Rendhagyó bejegyzés
2024. február 25. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
Kaptam egy veréssel fenyegetést az egyik fotózásom alkalmával. Nem írok helyet, sem nevet, sem helyiséget, de megosztom veletek, mert megtörtént és rendkívül bosszantónak gondolom.

Évekkel ezelőtt egy tag jelentkezett a mozis, azóta már zárt facebook csoportomba, ahová a mozisokon kívül senki sem léphet be. Ez egy szakmai fórum, ahol a magyar mozikkal kapcsolatos információk és tudnivalók jelennek meg, nem feltétlenül a nézőközönség számára. Szóval jelentkezett egy tag, aki elmondása alapján xy mozinak az egyik dolgozója. Én minden új tagot üdvözlök a csoportban, mégpedig azzal a plusz infóval, hogy melyik moziból jött és a tevékenységét megjelölve. Ez egyrészt a családiasság, a bensőségesség miatt alakult így, másrészt az egymással való kapcsolattartás miatt. A csoportszabályzatban ezt le is írtam, hogy ne legyen meglepetés a későbbiekben. Ezt az embert is bemutattam, ahogyan szoktam és akkor kiderült, hogy ilyen névvel nem is dolgozik a moziban senki. Emberünk álnévvel jelentkezett, ráadásul, amikor utólag ezt megbeszéltem vele, kikérte magának, hogy én a saját általam létrehozott csoportban bárkit titulus szerint bemutassak. Engedtessék meg, hogy a saját csoportomba azt és úgy engedjek be, ahogy nekem tetszik. A szabályok nem ismerete pedig nem mentesít. Sőt, ha az egyén úgy viselkedik, olyan hangnemet üt meg, akár egy agresszív kritikával, kirakom és tiltom is. Nem kötelességem eltűrni az ilyen egyéneket, főleg álnévvel, krix-krax profilképpel. Tiszteljük meg egymást, hogy valódi névvel érkezünk, ez az alapgondolatom. Ebben az esetben kivételt tettem és bent hagytam.

Évekig nem is volt gond. Hanem aztán egy hír megosztása kapcsán egy olyan félreérthető címet adtam a cikknek, ami egyfajta kattintásvadász posztnak is beillett volna, a tartalom pedig kifogásolható volt. Nem volt hazugság, de pontosítást igényelt volna. Ezt elismerem, előfordult, hogy nem kellő körültekintéssel írtam meg egy-egy hírt. Viszont minden írásomat módosítottam, ha jogos és építőjellegű kritika érkezett. Viszont emberünk kifejezetten agresszív és személyeskedő hangnemben illette az írásomat és engem. Hazugnak nevezett és szerinte olyan dolgokba „kotnyeleskedem”, amihez semmi közöm. Ez volt az a pont, amit kitiltással jutalmaztam. Bár utána feleslegesen bocsánatot kértem.

Megint évek teltek el, az elmúlt félévben voltam fotózni az egyik moziban, ahol kijelentették, hogy mindent fotózhatok, de a gépházba nem mehetek fel. Állításuk szerint a gépész nem engedi. Gondoltam, felhívom a mozi vezetőjét, hogy akkor ez most miért áll tilalom alatt, végül ő külön engedélyezte számomra a betekintést. A fotózás végeztével betoppant a moziba a gépész is, pont nyitott a mozi. Előtte sosem láttam, nem tudtam, hogy ki ő, nem is sejtettem semmi rosszat. Kiderült, hogy emberünk az, akit évekkel ezelőtt kitettem az agresszív kritikája miatt. Mindenféle bemutatkozás nélkül, mint egy dölyfös pulyka, számonkért egy állítólagos „ki ez a f*sz” kérdést, amit visszakeresve sem találtam meg annak a kollégának a beszélgetésében, aki valószínűleg megmutatta neki, hogy mit beszéltünk, ráadásul ilyen nem volt, rosszul emlékezett vagy máshogy adták át neki a párbeszéd szövegét. Másrészt pedig megfenyegetett egy veréssel, mert kicsaptam őt a csoportból. Mindezt teljesen ideges, agresszív módon előadva. Nem gondoltam volna, hogy emberek ennyire, több éven át haragtartók tudnak maradni. Valószínűsítem azt is, hogy neki nagyon is fontos volt az a csoport és bántotta az önérzetét, hogy ki lett téve onnan. Harmadrészt pedig ennyire rávetíteni a másik emberre a frusztrációkat komoly pszichikai problémákat vet fel. Nem ártana önvizsgálatot tartani. Fenyegetőzni pedig bűncselekmény.

Több tanulságot is levontam ebből az ügyből. Részemről körültekintőbbnek kell lennem az oldalam hitelességét illetően. Nem szabad megengedni a bulvárosodást és a féligazságok terjesztését, pláne nem a clickbait cikkeket, ez mégiscsak egy félszakmai weboldal. Ezt kifejezetten néhány cikknél próbáltam ki, nem volt osztatlan a sikere. Ugyanakkor a névtelen forrásokhoz jogom van és nem adom ki őket senkinek, akkor sem, ha később nem valósul meg egy-egy korábbi döntés. Maximum helyesbítem az írást. Amióta több esetben is kifogásolhatók voltak korábbi cikkeim, igyekszem körültekintőbb lenni és megemelni a telefont, kérdezni kritikus témáknál főleg.

Utoljára frissítve: 2024. február 25. vasárnap 11:38