Balatonkenese mozitörténete és az akarattyai kertmozi

2012. január 18. szerda | Írta: Forgács Balázs
Kenese egyike volt azon Balaton-parti településeknek, ahol elsők között létesítettek mozgóképszínházat. Kurucz István (1883. Kutas) 1934-ben telepedett le Kenesén. Megvásárolta a falu központjában lévő Nagy vendéglőt és a vendégfogadóhoz tartozó istállót átalakította mozivá.

 

1936-ban tartották az első vetítéseket, amelyek óriási érdeklődésnek örvendtek. A háború alatt szüneteltek a vetítések, 1948-ban az államosításkor pedig elvették a családtól az üzemeltetést, amelyet az akkoriban megalakuló Veszprém Megyei Moziüzemi Vállalat vett át. Az ’50-es évek elején még összecsukható székek alkották a mozi nézőterét, télen vaskályhával fűtötték be a nézőteret. A filmszínház több átalakításon is átesett, igyekeztek korszerűsítéseket végezni. Először a székeket cserélték rögzítettre, ezek már felhajthatók és szövetborításúak voltak, összesen 210 férőhely volt I. II. és III. osztályú helyárakkal.

 

A legelső 3 sort 2 forintos helyáron értékesítették. Két előadás volt szombaton és vasárnap 18 és 20 órakor, nyaranta teltházzal folytak a vetítések.

Sikeresek voltak az iskola mozik. Kedvezményes, egységes áron havonta volt vetítés. A központtól kapott filmajánlókból választhattak a tanárok, de kívánság szerint a tananyaghoz vagy az állami ünnepekhez kapcsolódó filmeket is megkérhették.

A Veszprém Megyei Moziüzemi Vállalat igyekezett lépést tartani a gyorsan fejlődő technikával (szélesvásznú vetítés, tekercsváltás automatikusan történt, olajkazánnal légbefúvásos fűtés lett) külső-belső felújítás terén is.

 

A televízió és a videó elterjedésével drasztikusan csökkent a látogatók száma. A mozit 1996-ban, egy meggondolatlan képviselői döntés után bezárták. A hozzá tartozó kultúrházzal és könyvtárral együtt lebontották. Helyére üzletházat terveztek, amely végül sohasem épült meg, a terület jelenleg üresen áll. A moziban 2 db Fite vetítőgép állt munkában.

 

Az 1960-as évek óta kertmozi működik a Balatonkeneséhez tartozó Balatonakarattyán, amely a nyári hónapokban nyújt kikapcsolódást a helyiek és a nyaralók körében. A Rákóczi Ferenc út 13 alatt találjuk, az akarattyai vasútállomástól 5 perc gyaloglással érhető el. Filmkínálata néhány hetes-hónapos közönségfilmekből áll. A nézőtér fedett, így akár esőben is élvezhető a mozizás, műanyag ülései nosztalgiával töltik el az embert.

 

A gépházban az a 2 db Fite vetítőgép dolgozik, amelyek a kenesei mozit szolgálták ki, a vászon közepesen nagy, a két szélén lévő hangszórókból érkezik a film hangja. Előadások a nyári szünet alatt 21 órakor kezdődnek. A mozijegy ára 700 forintba kerül.

A digitalizálás előrehaladott állapota miatt sajnos a kertmozi napjai is meg vannak számlálva, de amíg van, addig élvezzük ki minden percét, mert azután legközelebb már csak Füreden, Veszprémben vagy Fehérváron találhatunk digitális vetítővel felszerelt mozit.
(forrás: Balatonkenese Falumúzeum munkatársától Vér Lászlónétól)

Utoljára frissítve: 2017. április 14. péntek 00:01