Visegrád, Duna Mozi

2018. február 12. hétfő | Írta: Forgács Balázs
A második világháború után, egy étteremből átalakított épületben nyitották meg Visegrádon a Duna Mozit. 1971-ben egy komolyabb – a kor „ízlésének” megfelelően szocreál - korszerűsítésen esett át a kisebb részben középkori, nagyobb részben barokk alapokon nyugvó 80 cm vastag falú épület, és ekkor természetesen technikailag is megújult a filmszínház.
A mozit a rendszerváltásig a Pest Megyei Moziüzemi Vállalat üzemeltette. Néhány év szünet után 1993-ban az önkormányzat vette meg a filmszínházat. Azóta a vetítőterem kivételével, amit teljesen felújítottak (erre még visszatérünk), csak olyan változások történtek, melyek nem látványosak, de elengedhetetlenek voltak. Átalakították a vizesblokkot, felújították a mozigépeket, kicserélték a hangrendszert, bevezették a gázt és új fűtési rendszert építettek ki.
Ebben a formában üzemelt 2012 elejéig, amikor megszűnt az analóg filmanyag gyártás és a moziipar teljesen áttért a digitális technológiára. Az önkormányzat ekkor már tervbe vette, hogy pályázat útján hozzájut a digitális vetítőrendszerhez, amelyre éveket kellett várni. 2016. december végén sikeres pályázatot nyújtottak be a kormányzat art mozikat támogató digitális vetítőkre és egyéb berendezésekre kiírt tenderére.
Visegrád 7 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, amelyből egy kisebb teljesítményű vetítőgépet és hozzá tartozó szervert, illetve hangrendszert szereztek be. 2016 októbere óta vannak újra vetítések, de az épületre ráférne egy alapos felújítás, beleértve a villamos hálózatot és a vásznat is, amely egy hamarosan megvalósuló átfogó fejlesztés részeként vonul be a történelmi település históriájába.
A mozit a városközpontban a Fő utca 34. alatt találjuk meg a postával szemben.  Egy lakóház formájú, egyszerű megjelenésű, ablak nélküli, az „újkor” elemeivel tűzdelt épületben. Az épület bejárata retro kétszárnyú, dupla üvegezett fémajtó, azon túl pedig egy jellegtelen előtér, ahol mintha megállt volna az idő. Ezt az épületrészt a szocialista szellem járja át ma is. Balra esik az egykori jegypénztár, helyette egy asztalnál lehet megváltani a jegyeket kizárólag készpénz formájában. A nézőtér egy folyosóról nyílik, melyen belépve nem mindennapi látvány fogadja a látogatót. A belső falazatot és a plafont Magyarországon egyedülálló módon, 20 önálló kompozíciójú, de összefüggő „murális” (freskó, szekkó és egyéb falfestészeti módokat egyesítő technika) képzőművészeti alkotás díszíti.  Szkok Iván festőművész alkotása Visegrád történelmét és életét „meséli el” teljesen egyedi elképzelés szerint. (A Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus a zsűrizés alkalmával 40 millió forintra becsülte a mű értékét.) A 125 fős terem egy színpaddal is rendelkezik, mely a város egyéb rendezvényeit szolgálja ki. Az alacsony háttámlás ülések a tatabányai Jászai Mari Színházból származnak és enyhe lejtésben vannak elhelyezve. A vászon 620 cm széles és 285 cm magas és minden előadás előtt függönnyel takart, a felirat jól olvasható a leghátsó sorokból is. A mozi Dolby Stereo hangrendszerét 2016-ban alakították át, Dolby Digitálisra.
A gépházban egy Barco DP2K-6E típusú UHT lámpával ellátott csendes üzemű vetítőgép dolgozik, amelynek beépített szervere van, ezen tárolják a vetíteni kívánt filmalkotásokat is. Mellette áll a Fite lámpaházas Meo 5XB vetítőgéppár, amelyek bár üzemképesek, szolgálatban már nemigen láthatjuk őket. A hangért egy CP 750-es hangprocesszor felel, amelyhez egyedi gyártású erősítők kapcsolódnak.
A filmkínálat erősen vegyes, szerdánként művészeti sorozatokat vetítenek, csütörtökön egy artfilm színesíti a műsort, pénteken és szombaton délután a korábbi előadás főleg a családokat célozza meg, a kora esti egy nagyobb művészeti értékrenddel bíró filmalkotás, az esti program pedig főleg szórakoztató jellegű műsor. A hét többi napján csoportok részére külön előadás rendelhető. A mozi kizárólag 2D-ben vetít.
A jegyárak az országos átlag alatt maradnak, egy teljes árú jegy 800 forint, a gyermekeknek 14 éves korig, valamint a nyugdíjasoknak 500 forint a belépő. Csoportos jegyárakról a mozivezetőtől kell érdeklődni.
A jövőben a fent említett épületfelújítás mellett kertmozit is terveznek majd a Duna felé lévő kertben, ekkor a vetítőgépet csak megfordítják majd és egy kinti vászonra fognak vetíteni nyári estéken.
Utoljára frissítve: 2018. március 20. kedd 09:33