Buda Andreával, a Cinema City marketing és PR igazgatójával beszélgettünk

2009. november 09. hétfő | Írta: Forgács Balázs
Buda Andreával a magyar Cinema City marketing és PR igazgatójával beszélgettem, a mozihálózat helyzetéről, terveiről. Mozivilág: - Pár mondatban összefoglalná a magyar Cinema City jelenlegi állapotát? B.A.: - Az izraeli tulajdonban lévő Cinema City 13 multiplex mozit üzemeltet hazánkban (a Cinema City Allee, a 13. november 12.-én nyit a volt Budai Skála helyén ). Az első 1997-ben nyílt Budapesten, jelenleg a legnagyobb országos lefedettséget nyújtó mozis cég Magyarországon. Az elmúlt évek fokozatos nézőszám csökkenése után a tavalyi év az egész piacon, így nálunk is forgalomnövekedést produkált, így elmondható, hogy nyereségesen működünk.

 

Mozivilág: - Mik azok a tényezők, amik a mai helyzetben vonzóvá teszik a szórakozást az önök mozijaiban?

B.A.: - Tavaly év elején nyitottunk az Aréna Plázában egy 23 termes megaplex mozit, ebben található a páratlanul egyedi 5 exkluzív VIP terem és az IMAX® is, amelyek az országban csak itt elérhetőek. Az IMAX® -ben – a nyilvános előadások mellett - rendszerint iskolás csoportoknak is szervezünk ismeretterjesztő vetítéseket. Emellett 2008-ban 3 hagyományos és 1 VIP termet felszereltük a digitális vetítőgépekkel, vidéken pedig 6 mozinkat fejlesztettük ugyanezen technikával. Vidéki mozijainkban egy kivételével mozinként 2-2 teremet digitalizáltunk, illetve az idén nyíló Allee-ban is lesz 3 ilyen mozitermünk, ezzel a digitális termeink száma 18-re emelkedik. Ezek a fejlesztések mind-mind hozzájárulnak sikereinkhez.

Mozivilág: - A Cinema City Aréna beváltotta a hozzáfűzött reményeket?

B.A.: - Igen, a tulajdonos bízott és bízik abban, hogy Budapesten van még kiaknázható terület és még nincs annyira telítve a piac, hogy ne férne el egy ekkora mozi. Ennek jegyében elmondható, hogy az Cinema City Arena Budapest vezető mozijává lépett elő.

Mozivilág: - Ha IMAX® -ben és "hagyományos" digitális 3D teremben is fut ugyanazon alkotás, akkor melyikre ülnek be szívesebben a látogatók?

B.A.: - Tapasztalataink szerint inkább IMAX®-re, ugyanis az óriás vászonra vetített nagy felbontású kép lebilincselő élményt nyújt. A nézők olyan élményekre vágynak, amit talán az otthoni filmezéskor nem élhetnek át és az IMAX® teremben ezt meg is kapják.

Mozivilág: - Az IMAX® és a Disney között együttműködési megállapodás jött létre, ez miről szól pontosan?

B.A.: - Robert Zemeckis életszerű animációs filmjeire vonatkozik ez, hogy évente legalább egy filmet IMAX® technikával is elérhetővé tesznek. Ilyen a 2009. november 5.-e óta futó Charles Dickens regénye alapján készült Karácsonyi ének IMAX® változata is.

Mozivilág: - Budapesten az emberek nehezen szoknak olyan mozihoz, aminek nincsen metrókapcsolata, nem szeretik az átszállást sem. Nem gondolták, hogy ez elriaszthatja a mozizni vágyókat?

B.A.: - Minden mozink esetében szerződést kötünk a plázával, hogy az autóval érkezők 3 órára ingyenesen használhassák a parkolást. A Cinema City Arena esetében a parkolás, az Arena Plaza vezetőségének döntése alapján időközben teljesen ingyenessé vált. Néhány tömegközlekedési eszköz is megáll a bevásárlóközpont előtt, megkönnyítve az eljutást ide.

Mozivilág: - Mit gondol a budapesti teremszámok alakulásáról az utóbbi 5 évben illetve milyen lesz a tendencia a következő években? Terveznek-e új mozit nyitni?

B.A.: - Cégünk idei évben növeli ezt a számot, hiszen 2009. november 12.-én nyitjuk meg az Allee Bevásárlóközpontban található 13 termes új mozinkat, az elkövetkező évek terveiről még nem szeretnék nyilatkozni.

Mozivilág: - Az Allee-ban nyíló multiplexet jól át gondolt üzleti döntés, vagy presztízs kérdés alapján nyitják meg, miszerint ha nem önök, akkor egy konkurens cég nyitja azt meg?

B.A.: - Ez nem idei és nem is tavalyi keletű dolog, hiszen az építtető a mi cégünkkel állapodott meg több évvel ezelőtt.

Mozivilág: - Mit várnak ettől a mozitól? Mivel a budapesti össz-nézőszám nem nagyon változik, ön szerint melyik moziktól pártolnak át a nézők?

B.A.: - Nem tisztem ezt eldönteni, de nem is ez a célunk, hiszen hamarosan kiépül itt a 4-es metró, közel van a Móricz Zsigmond körtér, kollégium, egyetem van a környéken és a XI. kerület olyan nagy, hogy innen akár új, eddig nem mozizók is várhatóak.

Mozivilág: - Az Allee reklámjában a Magyarországon ismert "agresszív kismalaccal" reklámoznak. Merész, ugyanakkor a magyar közönség befogadja és megszokja ezt az újítást. Ki a célközönsége ennek a mozinak leginkább?

B.A.: - Ezzel a reklámmal leginkább a tinédzser és fiatal korosztályt célozzuk meg, hiszen, szemmel láthatóan ők járnak legtöbbet moziba, ez a statisztikákból is kiderül.

Mozivilág: - Mondana pár szót a nemrégiben bezárt csepeli mozijukról?

B.A.: - Ez volt a legelső mozi és 10 évre kötötték az üzemeltetési szerződés. Tavaly júniusban járt le a szerződés, akkor döntöttünk úgy, hogy nem hosszabbítjuk meg azt. Viszont mérföldkőnek számít a történelmünkben, mert ez volt az első mozink, ami Magyarországon megnyílt.

Mozivilág: - Mik a cég tervei az elkövetkezendő években?

B.A.: - Szeretnénk a digitalizálást kiterjeszteni a kisebb mozijainkra is. Tervezzük, hogy több mozitermet, vidéken és Budapesten alkalmassá teszünk opera és balett gálák vetítésére, amelyek az operaszeretők táborának szóló különleges, élethű élményt nyújtó programok lesznek olyan helyszínről, ahová jegyet szerezni több hónapig tart. Már folynak a tárgyalások ennek megvalósítására. Ez a közeljövőben megvalósuló projekt lesz.

Köszönjük a beszélgetést!

Utoljára frissítve: 2000. január 01. szombat 00:00