Zalakarosi Kertmozi

2018. július 10. kedd | Írta: Forgács Balázs
Zalakaros híres fürdőparadicsom, 1962-ben próbafúrások alkalmával Európában egyedülálló összetételű vizével vált közismertté. 1965-ben megépült a fürdő, beindult az idegenforgalmi turizmus. Az 1970-es évek közepén született egy terv egy mozi megvalósítására. Ezzel is a település idegenforgalmán kívántak lendíteni. A Zala Megyei Moziüzemi Vállalat 1976-ban váltotta valóra ezt az elképzelést.
Az akkor még fedetlen nézőtérrel rendelkező mozi, két évvel később nyerte el mai formáját, tető került a mozira, így esős napon is meg tudták tartani az előadásokat. Akkoriban kétgépes rendszerben vetítettek, filmszalagról. A kópiák gyakran vonattal és busszal érkeztek, nagy filmes fémdobozokban, amelyek filmenként a tekercsek számától függően több is lehetett. A mozira hatalmas érdeklődés mutatkozott és évekig üzemelt így. A rendszerváltás után az országos szinten megszűnő moziüzemi vállalatok után az önkormányzatok kapták meg a mozikat, így alakult ez Zalakaroson is 1992-ben. A régi technikával 2013-ig tudtak vetíteni, ami után nem maradt analóg filmforgalmazás és döntés elé kényszerült a város.
A fejlesztés mellett döntöttek, a 2014-es idényt már digitális vetítőgéppel kezdték meg, ez a vetítési technika sokkal nagyobb mozgásteret biztosított a mozinak, hiszen a filmalkotásokat a multiplexekkel egyszerre, akár premierben is vetíteni tudták, 2D-ben. Ebben az évben egy Barco vetítővel, Doremi szerverrel és CP750-es hangprocesszorral vezérelt hangfalakkal, Dolby Digital hangrendszerrel indították útjára. Az új technika, újabb lökést adott a turizmusnak és a helyiek is gyakori látogatókká váltak. A szezon végén a vetítőt eladták a balatonfüredi mozinak és csak 2016-ban nyitott ki újra, szintén saját szerzeményű Barco vetítővel, amely azóta is szolgálja a mozit.
Zalakaros festői parkjában, a Szőlő utcában található a fedett kertmozi. Az autókkal érkezőket parkoló, a kerékpárosokat lezárásra alkalmas állványzat várja. A buszállomás 10 perc könnyed sétára található. A mozi bejárata az épület déli oldalán van, itt van a jegypénztár és a büfé is, ahol kizárólag készpénzes fizetés lehetséges, a filmélményhez elengedhetetlen frissen pattogatott kukoricát és az üdítőt szerezhetjük be.
A nézőtér lejtős üléssor elrendezésű, műbőrborítású zsöllyékből áll, összesen 400 fő tud leülni egyszerre. Az 5.1 hangrendszer és a 10 x 5 méter nagyságú vászon ámulatba ejti a közönséget.
A gépházhoz egy Barco DP2K-10S vetítőgép, a hozzá tartozó beépített szerver és a CP750-es hangprocesszor, valamint végfokerősítői tartoznak.
Filmkínálata a legfrissebb és legjobban várt sikerfilmekből állnak az igények alapján összeállítva, a vetítés nyári főszezonban, június közepétől augusztus végéig tart és minden este 21 órakor kezdődnek.
Jegyárak teljes áron 1200 forintért, kedvezményesen 1000 forintért válthatók. Kedvezményre a diák, a gyermek 12 éves korig, a nyugdíjas, a fogyatékkal élő és a helyi kártyával rendelkező személy jogosult. Csoportos kedvezményhez egyéni megállapodás alapján a mozi üzemeltetőjénél kell érdeklődni.
A fürdőváros önkormányzata jól döntött, amikor a fejlesztést tette előtérbe a digitális átállás magas költségei ellenére. A zalakarosi üdülők meghálálják azzal, hogy gyakori vendégei a mozinak és a helyiek sem vándorolnak el Hévízre vagy Kanizsára, hanem a városban költik el a kultúrára szánt pénzösszegeiket, amelyek a városban maradva újabb fejlesztésekre adhatnak lehetőséget.
Utoljára frissítve: 2018. augusztus 06. hétfő 19:32