Egyszervolt… Maros Mozi (Budapest)

2010. augusztus 15. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
A mozi jelenlegi épülete 1898-ban épült Rákosligeten munkásotthonnak, de rövid időn belül tönkrement. 1906-ban tisztviselő lakásokká alakították az épület belsejét, 1911-ben Czleidler Lipót szállodát épített a helyén. Kávézójában, a fölszinten egy-egy alkalommal filmvetítések voltak, ezek az első világháborúban rendszeressé váltak. A ’20-as években megcsappant a forgalom és előadásokat is csak elvétve vetítettek, azonban 1931-ben újra folyamatos üzemet vettek fel. Rákosligetet 1950-ben csatolták Budapesthez, ekkor kapta a Maros nevet.

 

Az épületet megfosztották díszes jellegétől és díszkerítésétől is. 1969-ben az eredeti padlózatot felbontották és betonnal töltötték fel. A nézőtér is átalakult, új vászon, faszékek, a kornak megfelelő mozigép technikát építettek be. A mozi üzemeltetője a Fővárosi Moziüzemi Vállalat lett. A filmszínház 1992-ig változatlanul üzemelt utánjátszó helyként. Az utolsó években, főleg a rendszerváltás után igen megcsappant a nézőszám és az épület állaga is leromlott. Zömmel ezen okok miatt került lakat a Maros Mozi ajtajára.

A ’90-es években rengeteg terv született az épület újrahasznosítására. Terveztek ide többek között kultúrházat, könyvtárat, videótékát, de az elkülönített pénzt végül másba fektették.

 

Tizenhét évig kellett várni az feltámadás új reményére, amikor 2009 nyarán újraszerveződött egy lelkes kerületi egyesülés, a Művészet és Tudomány Háza Kulturális Egyesület, amelynek célja a mozi újranyitása. Még ebben az évben lomtalanították az épület környezetét, kitakarították a mozit és az emeleti szálló egykori szobáit. 2010 januárjában már kitűzték a nyitás időpontját és erre az alkalomra hirdették meg a Maros Mozi Filmfesztivált is. A nyitás előtt elvégezték a belső munkálatokat, a világítás, hangosításhoz szükséges vezetékezést, a vizesblokk részleget is helyreállították. Rákosmente önkormányzata – csekély mértékben ugyan, de - anyagilag is támogatta a rendezvényt és a felújítást egyaránt.

2010. március végén ismét nézőkkel telt meg a nézőtér és 18 évvel a bezárás után újra filmet láthatott a XVII. kerület nagyérdemű közönsége a Maros Moziban.

 

A terem az eredeti székeket kapta vissza. Távlati terveikben a mozigépek felújítása szerepel és egy projektor beszerzése. A nézőtér előadó-, kiállító- és moziteremmé alakulna. A Maros Mozi több funkciót kapna, így összefoglaló néven a rákosligeti Művészet és Tudomány Háza lenne, melyben a vetítőterem továbbra is Maros Mozi maradna, a folyosók kiállítótereit az egykori neves festőről, Krusnyák Károlyról neveznék el. Az egyesület elképzelései szerint havonta vetítenének filmeket és a későbbiekben filmklub is indulna.

Jelenleg minden héten csütörtökönként ismeretterjesztő beszélgetéseket tartanak. Moziként való üzemeltetése egyelőre, forráshiányra hivatkozva várat magára.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 23:06