Cinema Nagykanizsa

2018. október 01. hétfő | Írta: Forgács Balázs
A Kanizsa Plázában az Intercom tulajdonosi körébe tartozó Hollywood Multiplex egy 4 termes mozit nyitott 2000 decemberében. Kaposvári testvérmozijával – amely kinézetre megegyezett a a kanizsaival - egyszerre kívánták megnyitni, végül néhány hét különbséggel indultak el. A városban nem sokkal ezután zárt be az utolsó hagyományos mozi, az Apolló.
A pláza a város központjától néhány száz méterre található, a buszpályaudvar szomszédságában. A mozit a bevásárlóközpont nyugati felében építették fel. Számos szabadtéri, ingyenes parkoló várja az autókkal érkezőket, valamint a kerékpárosok az erre kialakított állványzatnál zárhatják le járműveiket. A helyi és helyközi buszokat használók könnyen hazajutnak a kései időpontokban is induló buszjáratok valamelyikével.
A mozi előtere letisztult képet mutat, balra a jegypénztárak (ma már nem használják), jobbra pedig a Candy bár jellegű büfé, ahol nagyobb forgalom alkalmával mozijegyet is vásárolni lehet (most már csak itt). A jobboldalt, néhány lépcsőfok után nyílnak a légkondicionált és akadálymentesített mozitermek, 2 kisebb és 2 nagyobb, akkoriban 77, 192, 248 és egy 117 fősek voltak. A komfortérzetet növelte, hogy mindegyik auditóriumban kényelmes, felhajtható, fejtámlás, párnázott kartámaszú, a hozzátartozó pohártartóval rendelkező fotelülés volt, lépcsőzetes illetve lejtős üléssor elrendezésben. A sorok szélén világító sorszám, az üléseken fémszámozás jelezte, hogy hova szól a jegyünk. A látványos filmvetítéseket panoráma vásznakon, a hangot JBL hangsugárzókon át, 5.1 hangrendszerben élvezhette a közönség, addig alig tapasztalt magas minőségben.
Az akkori vetítéstechnikai felszereltségével az egyik legkorszerűbb filmszínháznak számított. A gépházban 4 db platterrel kiegészített Cinemeccanica típusú vetítőgép dolgozott. A platter lehetővé tette, hogy a több dobozban érkező filmeket összeragasztva egy tányérszerű gépről lehessen egy adagoló segítségével a vetítőgéphez juttatni, majd onnan vissza egy másik tányérra vinni. A tökéletes hangzást a Dolby Digital és DTS hangrendszerek biztosították. Jegyárai közepes árszínvonalat képeztek, a kedvezményes jegyárak bizonyos napszakokban és korcsoportoknak voltak elérhetőek, de a Hollywood multicard mozikártya is kedvezményekre jogosított. Sőt pontgyűjtő kártyaként is szolgált, az összegyűjtött pontokat mozis logóval ellátott ajándékokra vagy mozijegyre lehetett beváltani. Emellett először az országban ennél a mozihálózatnál online foglalásra is használható volt.
Forgalma az elvárt szint alatt teljesített, ezért még több kedvezménnyel próbálták rávenni a nézőket a mozizásra. A tulajdonos látva az országosan is meredeken csökkenő nézettségi adatokat, 2006 augusztusában eladta a mozihálózatát a Palace Moziknak, így a nagykanizsai multiplex is átkerült ennek a cégnek gondozásába. Az új üzemeltető sem tűrte sokáig az alacsony nézettséget és néhány sikertelen ösztönző próbálkozás után 2007. március 14-én bezárta a Palace Nagykanizsát. A Palace az ülésektől kezdve a gépészeti berendezésekig mindentől megfosztotta a mozit. Úgy nézett ki, hogy már soha többé nem nyitnak újra.
De mégis! 2008 nyarán körvonalazódni látszott egy új kezdeményezés, amelyet tett követett és Cinema Nagykanizsa néven 2008. október 2-án indult el ismét az Artmoszféra Kft. kezelésében. A nyitás hetén rögtön moziünnepi kedvezménnyel kezdtek és már akkor nagy érdeklődés övezte az eseményt. Az egykori 3-as, 210 férőhelyű termet indították útnak eredeti méretű vászonnal, Cinemeccanica vetítőgéppel, Dolby Digital hangzással. A vászonra való jó rálátás érdekében a nézőtérre az első két sort kivéve is visszakerültek az eredetileg itt használt típusú moziszékek. Műsorrendje napi 2-3 előadással, hétvégenként plusz eggyel alakult. Tervben volt az egyik kisebb teremnek a megnyitása is, ahol művészfilmekkel kedveskedtek volna, de ez csak terv maradt. A jegyárak kedvezőbbek voltak az előző évekhez képest és nem emelkedtek később sem számottevően. De egy éven belül a cég által működtetett mozik összességében annyi veszteséget termeltek, hogy a kft. felszámolás alá került.
2009. szeptember végén a Cinenuovo Kft. vette át a filmszínházat a teljes felszereléssel együtt és az októberi hónapot már nyereséggel zárta, mely leginkább a kiváló filmforgalmazói kapcsolatoknak volt köszönhető. Új, barátságos jegyáraival vonzóvá tették a mozizási szokást. Újdonságként 2010 januárjában megnyitották az egykori 1-es, 77 férőhelyes kistermet, amelyre már indulása előtt megkérték az art hálózathoz történő csatlakozást. Ez kizárólag művészfilmek otthona volt. Itt a nagyterem üléseivel azonos kényelmet biztosító, de felújított moziszékek kerültek beépítésre, lépcsőzetes üléssor elrendezésben. Később a második nagyterem nyitásakor néhány moziszék került át innen, ezért a férőhelyek száma 66 főre csökkent. A gépházban ehhez a teremhez egy Strong tálcával szerelt Meo 5X márkájú 35 mm-es vetítőgép állt szolgálatba és ide került át az e-cinema projektor is. Hangrendszere stereo surround volt.
Az üzemeltetőt már 2010 elején foglalkoztatta a kérdés, hogy elhozza a városba a digitális 3D-t. Az elképzelést a tett követte és 2011. március 10-én megnyílt a 176 férőhelyes 2-es terem, ahol csak és kizárólag DCI formátumú vetítések vannak. A terem Dolby Digital hangrendszerrel muzsikál, gigantikus hangzást biztosítva. Lépcsőzetes üléssor elrendezésű, részben használtan vásárolt és a kisterem első sorából kiemelt ugyanolyan típusú székekkel lett feltöltve. A gépházban egy NEC NC2000C típusú DCI vetítőgép áll rendelkezésre. A digitális 3D technika az aktív rendszerű Xpand 3D, amely a gyöngyösi mozi tapasztalataira alapozva a második olyan vetítő hely, amely ezt a rendszert alkalmazza. A 3-as teremben 2011 decemberében cserélték le az analóg vetítőgépet digitálisra, szintén a 2-es auditóriumban használt típusra, ám itt csak digitális 2D előadásokat tartanak. Az 1-es terembe 2015. december 3-án indultak a digitális vetítések egy Barco DP1500 vetítővel, szintén 2D digitális formátumban, a 35 mm-es vetítőgépeknek 2013 óta nincs munkájuk, félreállítva várják sorsuknak beteljesedését. A vetítőgépek lelke a Doremi szerver, amelyen a filmek, előzetesek, reklámok sorrendjét lehet összeállítani, ezen tárolják a filmeket is. A hangot a CP500 és CP750-es hangprocesszorok szólaltatják meg, a végfokerősítők segítségével. Vászon méretek: 1-es terem: 6x2,5, 2-es terem: 10,5x4,5, 3-as terem: 13x5,5 méter.
A mozi a pláza átépítésének köszönhetően 2017 decemberében új bejáratot kapott, mivel a szemben lévő üzlet nap végi zárása után már nem lehet a plázából megközelíteni. A kisterem üléseit használtan vásárolt, de alacsony háttámlásra cserélték, mert a nagyobb termeknek megnövelték a férőhelyét az egyes terem székeivel, amelyek azonos típusúak a nagytermek fotelüléseivel, így az 1-es teremben 76 Fő, a 2-esben 190 fő, a 3-as teremben 248 fő tud kényelmesen együtt mozizni.
A büfé széles elemózsiakínálattal rendelkezik, éppúgy megtalálhatók a palettán a frissen pattogatott kukorica, szószos nachos, snackek, csokoládék, gumicukrok, mint a különféle szénsavas és rostos üdítők, ásványvizek és kávékülönlegességek is. Itt vásárolhatók meg a mozijegyek is készpénzzel, bankkártyával és itt fizethetők ki az interneten lefoglalt jegyek is, amelyet az előadás előtt 35 perccel kell átvenni, különben törlik a foglalást. A jegyek nem helyre szólnak, a helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni.
Műsoraikat filmektől függően napi 5-8 vetítéssel, hétvégenként 3 előadással megtoldva adják, igyekeznek a különféle igényeket is kielégítve olyan filmekből 2D formátumban is vetíteni, amiből van 3D verzió. A műsorok zömét szinkronos filmek adják, néhány feliratos is tarkítja, Havonta keresztény filmklub van, valamint bérletes előadások keretében művészfilmeket is vetítenek.
Jegyárai 2D filmekre 1450 Ft-os teljes és 1250 forintos kedvezményes jegyár mellett 1050 forintért válthatnak jegyet a mozi által kibocsátott klubkártya tulajdonosok. A névre szóló klubkártya egy egész évre 1100 forintba kerül és csak a tulajdonosa használhatja. Kedvezményes jegyvásárlásra a gyermekek 12 éves korig és a nappali tagozatos diákok jogosultak. A 3D filmekre 1700 forintért teljes áron váltható tikett, 1500 Ft-ért kedvezményesen, 1250 Ft-ért a klubkártyásoknak jár kedvezőbb mozizás. A 3D szemüvegek a mozi tulajdonát képezik, azokat az előadás után vissza kell adni, ám ha a mozizó megvásárolta a szemüveget, akkor azt természetesen nem kell visszaadni, a szemüveg ára 12 000 Ft. Csoportos kedvezmények 10 főtől 1250 Ft, 20 főtől 1050 Ft, 3D film esetén 10 főtől 1500 Ft, 20 főtől 1250 Ft. Fontos még megjegyezni, hogy a vetítések minimum 2 mozijegy árának megvásárlásával indulnak el.
Az üzemeltető bebizonyította, hogy a városnak szüksége van a mozira, ami a nagyláncoknak nem sikerült, az egy vállalkozónak igen, mert figyelembe vette a helyi igényeket. Magyarországon ő az első, aki szinte saját erőből bármiféle külső segítség nélkül beruházott a 3D rendszerre és DCI vetítőre. A mozi jövője biztosított, bár az egyre üresedő pláza hagy némi nyugtalanságot, reméljük, hogy a jövőben nem kell nélkülözni a mozit Nagykanizsán.
Utoljára frissítve: 2019. március 05. kedd 16:23