turul

2010. január 11. hétfő | Írta: Forgács Balázs
A Turul Mozi 1965. június 17-én nyílt meg Tatabánya-Újvárosban az akkori mozibesorolás szerint I. kategóriás– úgynevezett bemutató – filmszínházként. A 464 nézõ befogadására alkalmas vetítõterem több évtizeden át közmûvelõdési, szórakoztató és szabadidõs programoknak is helyet biztosított, mivel Újváros egyedüli és legnagyobb közösségi tere volt.

A Közmûvelõdés Háza megnyitását követõen már e szerepe visszaszorult. A Turul Mozi 1993-ig a Komárom Megyei Moziüzemi Vállalat kezelésében állt. Az épület önkormányzati tulajdonba, illetve a mozi Tatabánya Megyei Jogú Város által megalapított kft. mûködtetésébe ekkor került.

Komárom-Esztergom megye legnagyobb és legkorszerûbb vetítõhelyét valaha 13 fõállású dolgozó üzemeltette, akik mögött állt a vállalati központ mûsor-, propaganda és filmforgalmazási osztálya, a mûszaki osztály valamint az üzemgazdasági osztály személyi és technikai apparátusa. A kilencvenes évektõl 5-7 dolgozó látja el a mozi valamennyi feladatát, miközben a vetítésszám nem csökkent.

Tatabánya mozija építészetileg kifogástalan. Nézõterének szerkezete, a vetítõfelület nagysága ma is megfelelõ. Mint speciális funkciójú épület ma is megállja a helyét. Esztétikailag és mûszakilag felújításra szorul. E felújítással,
korszerûsítéssel a nézõk jogos kényelmi igényei valósulhatnának meg.

A Turul Mozi heti 14 elõadásban vetít filmeket. Évente 110-130 film látható. Mûsoron vannak a legsikeresebb tömegfilmek, de az európai és a magyar filmek sem hiányoznak A mozi látogatottsága – ahogyan valamennyi vetítõhelyé, a multiplexeket is beleértve - folyamatosan csökken. Ennek ellenére a Turul az ország valamennyi hagyományos vetítõhelyét figyelembe véve igen elõkelõ helyen áll: a tizedik helyen. (Több mint 200-ból!!!)

2004 õszén Tatabánya Megyei Jogú Város jelentõs beruházással korszerûsítette a mozi hangtechnikáját. A dolby surrand hangzás a látogatók, filmbarátok számára jelentõsen megnöveli a moziélményt. A Közmûvelõdés Háza 2004 júniusától üzemelteti a Turul Mozit. A Turul Mozi – lehetõségei szerint – örömmel tesz eleget minden különelõadásra vonatkozó kérésnek, érdeklõdésnek. Különelõadásokkal kapcsolatban felvilágosítás kérhetõ Pápai Ferenctõl (34/316-644).

**************************************************************

A Turul mozi

Múlt. Az újvárosi Turul mozi korosztályomnak az első igazi filmszínházat jelentette. Tisztasággal, renddel, jó filmekkel, ruhatárral, büfével, pénztárak előtt kígyózó sorokkal. Ha a memóriám nem csal, a Rocco és fivéreivel nyitott a ház, aztán A púpos következett a nők álmával, Jean Marais-val a főszerepben. Az első csók is finom volt a tízforintos helyen, a nézőtér utolsó sorában. Az első három sorban csak egy forint ötven volt a jegy.

Jelen. Félig berúgott bejárati ajtók. Letépett homlokzat burkolatok. A falakon bordűr helyett stilizált nemi szervek, szabadon és enyhén Picasso-s beütéssel.

Jövő. – Négy éve zárt be a létesítmény – mondta Jagicza István, a polgármesteri hivatal közgazdasági szolgálatvezetője.

– Üzletrészként már korábban is bérbe adtuk a Turul mozit és a mellette lévő diszkót. Pontosabban a működtetés jogát ruháztuk át egy társaságra, de a tulajdonos mindig is az önkormányzat maradt. A Vértes Center megépültével a korábbi gyér látogatottság tovább csökkent, ez indokolta a bezárását. Közgyűlési határozat született: készüljön az ilyen szellemkastélyok hasznosításáról előterjesztés. Kezdeti érdeklődés már volt, egy merőben más jellegű hasznosításra, de az elhalt.


********************************************

Komárom Megyei Moziüzemi Vállalat 93ban felszámolták
Utoljára frissítve: 2017. november 14. kedd 13:32