Szidonya Istvánnal, a Palace Lurdy Ház vezetőjével beszélgettem

2011. augusztus 31. szerda | Írta: Forgács Balázs
Szidonya Istvánnal, a Palace Lurdy Ház vezetőjével beszélgettem a hálózat megmaradt egységeiről, a cég jövőbeni terveiről. mozivilag.com: Mint tudjuk a Palace Cinemas hálózatot januárban megvette a Cinema City International, majd a Palace Mozik közül a francia Klepierre tulajdonában lévő Plaza Centers a saját bevásárlóközpontjaiban lévő további 3 egységet – Duna Pláza, Nyíregyháza, Kaposvár -  szintén e cég részére átadott. Hogy festenek most a Palace Mozik a nagy felvásárlás után? Szidonya István: A fennmaradó mozik megvásárlásra kerültek az eddig management részéről. David Jelinek úr eddigi pénzügyi igazgató üzemelteti a Pólus, Óbuda, Tatabánya mozikat és jómagam, mint pénzügyi vezető  a Lurdy Házat.

mozivilag.com: Ezek egy egységként vagy külön-külön fognak a jövőben üzemelni?

Szidonya István: Külön egységként fognak üzemelni, de terveink szerint egy ernyő szervezetet, egy brand-et alakítanánk, ami nem csak ezekhez a mozikhoz kapcsolódik, hanem mások is tudnának ehhez csatlakozni, hogy egységes fellépéssel nyissunk a piacok felé.

mozivilag.com: Milyen együttműködés várható más mozikkal?

Szidonya István: Együttműködési tervek vannak, ezek majd szeptember hónapban kerülnek nyilvánosság elé.

mozivilag.com: Mi lesz a Palace névvel? Lesz-e új szlogen?

Szidonya István: December 31-én a Palace név megszűnik, eddig használhatjuk a Palace Cinemas logót és a nevet, utána másik nevet kell választanunk, mind a Lurdy ház, mind pedig a Palace Mozik többi tagjának. Természetesen ez vonatkozik a szlogenre is.

mozivilag.com: Mi lesz a Palace kártya további sorsa?

Szidonya István: A Palace kártya eladását leállítottuk, de december 31-ig még be lehet váltani kedvezményre, utána azonban teljesen megszűnik. Már gondolkodunk hasonló kedvezményrendszer kialakításán.

mozivilag.com: Milyen jövője van a megmaradt egységeknek a Cinema City árnyékában? Milyen kiutat tudnak felmutatni, ami előnyös helyzetbe hozhatná önöket?

Szidonya István: A szórakoztatáson kívül fontos szerepe van a multifunkcionalitásnak, ez konferenciák, rendezvények behozatalát és lebonyolítását jelenti.

mozivilag.com: Várhatóak-e ezekben az egységekben valamiféle felújítás, technikai újítás?

 

Szidonya István: Igen, az idei év folyamán elkezdjük a Lurdyban 2 db digitális terem kialakítását, jelenleg az egyikben ideiglenesen egy Xpand 3D rendszert üzemeltetünk és felszereltük a nagyobb fényt visszaverő ezüstözött vásznakat, tudomásom szerint a többi moziban is elkezdődnek a digitális vetítők és termek kialakításai.

mozivilag.com: Fel tudják venni a versenyt a Cinema City mozik gyors ütemű digitalizálásával?

Szidonya István: Jelen pillanatban nincsen hitelállományunk, de igyekszünk külső forrást is igénybe venni a digitalizálás felgyorsításához.

mozivilag.com: Sokaknak fájó pont volt a Kossuth Mozi bezárása, pontosan miért is történt ez, miért nem éri meg továbbműködtetni azt?

Szidonya István: Amikor még működött a Westend árnyékában, akkor a közvetlen költségeket (dolgozók munkabérét, közüzemi díjakat) nem tudta kitermelni, így ebben a formában rentábilisan nem volt üzemeltethető.

mozivilag.com: Hogyan látja a mozi jövőjét Magyarországon?

Szidonya István: A moziipar Magyarországon jelenleg hátrányos helyzetben van az adók miatt, amiket nem lehet jóváírniuk a moziknak és a zenei jogdíjak Európában itthon a legmagasabbak. A nagyarányú digitalizáció miatt a forgalmazók rákényszerítik a hátrányos helyzetű mozikat a fejlesztésre, mert egyre inkább a digitális kópián megjelenített filmek lesznek forgalomban. Nyilván nem mindenki képes fejleszteni, mert a digitális technika igen magas árát nem képesek kigazdálkodni a mozik, vagy azok üzemeltetői, így ez a helyzet rengeteg filmszínházat a tönk szélére sodor. Nemrég elhangzott az egyik forgalmazótól a digitalizálás kapcsán, hogy aki nem fejleszt, az bezár. Sajnos ez helyénvaló állítás, mert a digitális átállás már a küszöbön áll.

mozivilag.com

Utoljára frissítve: 2017. április 14. péntek 00:06