ilyenkor egy egész napot rászánok erre.

A célom, hogy az oldalamon megjeleníthető fotók nagyon nagy hányadában saját készítésűek legyenek. Ne kelljen kompromisszumot kötnöm saját magammal, hogy ha pl. a Cinema City egyik vidéki mozijáról esik szó, akkor oda egy sablon fotót tegyek fel. Lehessen válogatnom a saját albumaimból kedvemre. Nem utolsó sorban pedig majd, ha eljön az időm, akkor ezek a fotók jó helyre kerülve legyenek elérhetők az utókor számára.

2024. február 25. vasárnap - Írta: Forgács Balázs
Kaptam egy veréssel fenyegetést az egyik fotózásom alkalmával. Nem írok helyet, sem nevet, sem helyiséget, de megosztom veletek, mert megtörtént és rendkívül bosszantónak gondolom.

Évekkel ezelőtt egy tag jelentkezett a mozis, azóta már zárt facebook csoportomba, ahová a mozisokon kívül senki sem léphet be. Ez egy szakmai fórum, ahol a magyar mozikkal kapcsolatos információk és tudnivalók jelennek meg, nem feltétlenül a nézőközönség számára. Szóval jelentkezett egy tag, aki elmondása alapján xy mozinak az egyik dolgozója. Én minden új tagot üdvözlök a csoportban, mégpedig azzal a plusz infóval, hogy melyik moziból jött és a tevékenységét megjelölve. Ez egyrészt a családiasság, a bensőségesség miatt alakult így, másrészt az egymással való kapcsolattartás miatt. A csoportszabályzatban ezt le is írtam, hogy ne legyen meglepetés a későbbiekben. Ezt az embert is bemutattam, ahogyan szoktam és akkor kiderült, hogy ilyen névvel nem is dolgozik a moziban senki. Emberünk álnévvel jelentkezett, ráadásul, amikor utólag ezt megbeszéltem vele, kikérte magának, hogy én a saját általam létrehozott csoportban bárkit titulus szerint bemutassak. Engedtessék meg, hogy a saját csoportomba azt és úgy engedjek be, ahogy nekem tetszik. A szabályok nem ismerete pedig nem mentesít. Sőt, ha az egyén úgy viselkedik, olyan hangnemet üt meg, akár egy agresszív kritikával, kirakom és tiltom is. Nem kötelességem eltűrni az ilyen egyéneket, főleg álnévvel, krix-krax profilképpel. Tiszteljük meg egymást, hogy valódi névvel érkezünk, ez az alapgondolatom. Ebben az esetben kivételt tettem és bent hagytam.

Évekig nem is volt gond. Hanem aztán egy hír megosztása kapcsán egy olyan félreérthető címet adtam a cikknek, ami egyfajta kattintásvadász posztnak is beillett volna, a tartalom pedig kifogásolható volt. Nem volt hazugság, de pontosítást igényelt volna. Ezt elismerem, előfordult, hogy nem kellő körültekintéssel írtam meg egy-egy hírt. Viszont minden írásomat módosítottam, ha jogos és építőjellegű kritika érkezett. Viszont emberünk kifejezetten agresszív és személyeskedő hangnemben illette az írásomat és engem. Hazugnak nevezett és szerinte olyan dolgokba „kotnyeleskedem”, amihez semmi közöm. Ez volt az a pont, amit kitiltással jutalmaztam. Bár utána feleslegesen bocsánatot kértem.

Megint évek teltek el, az elmúlt félévben voltam fotózni az egyik moziban, ahol kijelentették, hogy mindent fotózhatok, de a gépházba nem mehetek fel. Állításuk szerint a gépész nem engedi. Gondoltam, felhívom a mozi vezetőjét, hogy akkor ez most miért áll tilalom alatt, végül ő külön engedélyezte számomra a betekintést. A fotózás végeztével betoppant a moziba a gépész is, pont nyitott a mozi. Előtte sosem láttam, nem tudtam, hogy ki ő, nem is sejtettem semmi rosszat. Kiderült, hogy emberünk az, akit évekkel ezelőtt kitettem az agresszív kritikája miatt. Mindenféle bemutatkozás nélkül, mint egy dölyfös pulyka, számonkért egy állítólagos „ki ez a f*sz” kérdést, amit visszakeresve sem találtam meg annak a kollégának a beszélgetésében, aki valószínűleg megmutatta neki, hogy mit beszéltünk, ráadásul ilyen nem volt, rosszul emlékezett vagy máshogy adták át neki a párbeszéd szövegét. Másrészt pedig megfenyegetett egy veréssel, mert kicsaptam őt a csoportból. Mindezt teljesen ideges, agresszív módon előadva. Nem gondoltam volna, hogy emberek ennyire, több éven át haragtartók tudnak maradni. Valószínűsítem azt is, hogy neki nagyon is fontos volt az a csoport és bántotta az önérzetét, hogy ki lett téve onnan. Harmadrészt pedig ennyire rávetíteni a másik emberre a frusztrációkat komoly pszichikai problémákat vet fel. Nem ártana önvizsgálatot tartani. Fenyegetőzni pedig bűncselekmény.

Több tanulságot is levontam ebből az ügyből. Részemről körültekintőbbnek kell lennem az oldalam hitelességét illetően. Nem szabad megengedni a bulvárosodást és a féligazságok terjesztését, pláne nem a clickbait cikkeket, ez mégiscsak egy félszakmai weboldal. Ezt kifejezetten néhány cikknél próbáltam ki, nem volt osztatlan a sikere. Ugyanakkor a névtelen forrásokhoz jogom van és nem adom ki őket senkinek, akkor sem, ha később nem valósul meg egy-egy korábbi döntés. Maximum helyesbítem az írást. Amióta több esetben is kifogásolhatók voltak korábbi cikkeim, igyekszem körültekintőbb lenni és megemelni a telefont, kérdezni kritikus témáknál főleg.

2024. február 16. péntek - Írta: Forgács Balázs
Tavaly óta próbálom optimalizálni a havi fotózási metodikát. Előtte az is előfordult, hogy egy nap akár három helyszínre is eljutottam, de ez azért sok, főleg 40-en túl, amikor az embernek a munkája mellett a családra, a testmozgásra és a pihenésre is oda kell figyelnie.

Tavaly elhatároztam, hogy havi kettő fotózás vagy egy fotózás és egy helyszíni kutatást tudok beleilleszteni a hétköznapjaimba és ez többé-kevésbé azért sikerült. Ha a kettő fotózásra kerül sor, akkor egy teljes portré és egy kiegészítő fotózást vállalok. Igyekeztem úgy megoldani, hogy földrajzilag egy helyen legyen a két helyszín és akkor egy nap alatt letudtam a fotózást. Ha ez nem jött össze, akkor egy vidéki és egy budapesti helyszínt igyekeztem összehozni. Ha pedig a kutatásaimhoz helyszíni utazást kellett beilleszteni, akkor csak egy fotózást vállaltam. Persze ez sem volt törvényszerű.

Az elmúlt bő egy évben azért sikerült valamelyest normalizálnom az utazásaimat. Volt, amikor egy napra sikerült besűrítene a két helyszínt, de előfordult, hogy két eltérő távoli szegletben lévő vidéki helyszínt látogattam meg egy hónapban, lekötve a szabadidőimet. Vázlatosan így nézett ki:

2023. évem

január – Cinema City Sopron teljes portré, Cinema Nagykanizsa kiegészítő fotózás (2 külön nap)

február – Sió Mozi Siófok kiegészítő fotózás

március – Cinema City Szolnok teljes portré, Szarvasi Mozi teljes portré (2 külön nap)

április – Makó kutatás + kiegészítő fotózás, Madách Mozi Balassagyarmat kiegészítő fotózás (2 külön nap)

május – Kultik Dunaújváros kiegészítő fotózás, Paksi Mozi kiegészítő fotózás, Pólus Center Mozi kiegészítő fotózás (Dunaújváros és Paks 1 nap alatt, Pólus külön nap)

június – Foton Veszprém teljes portré, Uránia Nemzeti Filmszínház teljes portré (2 külön nap)

július – Cinema City Nyíregyháza teljes portré, Balatonlelle kutatás + kiegészítő fotózás (2 külön nap)

augusztus – Városi Mozi Tapolca teljes portré, Art+ Cinema teljes portré (2 külön nap)

szeptember – Corvin Mozi kiegészítő fotózás, Est Mozi Tata kiegészítő fotózás (2 külön nap)

október – Malom Mozi Kecskemét teljes portré, Kőrös Art Mozi Nagykőrös kiegészítő fotózás (1 napon)

november – Városi Mozi Soltvadkert teljes portré, Városi Filmszínház Kiskunhalas kiegészítő fotózás (1 napon)

december – Mi Mozink Tatabánya teljes portré, Apolló Mozi Debrecen kiegészítő fotózás (2 külön nap)

2024. évem

január – Agóra Mozi Szekszárd teljes portré, Kultik Pécs kiegészítő fotózás, Celldömölk kutatás + fotózás (Szekszárd és Pécs 1 napon, Celldömölk egy másik napon)

február – Zalalövő kutatás + fotózás, Lurdy Mozi /tervezett/ (2 külön napon)

 

Idén az is elképzelhető, hogy nem ragaszkodom a havi kettő utazáshoz, elvégre a mozik 90%-át körbefotóztam már. Meglátjuk, energiafüggő. A települések mélykutatása pedig még csak nemrég kezdődött el. Mindenesetre élvezem. 😊

2024. január 30. kedd - Írta: Forgács Balázs
Mozgalmassá váltak a kutatások és a mozikat bemutató írások, miután az oldal tavaly szintet lépett. Igyekszem kéthavi szinten a kijönni egy-egy témával a mozihírek kétnaponta megjelenő írásai mellett, amely így le is foglal. Az elmúlt félévben kettő bemutatót és szintén kettő kutatást sikerült megjelentetnem vagy legalábbis elkezdenem.

A Mammut egy hosszabb előtörténeti kutatás volt, három hónap is eltelt mire sikerült minden szereplővel korrektúráztatni vagy legalábbis az egykor ott dolgozókkal végignyálazni, tartalmilag rendbe tenni. A celldömölki kutatás egy hosszabb folyamat volt, mert sajnos a digitális adatbázisokban a helyi sajtóanyagot nem találtam meg, Celldömölk könyvtárának oldalán viszont igen, csakhogy minden szám külön volt feltöltve és ez igen megnehezítette a keresést. Minden doksit külön kellett megnyitni, oldalanként kellett keresni a kulcsszavakat, amely elég időigényes feladat és feladja a leckét. Többszöri nekifutás után sikerült befejeznem a kutatást, azt követte az összegzés és a helyi szereplőkkel való egyeztetés, mire sikerült egy 6-7 oldalnyi anyagot összeállítani. Jelenleg éppen Celldömölkre utazom, mert külön találkozom a helyi művelődési ház vezetőjével és a volt moziban üzemelő színház igazgatójával, akik több 10 éve vannak a helyükön. Ők beszélnek a moziról és válaszolnak a kérdéseimre. Azért tartom fontosnak a személyes találkozót, mert sokkal gördülékenyebb így az egymás közti kommunikáció és nem mellesleg az a tapasztalatom, hogy például az idős mozisokkal sem könnyű telefonon beszélni az egészségi állapotukból kifolyólag, harmadrészt pedig a dolog komolysága is megköveteli.

A Malom Mozi bemutatója és rövid története viszonylag rövid idő alatt elkészült, ennek oka, hogy kecskeméti születésűként könnyebb dolgom volt, mivel egyrészt végig követtem a mozi életét, másrészt rendelkezésre álltak a digitalizált folyóiratokban a mozit érintő hírek, információk. A mozi oszlopos tagjai pedig komoly információkkal láttak el.

Zalalövőt egy tiktokos ismerős ajánlotta figyelmembe egy idős mozigépész miatt, akit személyesen ismer. Félő, hogy már nem sokáig él és érdemes megkérdezni őt. Beszéltem vele írásban, kissé távolságtartó ember, de lelkesen leír mindent, ami az életében történt. Fotózni és kutatni szintén el fogok menni, tervek szerint februárban vagy márciusban. Remélhetőleg sikerrel járok. A történetkutatást már elkezdtem, de elég hézagos a történet és még nagyon az elején tartok. Szükség lesz a helyi idegenvezetésre és a helytörténeti útmutatókra.

2024. január 02. kedd - Írta: Forgács Balázs
Összességében nagy változás történt mind az oldal életében, mind pedig a helyszíni bejárásaimban, ami a fotózásokat és a kutatásokat illeti. Néhány adatot osztanék meg az oldal esetében, címszavakban. De előtte hagy szóljak az oldalt érintő változásokról, amelyek külalakilag nem voltak számottevők, ám a beltartalomban nagyon is. A mozivilág 2.0-s változat újdonságait már korábban ismertettem, időközben készül a 3.0-s verzió, amely némileg a felhasználó oldaláról is feltűnik majd, ebbe integrálható be majd a mozijegyár kisokos programszinten. Várható megjelenést nem tudok mondani, de remélhetőleg még ebben az évben sor kerül rá. 😊 És most egy kis statisztika következik.

Helyszíni bejárások: 24 alkalom, ebből 11 teljes portré fotósorozat CC Sopron, CC Szolnok, Szarvasi Mozi, Veszprém Foton mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház, CC Nyíregyháza, Városi Mozi Tapolca, Art+ Cinema, Malom Mozi Kecskemét, Városi Mozi Soltvadkert, Mi Mozink Tatabánya. 11 kiegészítő fotózás Cinema Nagykanizsa 1-es terem székcsere, Sió Mozi Siófok lézer vetítőgépek, Balassagyarmat Nagyterem átépítés, előtér változás, Dunaújváros lézervetítő, Paks büfé-jegypénztár átépítés, Pólus két moziterem ülésfelújítás, Corvin Mozi előtér és a Karády terem új vetítőgépe, Est Mozi Tata kanapésor a teremben, Kőrös Art Mozi Nagykőrös új ülések a nézőtéren, Városi Mozi Kiskunhalas új előtér arculat és újabb vetítőgép, Apolló Mozi Debrecen új büfé kialakítás. Kettő kutatásom volt Makón, régi mozik fotózás, beszélgetés helyi öreg mozisokkal, valamint Balatonlellén a kertmozi vetítőgépe, a régi mozik fotózása miatt, valamint kutatómunka is volt.

Az oldalon 114 mozihír jelent meg, a mozikisokosban 6 alkalommal frissültek a táblázatok, a mozi arcai menüben két alannyal készült interjú, a MoVi blogba kettő bejegyzés került. A mozitúra menüpontban 1, a mozihistóriában 4, a mozitechnikában 1 cikk került publikálásra.

2023. június 14. szerda - Írta: Forgács Balázs
Végbe ment a mozivilág oldalának megújítása, immár vége van a tesztidőszaknak, végleges formában üzemel. Apróbb módosítások még lehetnek, de a mozikisokos interaktívvá tételének és a későbbi mozikritika és az esetleges mozijáték felület kivételével már a most látható módon folytatódik az oldal.

Néhány gondolatot megosztanék az előzményekről. Egy barátom segítségével az előző rendszergazdától elhoztam az oldalt, mert nem éreztem biztonságban a kezelését. A kezdetekben csak arról volt szó, hogy új tárhelyre kerül, ám hamar be kellett látni, hogy a kódolással gondok vannak, nem is kicsik. Ezért némi anyagi ráfordítással alapjaiban kellett újraírni a mozivilág rendszerét, az eddig a neten innen-onnan összeszedett 6 000 kóddal működő oldal helyett már egyedileg megírt 18 000 kód szolgálja a napi működést. Tavaly a korábbi rendszergazda a moziélmény blogot viszonylag magas összegért vállalta volna a mozivilág részévé tenni, ez végül feledésbe merült... Az új környezetben viszont megalkotásra került nem is akármilyen megoldással. Az oldaltól önálló módon is működő blog az egész site szerves részének tekinthető beilleszthető és nagyítható képekkel, különleges karakterek beszúrásával. A blog bejegyzései nem láthatók a kiemelt bejegyzésekben, hiszen ezek nem a mozikat érintő kutatásokról, hírekről szólnak. Inkább személyesebb hangvételű bejegyzések. A főoldalon jobboldalon az 5 legfrissebb bejegyzés látható. Az elnevezésen sokat agyaltam, a moziélmény blog nem fejezi ki kellőképpen a témát, ezért a mozivilág szóösszetétel első két betűjét összeolvasva MoViBlognak neveztem el. Hangzásban a „movie” angol kifejezést is visszahallhatjuk belőle. A moziélmény kifejezést a régi bloggal együtt elengedtem. A mozitúra menü alá a múltban komolyabb kutatási anyagok kerültek fel, azonban ez már eltér az eredetileg a mozik bemutatását megcélzó felülettől, ezért a jövőben ide csak a megjelölt mozik portréja jelenne meg történeti kiegészítéssel. A kutatási anyagok és a régi mozik bemutatása a jövőben a mozihistória menüpont alá illeszkednek, ám a múltban megírt kutatások egyelőre maradnak a mozitúra menü alatt és később kerülnek esetlegesen szétválasztásra. Az egykori moziriport menü nem fejezte ki jól a tartalomra való utalást, ezért az ott található interjúk „a Mozi arcai” néven kerülnek publikálásra. A mozijegyár menü az évek alatt túlnőtte magát egyfajta részletes információs tábláztok gyűjtőhelyévé, ezért a neve mozikisokos lett, egy ideje a táblázatok nevei is erre utalnak. Ez a későbbiekben a bonyolultsága miatt interaktívvá való fejlesztés követi a kezelhetőség érdekében. A Rólunk menü „A Mozivilágról” elnevezést kapta, itt mutatkozik be oldalam, valamint a Rólam felirat alatt személyemről és az oldal történetéről írtam néhány említésre méltó sort, a többesszámot azért engedtem el, mert évek óta egyedül szerkesztem a weboldalt, néha vendégszerkesztőkkel kiegészülve. Tervben van a mozikritika oldal, amely különféle szempontok alapján pontozná a mozikat és így egyfajta ajánlást képezne az olvasó vagy a néző számára, hogy hol érdemes moziban filmet nézni és milyen kiszolgálásban, szolgáltatásban részesül, aki oda jegyet vált. A fejemben még egy heti játék menüpont is körvonalazódik MoVijáték néven, ahol a heti nézettségi rangsort kellene megtippelni, a nyeremény pedig mozijegy lenne vagy valamilyen egyéb ajándék. Ez annak függvénye, hogy a mozikkal sikerülne-e megegyezni erről valamilyen módon.

2023. június 08. csütörtök - Írta: Forgács Balázs
A Mozivilág weboldala derekasan átalakult és talán nem vagyok elfogult, de nagyszerű lehetőségekkel bír és a jövő lehetőségeire is felkészítették. Többek között a korábbi moziélmény blog is itt folytatódik, ahol a kutatásaimról, munkáimról lesznek szösszenetek, a terveimről, sikerélményeimről és a napi megpróbáltatásokról lesz szó.

Jelenleg az oldal tesztverziója működik, ebben az időszakban a rendszergazda kisebb javításokat végez és a tapasztalatok útján módosításokat eszközöl. A cikkben leírt változtatásokkal együtt elkészült a hozzászólási rendszer, amely a mozihír egyes cikkeinél, valamint a többi menü teljes anyagánál és a blog esetében működik, azonban, ha használni szeretnénk, a disqushoz regisztrálni szükséges. A következő nagy kihívás a jegyár kisokosok átalakítása lesz, amellyel a bonyolult jelmagyarázatokat fogjuk eltüntetni és a hozzá tartozó adatokhoz társítjuk őket, oly módon, hogy az kattintásra egy interaktív táblázattá váljon a megfelelő információkkal. Ezt követően már nem kell majd kép formájában feltölteni a táblázatokat, hanem aktuálissá lehet őket tenni néhány módosítással. Tervben van még egy mozikritika menü is, ahol különféle szempontok alapján fogom a mozikat ajánlani vagy éppen még inkább promózni. 😊

Az idei munkáimról: Idén több kiegészítő fotózásra került sor, akadt azonban lehetőség teljes portréra is, bár lassan az összes működő mozira sor kerül. De nem kell megijedni, akadnak azért még bőven fotózandó témák. Az elmúlt félévben Nagykanizsán, Siófokon, Balassagyarmaton, Dunaújvárosban, Pakson és Budapesten a Pólus Center Moziban végeztem a meglévő albumokhoz pótfotózást. Teljes portré a Cinema City Szolnok és Sopron, valamint a szarvasimoziban készült. Májusban befejeztem a makói mozitörténeti kutatásomat. Rengeteg anyagot sikerült fellelnem, de ez nem sikerülhetett volna a város lakossága nélkül, akik felkutatták számomra a megfelelő személyeket vagy a már nem élő mozisok leszármazottjai szolgáltattak részemre fontos információt. Ennek köszönhetően megszületett egy olyan pótolhatatlan írás, amit még senki nem kutatott. Ezt követően most Balatonlelle mozitörténetét kezdtem feltárni, szintén sok segítséget kaptam a helyiektől, a projekt jelenleg áll, de most az oldal megújítására nagyobb hangsúly került. Ha ez lecsendesült, folytatom a munkát.

2022. október 01. szombat - Írta: Forgács Balázs

Hatalmas kutatáson vagyok túl. Amikor befejeztem a hódmezővásárhelyi mozitörténeti írásomat és publikáltam az oldalamon, büszkén domborítottam ki a mellemet, hogy igen, ez hatalmas munka volt. Bő 8 oldalnyi verejtékkel teli oldal, tele rengeteg adattal és személyes tapasztalatokkal. Még a helyi történészek is lecsaptak rá, mondván, hogy hiánypótló írás. Aztán következett Sugár Mozi mozitörténet és portré megjelentetése, ami csupán 3 és fél oldalas lett. Elkezdtem Füzesgyarmattal foglalkozni, bár az a projekt most áll, mert hiányos a feltérképezés, illetve a Cirkó Mozi van még soron, de igyekszem úgy elosztani a mozitörténeti kutatásaimat, hogy kettő egy megyén vagy Budapesten belüli mozi ne kövesse egymást. Így hát a Sugár után nem akartam a Cirkót leközölni, úgyhogy az most várat magára.

Hanem belevágtam a szegedi mozitörténetbe. Főleg azért is, mert ezzel foglalkoztam a legrégebben, azt hiszem egy 2010-es bemutató van róla egy felületes mozitörténeti leirattal. Nem tartottam méltónak ezt, ezért belefogtam az eddigi legterjedelmesebb kutatásba. Nem mondom, nagyon lelkesítő a történelmet felderíteni és rácsodálkozni. Az Arcanum és a Hungaricana keresők elég jó szolgálatot tesznek, de az elmúlt hónapokban volt, hogy több hetet is álltam a munkával. Amikor befejeztem az 1945-ig tartó időszakot, elküldtem egy múzeológusnak, hogy nézze át, de ahelyett, hogy lelkesített volna, olyan kritikát kaptam, hogy csak úgy lestem, mint hal a szatyorban, hogy ez most miért akar kitöröltetni velem ilyen-olyan szövegrészeket? Úgy voltam vele, hogy ez az én írásom, senki kénye-kedve szerint nem fogok úgy írni benne, ahogy neki tetszik. Elengedtem a dolgot, de néhány tanácsot azért megfogadtam, átnéztem és javítottam a jogos kifogásokat és ezzel a lendülettel vágtam bele a folytatásba. A vége az lett, hogy majdnem teljesen 25 oldal lett, a bemutatóval együtt, ami a Belvárosi Mozit és a Grand Cafét illeti. Jelenleg lektorálás alatt van, több mozis, helytörténész és gépész nézi át az anyagomat. A forráshivatkozások is végeláthatatlan oldalakon keresztül sorolódnak kronológiai sorrendben. A jövőhéten egy mozitörténeti sétán veszek részt, ahol másfélórában azokat a központi helyeket vesszük sorra, ahol a nagy mozik működtek. Néhány képet arról is lövök azért, amelyeket majd feldolgozva az írásom mellé beteszem majd. Már várom a közzétételt.. vajon fogják olvasni? Meglátjuk..

2022. április 30. szombat - Írta: Forgács Balázs

Az évek óta tartó áldozatos munkámra a tavalyi évig nemigazán figyelt fel a szakmán kívül más. Bár tavaly kezdtem az újságok forrásaival megjelölni a kutatásaimat és ez az eddigi munkám után hitelesebb, pontosabb képet nyújtott a kutatott időszakokról, történetekről. Az utóbbi időben rendre felkerestem a helyi könyvtárakat, helytörténeti társaságokat, facebook csoportokat, amelyek a régi városok dolgaival foglalkoznak. Innen jutottam el a megfelelő kutatókhoz, akik segítségemre voltak, akár az utólagos áttekintéssel is. Mivel a munkáim elég részletesek, helytörténeti szempontból is megállják a helyüket, ezért fordulhatott elő, hogy a legutóbbi, hódmezővásárhelyi mozitörténeti írásomat a helyi helytörténészeti társaság meg kívánja jelentetni idén ősszel az évkönyvükben. Ez új erőt vett rajtam, egyfajta motivációt. Annak ellenére, hogy a jelenlegi kutatásommal nem haladok, mert amilyen segítségcunamit kaptam az előző munka során, a mostaninál szinte alig kapok, a leveleimet válaszra sem méltatják... hogy lesz ebből történet?

2022. január 25. kedd - Írta: Forgács Balázs

Sziasztok! Mostanában nagyon belevetettem magamat a munkákba, minden hónapban kijön egy újabb bemutató írás a mozikról. Jelenleg a Corvinon dolgozom, már jóváhagyáson van, picit több, mint 7 oldal lett. Olyan hiányt pótló említések vannak benne, amelyet sehol nem lehet olvasni, viszont mindenképpen említésre méltó. A kutatásokat főleg az arcanumnak köszönhetem, de kapcsolati tőkéimnek is hálás lehetek, hiszen élnek még azok az idősebb szakemberek, akik anno ott dolgoztak. Ebben a hónapban Bölcskén és Pakson jártam fotózni, de ezekkel a fotókkal még nem tartok sehol. Bölcske az egyetlen falu, ahol télen és nyáron is állandó mozi működik, 2019-ben újították fel. Pakson pedig idén májusban nyílt meg a moziterem, amelyet 2020 márciusára fejeztek be, de elindítani nem sikerölt, mert a covid járvány közbeszólt. Ezen a héten Sárospatakra és Sátoraljaújhelyre jutottam volna el, ám a covid nálam is közbeszólt, lebetegedtem, ezért ez most csúszik a következő hónapra.