Hobbim, a mozifotózás
2024. március 26. kedd | Írta: Forgács Balázs
Mindig is szerettem fotózni, kezdetben a legfőbb érdeklődési körömnek megfelelően a vonatokat fényképeztem filmes géppel, aztán pedig digitálissal. Nagy szám volt a kétezres évek közepén a kis, optikai zoomos kompakt fényképezőgép, videófelvevő funkcióval, nekem is volt ilyenem, aztán egy óvatlan helyzetben ellopták tőlem.

Ezt követte egy tükörreflexes digitális fényképezőgép, amelyet kezdetben állvány nélkül, majd pedig azzal kiegészítve használtam, szintén vonatokat fotózva. Míg aztán látva, hogy mennyien vannak egy gőzmozdonyparádén, ahogy 500-an ugyanazt a mozzanatot kapják lencsevégre, elment tőle a kedvem és kerestem valami olyan egyedi témát, amit csak én művelek, itt jött képbe a mozi.

Már középiskolás koromban nagy érdeklődést váltott ki belőlem a filmszínház. Ahogy gyerekként a mozdony füstje csapott meg, úgy kamaszként a mozi illata. A 90-es évek végén a helyi multiplex moziban szocializálódtam és magával ragadt a tökéletes hangzás, valamint az izgalmas filmek látványvilága. Sokáig nem is létezett más számomra, a multiplexek csillogása és titokzatos varázsa beszippantott. Amikor felkerültem Budapestre, valahogy hiányoltam a mozikról szóló bemutató weboldalakat. Hol, milyen hanggal, képpel, kényelmes ülésekkel találkozhatunk. Ekkor megszületett a moziélmény blog, de ott még főleg mások fotóit használtam fel.

Ellátogattam messzi vidéki mozikba, ahol egy-egy alkalommal már fotóztam is. Ez hamar egy rendszerré vált és amikor a mozivilág oldala megszületett, már több moziban is megfordultam. Folyamatosan tökéletesítettem a fotózási tudásomat, céltudatosan haladtam ebben a folyamatban, viszonylag hamar, néhány év alatt ismertté váltam a mozis szakmában, a kutatási munkám által pedig elismerést vívtam ki nem csak a mozisok között, hanem több település helytörténésze által is. Több évkönyvben jelent meg írásom. A jelenleg működő mozik 95%-áról van fotóm és 90%-a utólag feldolgozott képekkel vannak albumba rendezve. Van még munkám bőven, hiszen a folyamatos változások mind újabb lehetőséget kínálnak abban, hogy folyamatosan nyomon kövessem a mozik fejlődését akár a nézőtéri székcserékkel, a technikai újításokkal. Ezen kívül egykor bezárt mozikat is feltérképezek, amit lehet megörökítek az utókornak. Pontos számaim nincsenek, de 2008 óta, több mint 300 alkalommal voltam valahol fotózni. Jó kapcsolatot ápolok a nagy hálózatoktól a kis önkormányzati mozikig, ahová akármikor mehetek, hiszen ez nekik is jó reklám. Nekem pedig kapcsolati tőke, fejlődés és nem utolsó sorban szakmai elismerés. Havonta egy-két mozit látogatok meg ilyen módon, de egyre sűrűbben fordul elő, hogy már nem működő mozikat is lencsevégre kapok, főleg helytörténeti szempontból releváns moziépületeket, ilyenkor egy egész napot rászánok erre.

A célom, hogy az oldalamon megjeleníthető fotók nagyon nagy hányadában saját készítésűek legyenek. Ne kelljen kompromisszumot kötnöm saját magammal, hogy ha pl. a Cinema City egyik vidéki mozijáról esik szó, akkor oda egy sablon fotót tegyek fel. Lehessen válogatnom a saját albumaimból kedvemre. Nem utolsó sorban pedig majd, ha eljön az időm, akkor ezek a fotók jó helyre kerülve legyenek elérhetők az utókor számára.

Utoljára frissítve: 2024. március 26. kedd 01:03