A fotófeldolgozásról…
2024. július 01. hétfő | Írta: Forgács Balázs
Mint azt sokan tudjátok, régóta fotózom a mozikat. Kezdetben úgy 2015-ig csak kattintgattam, hol szabad kézből, vakuval, állvánnyal, de utómunkálatokat nem végeztem velük. Ezekkel a fotókkal ez volt a szembe tűnő gond, hogy nem lehetett úgy belenyúlni, mint a nyersképfájlokba. Minimálisan lehetett a fényviszonyokkal mókolni, de az nem volt az igazi. Ezért egy időn túl, hogy komolyabb képfeldolgozást tegyek lehetővé, elkezdtem a raw fotózást. És bár ennek is volt egy tanulási folyamata mire tökéleteshez közeli képek születtek, mára közelebb értem a célomhoz.

Sok helyen jártam, a mai magyar mozik úgy 90%-át már végig fotóztam és a maradékot is igyekszem pótolni, ezt követően pedig lépést kívánok tartani a fejlődésekkel és minden mozinál a változást megörökíteni. A photoshop használata megtanított arra, hogy a fotókkal foglalkozni kell, a legapróbb részletekig, ez pedig időigényes feladat. Mivel erre rá kell szánni az ember szabadidejét, nem lehet csak úgy összecsapni. A képekkel eltöltött munka, azok számától függően akár több órás ténykedés is lehet vagy akár egy fél nap. Akkor kezdek neki, ha éppen van kedvem és türelmem is hozzá. Sokszor, ha egy új helyszínen járok, jönnek a türelmetlen kérések, kérdések, hogy mikor teszem közzé a fotókat. Aztán érkezik tőlem a válasz, hogy hamarosan, ami lehet egy hét, de akár egy hónap is. Szeretek egy valamivel foglalkozni és arra összpontosítani, mint például most egy mozitörténeti kutatásban mélyedtem el, ha időm engedi azzal foglalatoskodom. Ezt követően jönnek azok a fotófeldolgozások, amelyeket az elmúlt hónapban fotóztam. Legyetek türelemmel, sorra fognak kerülni.

A mozivilág weboldala jelenleg egy egyszemélyes vállalkozás, kiegészítőleg van egy rendszergazda, aki a honlap rendszereiért felel, de a szellemi tulajdon, ami megjelenik rajta, az csak a sajátomé. A szabadidőm egy része ennek a feltöltésére megy el és a kutatásaimat, fotófeldolgozásokat, akár a helyszíneken eltöltve mind időigényesek. Ezért sokatoktól türelmet kérek. Mindenre sor kerül majd.

Utoljára frissítve: 2024. július 01. hétfő 20:24