Tapolcai Mozi

2011. november 29. kedd | Írta: Forgács Balázs
„…Uránia magyar tudományos színház folyó hó 18-án este 8 órakor Tapolczán az Eibenschütz-szálló nagytermében előadást tartott.
…A mű három felvonásból állt. 188 színesen vetített és 6 mozgóképpel.
…A darab után a Martinique szerencsétlenségét mutatták  be  mozgóképekben.”
                       / Tapolczai Lapok 1903. április 19. /

1910 körül vándorkinematográfusok ponyvasátorban szórakoztatták a város polgárait. A műsorok 6-8 filmtekercs levetítéséből álltak, a vetítőgép kézi hajtású volt. Az akkori filmek egy történést vagy vicces mozzanatot mutattak be és kb. egy órás volt az előadás. Addig maradtak egy helyszínen a mutatványosok, amíg voltak érdeklődők. A vándormozisok többségének 25-30 kisfilmje is volt és a legkiválóbbakat ismételgették. 1913 júniusában megnyílt az első kertmozi, majd október első hetétől a Pannónia Szálloda nagytermében is napi 3 alkalommal indultak vetítések. 1916-ban a mozi virágzásnak indult Rokob Kálmán működése során, aki a mozi-szkeccsel ismerteti meg a közönséget, ugyanazok az alakok énekelnek, táncolnak, szavalnak a színpadon, akik egy perccel ezelőtt még a mozi vásznán voltak láthatók. Óriási a siker. 1919. április 12-én a Tanácsköztársaság a mozit köztulajdonba veszi. December 27-én a lelkes közönség Horthy Fővezér bevonulását tekinthette meg az Apolló Mozgóban, amelyet az új társadalmi viszonyokat tükröző Tapolcai Újság közölt az új évben. 1925. július 15 – augusztus 14 között az Apolló építési munkálatok történtek. Az ülőhelyek 40 fővel szaporodtak, a szünetekre pedig egy várófolyosót alakítottak ki. 1930. augusztus 17-én mutatták be az első hangosfilmet, a budapesti UFA színházban nagy sikert aratott Mámorkeringőt. Amíg a mozi 1929-ben 12000 pengő adóssággal zárta az évet, addig 1936-ban tiszta jövedelme 3448 pengő, 1937-ben 3141 P, 1938-ban 6050 P, 1939-ben 9100 P, 1940-ben 6960 P volt, ezért jogos és reális igényként vetődött fel a mozi átépítésének gondolata.

 

1937. május 1-től Böcskey Irén a Községtanács alkalmazottja, munkakörébe tartozott a pénztárosi és adminisztratív teendők ellátása. Visszaemlékezései szerint a budapesti ügynök jobbnál jobb filmekkel érkezett Tapolcára, a lakosság nagyon elégedett volt. A sikerek Dr. Fehér Károly főjegyzőnek is köszönhetőek, aki lelkiismeretes, művelt és jól tájékozott ember volt, jó érzékkel a legértékesebb filmeket választotta. 1941. szeptember 6-án nyitott meg a néhány hónappal azelőtt bezárt tapolcai mozi, amelyet ekkortól már Hungária Mozgóként említenek. Átépítették a gépházat, a termet kifestették, az ülőhelyeket átrendezték, kényelmessé tették.
1950-ben a mozi már nem a közönség szórakoztatására van, az új ideológia legjobb közvetítőmódja. „Mozit minden falunak!” Az idézet világossá teszi, hogy a kommunista nevelésben a filmet az emberformálás egyik legeredményesebb eszközeként tartották számon. A mozipark ugrásszerűen nőtt, de felszereltségük, technikai ellátottságuk rendkívül primitív volt. 1951-ben Kenyeres Tamásné került a mozihoz, munkássága alatt 75-80%-os volt a kihasználtság, egy-egy film látogatottsága elérte a 3000 főt is. 1956. október 23-án a kijárási tilalom miatt egy hétig zárva volt a mozi, később a mozivezetést leváltották és a gépésznek, Papp Tibornak ajánlották fel. A 60-as években kezdett elterjedni a televízió és a nézőszám ennek elterjedésével folyamatosan csökkent. 1968-ban már közel fele volt az éves nézettség, mint az évtized elején. 1982. március 18-án a Birodalom Visszavág került műsorra, de 4 nappal a premier előtt az összes jegy elfogyott.

 

A premiernap utolsó mozielőadása után döbbenten tapasztalta a moziszemélyzet, hogy terjedelmes vakolat szakadt le a plafonról, ezért 19-én bezárt a mozi. Az épületet életveszélyessé nyilvánították, amelyet 1985. március 19-én kezdtek lebontani és 10 nap alatt végeztek is vele. Már 1984-ben felmerült, majd lehetővé vált egy új filmszínház felépítése. 1985 őszén gőzerővel épült az filmek új vetítőhelye, ám azt a télre minden igyekezet ellenére sem sikerült tető alá hozni, 1986 januárjában -20 fokban palázták a tetőt. Még ezen a nyáron június 25-én 14:30-kor megtörtént az ünnepélyes felavatás, a nyitófilm pedig A vörös grófnő volt. Az ezt követő időszakban a video térhódításának köszönhetően drasztikusan esett a nézőszám. A rendszerváltást követően az épület az önkormányzathoz került, amely azóta is üzemelteti mozit.

A mozi a Fő tér 1. alatt található, amelyet kissé elrejtve többszintes lakóház vesz körül. A közelben található a buszpályaudvar, a vasútállomás kényelmes sétával 10-15 perc alatt érhető el nyugati irányban. Az egyéni közlekedők parkolóban hagyhatják járműveiket. A moziban többfunkciós teleház működik, 12 asztali számítógép internet lehetőséggel várja az érdeklődőket. A teleházban színes/és fekete-fehér fénymásolást, szkennelést, nyomtatást vehetnek igénybe a vendégek. Az épületet 2004-2007 évek között teljesen felújították, figyelembe véve az Európai Uniónak a mozgáskorlátozottak esélyegyenlőségére vonatkozó horizontális alapelvét, így a fejlesztés révén a mozgáskorlátozottak is látogathatják a mozit.

 

A fejlesztés 3 ütemben valósult meg a korszerűsítés a Nemzeti Kulturális örökség Minisztériuma jelentős mértékű pályázati támogatásával és saját forrásokból 40 millió Ft beruházási összegben. Az I. ütemben a kényelmi korszerűsítés, moziszékek beszerzése, a befogadó képesség növelése, a nézhetőség színvonalának javítása történt meg. A II. ütemben került sor a hang- és vetítéstechnika korszerűsítésére (Dolby 5.1 hangrendszer, műanyag hangáteresztős vetítővászon) míg a III. ütemben a belső műszaki infrastruktúra és a külső homlokzat felújítása valósult meg. Az előtérben egy nagy képernyőn követhetjük nyomon a hamarosan műsorra kerülő filmek előzeteseit. A terem lelátó üléssor elrendezésű, kényelmes kékesszürke szövetű, magas háttámlás, pohártartós, felhajtható Angliából származó 151 db mozifotelből áll. A vásznat előadás előtt és után függöny takar, Dolby Digital hangrendszer és a kiváló kép felejthetetlen moziélményt nyújt mindenki számára. A vászon alatt színpad emelvény húzódik, amely kisebb előadások és konferenciák kelléke. A mozi épülete és az audiotórium akadálymentesített. A gépházban 2 db Meo 5XB típusú, csehszlovák gyártmányú 35 mm-es vetítőgép és egy projektor áll készenlétben. A pénztár és a büfé a mozitermen kívül, az előtér mellett található. A jegyvásárlás készpénzes. A mozijegy teljes ára 700 Ft, diákigazolvánnyal váltva 500 Ft, csoportos kedvezmény 20 főtől szintén 500 forintba kerül személyenként. A családosokra gondolván 4 jegy vásárlása esetén a negyediket ajándékba adják. A büfében jutányos áron vásárolhatók meg a film élményéhez elengedhetetlen üdítők és chipsek.

Filmkínálata leginkább művészfilmekből és nagyobb közönség, ifjúsági és mesefilmekből állnak. Előadások naponta 2 alkalommal, 18 és 20 órakor kezdődnek. Csoportos és külön vetítésekre más időpontban van lehetőség.

 

A Tapolca Városi Mozi a kezdetektől különös gondot fordított a filmművészeti értékek bemutatására. A mozit üzemeltető Tapolca Kft. 2005 augusztusától art moziként üzemelteti a mozit a Nemzeti Filmiroda besorolása alapján. A nyilvánosan meghirdetett játékrendi előadásainak – naptári negyedévente és mozitermenként - legalább 60%-ában és legalább 80 napon legalább napi egy alkalommal 17:00-20:00 óra közötti előadáskezdettel art besorolású filmalkotást vetít.

Tapolca vonzereje, körzetközponti szerepének erősítése (30 – 40 km-es körzetben nincs filmszínház) érdekében fontos a folyamatos fejlesztés. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által 2011 augusztusában kiírt pályázaton Tapolca Város önkormányzata, mint a Tapolca Kft. kizárólagos tulajdonosa, digitális vetítőgép vásárlására 12,5 millió Ft-ot nyert. A vetítőgép üzemeltetéséhez szükséges DC szerver és kijátszó beszerzésére a Nemzeti Kulturális Alap írt ki újabb pályázatot, melynek eredménye 2012 januárjában várható. Így a tervek szerint Tapolca Városi Mozi 2012 második felétől közvetlenül csatlakozhat a nagy nemzetközi és hazai szolgáltatókhoz, alkalmassá válik külső adathordozóról történő vetítésre a jelenlegi képméretben, kiváló minőségben.  A vetítőgép a fejlesztés harmadik ütemében - az üzemeltető tervei alapján - 3D –re fejleszthető.

Az elmúlt évtizedben a mozifilm forgalmazás soha nem látott visszaesést mutatott. A digitális, valamint a 3D-s vetítés lehetősége a mozi látogatószámát jelentősen növelné. A 3D-s technológia kiépítése új lehetőségeket teremt a közeljövőben: erősíti a mozi versenypozícióját, a város és a térség körzetközponti szerepét mind a szórakoztatásban, mind a közoktatásban; követi a korunk diktálta tempót, jelzés a környezetnek, hogy a mozi állja a versenyt, vállalja a kihívásokat.

(forrás: tapolcamozi.hu)

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 12:23