Deszki Mozi

2011. augusztus 29. hétfő | Írta: Forgács Balázs
A mozi múltja homályos, de annyit tudni, hogy a rendszerváltás előtt a Csongrád Megyei Moziüzemi vállalat üzemeltette és 1988-ig volt vetítés, utána sokáig üresen állt a tempfli téri épület. A település önkormányzata 1997-ben végül úgy döntött, hogy átalakítja és létrehozza benne a Deszki Művelődési Ház és Könyvtárt. Ezzel évtizedes problémája oldódott meg a falunak. A 2000. év szeptemberi Falunapon egy németországi cégvezető, aki abban az évben nyáron látogatást tett a Faluházban, 5000 márka adományt küldött a mozigép felújítására.

A mozi 2001 szeptemberében 13 év kihagyásával indult újra, amely azóta is sikeresen működik. Hetente egy vetítés van, amin átlagosan 50-60 néző foglal helyet, de a sikerfilmek sokszor teltházasak. A magyar filmek népszerűsítését szorgalmazza a mozi leginkább, ezért gyakran közönségtalálkozókat szerveznek a rendezőkkel, színészekkel, ilyenkor óriási tömeg tódul a moziba.
A mozit a Tempfli tér 8. alatt találjuk, a bejáratot pedig a faluház jobboldalán, ahol kerekesszékkel is kényelmesen be lehet gurulni. Itt található a jegypénztár, ahol kizárólag készpénzzel juthatunk mozijegyhez. A székek ugyan számozottak, de a jegy nem helyre szól, annak elfoglalása érkezési sorrendben történik és tetszőleges. A terem nagy, 185 férőhelyes lejtős kialakítású, pohártartós, alacsony háttámlás, felhajtható plázafotelekből áll, amelyek az egykori kecskeméti Pólus Róna multiplex moziból származnak. Néhány ezek közül páros ülések, amelyek kartámaszát a két ülés közé felhajtható és máris intimebb körülmények között mozizhatnak az ezt kereső párok, ezek elszórtan találhatók a széksorokban. A terem hangrendszere Dolby Surround, a hangzás tökéletes hangbemérésről tanúskodik. A vászon nagy, azt az előadás előtt és után függöny takar, a képi élmény magáért beszél. A vászon előtt egy nagy színpad terül el, ahol akár konferenciákat, színházi esteket, koncertet vagy más faluünnepséget is tarthatnak. A gépházban 2 db 35 mm-es Meo 5X típusú csehszlovák gyártmányú vetítőgép áll, olyan filmeket, amelyek nem 35 mm-es kópián érkeztek, projektoron vetítenek le, amit a nézőtéren állítanak fel.
A vetített filmek leginkább a premier után számított néhány hetes, népszerű mozifilmekből áll, ha lehetőség adódik leginkább a gyermek, ifjúsági és a magyar filmeket hozzák a faluba. Jegyárai igen kedvezőek, egy teljes árú jegyért csupán 450 forintot kell fizetni, ezen kívül pedig kedvező csoportos jegyárakat kínálnak kisiskolás és óvodás csoportok részére egyéni megegyezés szerint.
A falu fontosnak tartja a mozi működtetését hosszú távon, mivel a művészeti nevelés egyik elengedhetetlen eszköze, másrészt a filmkultúra jelene meghatározó a településen.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 21:48