A Kultik Kaposvár jelene és múltja

2018. november 08. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
A kaposvári multiplex története a 2000-es évek multiplexépítési lázáig nyúlik vissza, amikor a kisebb alapterületű mozik építését kezdték meg. Ezek első helyszínei a nagykanizsai és a kaposvári mozik voltak. 2000 decemberében adták át őket a Hollywood Multiplex hálózat mozijaiként. Mivel ezeknek az egységeknek a forgalma messze alulmaradt a korábban épült multiplexek forgalmától, a később épülő egységek (Szolnok, Szombathely, Veszprém és Zalaegerszeg) építésének befejezésétől is elállt a beruházó és átadta a vidéken erősödő konkurensének, a Cinema Citynek vagy más független üzemeltetőnek (pl. Békéscsaba).
A Hollywood Multiplex kezdetben Cinemeccanica gyártmányú, olasz analóg vetítőgépekkel dolgozott. Az összeragasztott filmtekercseket forgótányérra rakták (platter) és onnan indult a film a vetítőgép kulisszáin át, majd vissza egy másik forgótálcára. Nagyobb érdeklődést mutató filmeknél interlock vetítést alkalmaztak, ekkor több teremben is lehetett ugyanazt a kópiát vetíteni, kb. másfél perces eltolással. A mozizási szokásokat megváltoztató, a minőségi követelményeket messze felülmúló Hollywood Multiplex meghatározóvá vált azok nem csak a filmkínálat adta választékosságával. A mozizás mellett promóciós mozis ajándéktárgyakat lehetett vásárolni a mozi által kiadott hűségpont gyűjtő kártyákkal a rajtuk lévő pontokkal, de ezzel lehetett akár mozijegyet, büfétermékeket is venni, illetve az első internetes foglalások is ennek a kártyának a segítségével történtek. Már ekkor lehetett bankkártyával is jegyet váltani. A hálózat életútja 2006-ban fejeződött be, amikor egységeit eladták a Palace Mozik Kft-nek, a miskolcit pedig bezárták. A kaposvári négytermest is átvette a Palace, de ők inkább csak a nyereséget vették ki a moziból, fejlesztés irányába a netes jegyvásárlást tették lehetővé, de ezenkívül nem sok érdemi változás történt. Ebben az időszakban indultak be a művészfilmek iránti igények, amelyek rendszeres keddi, majd szerdai, később pedig az egytermes mozizás komoly tömegeket megmozgató filmklubbá nőtte ki magát a két nagyteremben szórakoztatva. 2011 nyarán a Cinema City vette át a mozit és még szeptemberben megérkezett az első kettő 2K felbontást produkáló Barco digitális vetítő a két nagyobb terembe. Év végén a két kisebben is átálltak a digitális vetítésekre, ezzel együtt a 3D is megérkezett a városba a városlakók legnagyobb örömére. A filmklubok átkerültek a felújított Szivárvány Kulturális Központba. Az analóg gépek csak a két kisebb teremben maradtak meg, ám 2017-ben ezeket is eltávolították. Az izraeli világcég 2018 nyarán vonult ki a megyeszékhelyről, mert a plázával nem tudtak megállapodni a további bérlésről, az új üzemeltető a Kultik magyar mozihálózat lett, akik teljesen felújították a mozit, az egyik nagyterembe a csúcstechnológiás Christie Vive Audio hangrendszert szerelték fel. A mozi egyébként a többi termébe 7.1-es hangrendszerrel indított és mindegyik teremben Christie vetítőgépek vetítenek.
A mozi a belvárosban a Kapos Pláza nyugati végében található. A Berzsenyi utca 1-3 címen lévő bevásárlóközpont jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, a legtöbb helyi buszjárat érinti vagy megközelíti azt. A távolsági és helyközi buszpályaudvar illetve a vasútállomás közelsége szintén könnyű elérést biztosít azok számára is, akik a környező településekről keresik fel a multiplexet. Az autókkal érkezőket ingyenes parkoló várja, a kerékpárosok pedig az erre a célra kialakított állványzatnál zárhatják le járműveiket. A mozi előterében a büfé és jegypénztár található, a büfével szemben pedig egy fotelekkel és asztalokkal berendezett várakozó van, ahol kulturált módon várhatjuk meg a termekbe engedést és tehetjük le a büfében vásárolt termékeket. A 2 pénztárral rendelkező pultnál a készpénzes jegyváltás mellett bankkártyával is kiegyenlíthetjük a jegyárat. Az online vagy a telefonon lefoglalt tiketteket az előadás előtt legalább 25 perccel meg kell váltani, különben azokat törlik a foglalási rendszerből és ezután szabadon értékesíthetik őket. A jegyeket online és átutalással is megvásárolhatjuk, ekkor a visszaigazoló kódot megmutatva vehetjük át mozijegyünket. A 3D előadáshoz szükséges szemüvegeket is itt vehetjük át. A pénztárablakok felett síkképernyős kivetítőkön jelennek meg a filmes előzetesek valamint a műsoron lévő filmek kezdési időpontjai.
A büfében széles elemózsiakínálat része a frissen pattogatott kukorica, a szószos nachos, magvas-sajtos perecek, többféle rostos és szénsavas üdítőital, amelyeket különféle kombinációkban akár menüben foglalva is megvásárolhatunk. A kínálat részei még a csokoládék, gumicukrok, drazsék, snackek is. A területen filmes reklámanyagok, molinók, standee-k, kis- és óriásplakátok hirdetik az aktuális vagy a közeljövőben vetítendő filmalkotásokat. 
A mozitermekhez egy folyosón jutunk, ahol udvarias mozis dolgozók igazítanak útba, miután ellenőrizték a jegyünket. A termek lejtős és lépcsőzetes üléssor elrendezésűek, akadálymentesek és légkondicionáltak. A spanyol Euroseating felhajtható mozifotelek kényelmesek, magas háttámlásak, műanyag karfával, pohártartóval ellátottak, bőrhatású kék-bordó szövet borításúak. A fotelülések számozottak, a jegyek pedig helyre szólnak. A sorok a nagyobb termekben a 10. sor után meg vannak szakítva, hogy a nagyobb lábú vendégek is teljes mértékben élvezni tudják az előadásokat. A gyermekeknek ülésmagasító teszi még komfortosabbá a mozizást. A vásznak 1-es terem: 7,6x3,2 méter, 2-es terem: 13x4,9 méter, 3-as terem: 11x4 méter és a 4-es terem: 7,1x3,1 méter nagyságúak, a nézőterek bármely helyéről teljesen jó a rálátás a vászonra és a filmes feliratok is jól olvashatók. A vetítővásznak mindegyike ezüstös hatású, az Xpand passzív 3D rendszer követelményeként. A termek hangzása kiváló, szinte tökéletes moziélményt biztosít minden látogatójának, a vájt fülűeknek különösképpen. A Dolby Digital 5.1 (4-es terem), 7.1 (1-es és 3-as termek) és főleg a Christie Vive Audio hangrendszer (2-es terem) tökéletesen adja vissza az auditórium adottságait. Utóbbi lényege, hogy a nézőtéri hangszórók a kialakításuknak köszönhetően bármelyik helyről ugyanolyan hangélményt kapunk, mintha a terem közepén ülnénk. A négy auditórium férőhelye összesen 635 fő, amelyből az 1-es 118 fő, a 2-es 248 fő, a 3-as 192 fő, a 4-esben pedig 77 fő tud egyszerre mozizni. A gépházban Christie digitális vetítőgépek dolgoznak, a 2-es auditóriumban CP2230, a többiben CP2215 altípusú gépek. Az Xpand szűrők az 1-es és 2-es teremhez tartoznak, itt vetítenek csak 3D filmalkotásokat. A térhatású rendszer a polarizált eljárással készült passzív szemüvegek elvén működik, a vetítés a bal és a jobb szemnek felváltva történik. A vetítők lelke a GDC szerver, amely a háttértároló szerepét is biztosítja, ide töltik fel a filmeket, rendezik a műsort az előzetesektől, a reklámokon át a filmig. A jó hangzásért a CP650-es és CP750-es hangprocesszorok felelnek és a Crown (2-es teremhez Christie) végfokerősítők segítségével szólaltatják meg a terem hangszóróit.
A műsor minden csütörtökön frissül, ekkor mutatják be a premierfilmeket is és akár több héten keresztül is műsoron tudják tartani őket. A Kultik Kaposvár igyekszik a legnagyobb sikereknek számító és legjobban várt filmeket műsorra tűzni, emellett a rétegfilmeket is megtalálhatja az igényes filmkedvelő közönség. Ennek alapján a nyitva tartás is az igényeknek megfelelően alakul. Hétköznap 13 órától vannak vetítések, hétvégén és iskolai szünetekben hétköznap már 10 órakor is kezdődnek. Az utolsó előadásokra 21 óra körül kerül sor, de pénteken és szombaton akár 22:30-as kezdéssel is vetítenek. Nagysikereket akár a premier napja előtt este is műsorra vesznek, ezenkívül előfordulnak premier előtti vetítések is a bemutatót megelőző hétvégéken.
A jegyárak a megfizethető kategóriában maradtak az üzemeltető váltás után is. Egy teljes árú 2D film megtekintése 1360 forintba kerül, kedvezménnyel 1190 Ft. Kedvezményre a nappali tagozatos diákok, a gyermekek 16 éves korig, nyugdíjasok 65 éves kortól és a törzskártyával rendelkezők jogosultak, a kedvezményt minden esetben igazolni szükséges. A 3D előadások árai magasabbak, a felnőttek jegyára 1720 forintba kerül, a kedvezményes pedig 1360 Ft. Esetenként, sikeres filmeket visszahoznak, ekkor a 2D előadás 700, a 3D 1000 forintba kerül. Mozimaraton néven meghatározott időszakonként egy hétig vagy hétvége erejéig 990 forintért is mozizhatunk az aktuális, valamint a visszahozott nagysikerű filmalkotásokból válogatva. Törzskártyáért 1000 forintot kell fizetni és egy évre biztosít kedvezményes mozizási lehetőséget tulajdonosának bármelyik Kultik Moziban az országban. A csoportos kedvezményről a mozi vezetőjénél kell érdeklődni, ajándékjegy felnőtt és kedvezményes változatban is váltható. A 3D előadásokhoz speciális szemüveg szükséges, amelyet a mozi pénztárában szerezhetünk be 240 forintért. Ha korábbi előadásról már van ilyen a tulajdonunkban, akkor azt elhozhatjuk magunkkal és felhasználhatjuk korlátlan számban.
A somogyi multiplex több tulajdonosváltást követően éli mindennapjait. Ragyogása a felújítás óta igazi minőséget képvisel, amelyet több másik rangosabb mozi is megirigyelhetne.
Utoljára frissítve: 2019. augusztus 18. vasárnap 12:16