Zamárdi kertmozija és mozitörténete

2019. augusztus 08. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
A Balaton déli partjának településén 1933-ben épült az első kertmozi, aminek vezetője a Balatonföldváron is mozit üzemeltető Schilhán Péter volt. Az 1950-es évek végéig működő szabadtéri mozi csak a nyári hónapokban üzemelt.
A Somogy Megyei Moziüzemi Vállalat 1952-től szeptembertől május végéig heti alkalommal szervezett vetítéseket a kultúrházban. 1959-1985 között Schleining Gyula üzemvezető és gépész volt a vezetője és szervezője a kultúrházi és a kertmozis vetítéseknek is. 1961-ben megépült az új kertmozi, 1964-ben új, fedett tetőtérrel láttak el.
Az elmúlt évtizedekben a lakosság fő szórakozása a mozi volt, rengetegen jártak moziba, főleg az ifjúság, de a tv és videó elterjedésével egyre kevesebben keresték fel a vetítőhelyeket. A kultúrházban 1985-ben fejeződtek be a vetítések, a fedett kertmoziban a nyári hónapokban azonban napi 2 előadást is vetítettek az üdülők részére. Nem voltak ritkák a premier előtti filmvetítések, az ősszel bemutatandó mozifilmeket itt láthatta először a közönség.
A rendszerváltást követően a moziüzemi vállalatok országszerte megszűntek vagy kisebb cégekké, filmelosztó társaságokká alakultak, a kertmozikat pedig a helyi önkormányzatok kezelésébe utalták, ez történt Zamárdiban is. Habár a mozik iszonyú nézőszám esést szenvedtek el, a kertmozizás töretlen érdeklődés övezte. A leamortizálódott mozi felújítása 2011-ben vált esedékessé és egy év alatt felújították a városrehabilitációs programnak köszönhetően. A fejlesztésnek köszönhetően új hangrendszert, új nézőtéri székeket kapott, valamint lefestették az épületet és a fedést tartó konzolokat is.  2012-ig analóg vetítésekkel igyekeztek megszólítani a közönséget, azonban a digitális vetítések előretörésével itt is szükségszerűvé vált a fejlesztés, máskülönben a bezárás várhatott volna a kertmozira, mivel a 35 mm-es film gyártása megcsappant vagy el is tűnt szinte.
A mozi vezetője, Gömöri László és az önkormányzat közösen vásárolt egy első generációs Barco típusú vetítőgépet, amely már alkalmas volt levetíteni a mostani filmeket.
A kertmozit a Kossuth Lajos utcában találjuk nagyjából fél úton a part és a 7-es út között. A járművekkel érkezőknek nem kell fizetni a parkolásért, a kerékpárosok a mozi előtti állványzatnál zárhatják le kétkerekűiket.
A mozi utcafrontján a vászon mögötti falfelületen a hírességek fala, a valamilyen formában Zamárdihoz kapcsolódó művészek kézlenyomatai láthatók. A mozi piros vaskerítése mellett a jegypénztár található, ahol 1100 forintért válthatjuk meg a jegyeket, de a nyári vetítések legelső előadása mindig ingyenes. Az ár megszabásánál figyelembe vették a közeli üdülők családbarát jellegét és ezáltal az árérzékenységet is. A vetítések június közepétől augusztus végéig tartanak, napi 1 előadással, ez általában 21 órakor kezdődik. A filmes szórakozás mellett a büfében friss popcorn és üdítő vásárolható.
A nézőtér 350 férőhelyes, de a nézők által behozott pótszékek korlátozott számban elhelyezhetők. Szürke kaviccsal feltöltött, zöld színű műanyag háttámlás, rögzített székekkel, a leghátsó sorban a kerti kanapé sor van. A mozi kutya- és kerékpárbarát, a kerékpárokat be lehet hozni, mindkét oldalon korlát van az elhelyezéshez, a terület akadálymentesített wc-vel rendelkezik, amely kerekesszékkel könnyen megközelíthető a gépház alsó részében. A hangrendszere egyedülálló, az 5.1 hang feltalálója, Legenyei Géza Lege Sztereó hangrendszerén keresztül szólal meg a film. A film képe 2K felbontású, amelyet a Barco DP2000 vetítőgép biztosít, a vetített kép 16 x 7,5 méter.
A vetített filmeket igyekeznek úgy összeállítani, hogy a legkülönfélébb nézők igényeit is kielégítsék, az üdülőknek ne kelljen nélkülözni az otthoni mozikban megnézendő filmeket nyaralásuk alatt sem. A kasszasiker közönségfilmek mellett időnként rétegfilmeket is műsorra tűznek, pl. a Balaton Sound alatt van igény erre. A filmkínálata általában a plázamozikkal egy időben vetített premierek és az elmúlt hetek nagyobb érdeklődésre számító alkotások.
A Zamárdi Kertmozi, a fejlesztéssel a leglátogatottabb déli parti vetítő hely lett, hosszú távú fennmaradásának záloga, amit a visszatérő közönsége gyakori látogatással hálál meg.
forrás: sulinet.hu
Utoljára frissítve: 2020. január 27. hétfő 09:26