Mammut, Celldömölk, Malom és Zalalövő
2024. január 30. kedd | Írta: Forgács Balázs
Mozgalmassá váltak a kutatások és a mozikat bemutató írások, miután az oldal tavaly szintet lépett. Igyekszem kéthavi szinten a kijönni egy-egy témával a mozihírek kétnaponta megjelenő írásai mellett, amely így le is foglal. Az elmúlt félévben kettő bemutatót és szintén kettő kutatást sikerült megjelentetnem vagy legalábbis elkezdenem.

A Mammut egy hosszabb előtörténeti kutatás volt, három hónap is eltelt mire sikerült minden szereplővel korrektúráztatni vagy legalábbis az egykor ott dolgozókkal végignyálazni, tartalmilag rendbe tenni. A celldömölki kutatás egy hosszabb folyamat volt, mert sajnos a digitális adatbázisokban a helyi sajtóanyagot nem találtam meg, Celldömölk könyvtárának oldalán viszont igen, csakhogy minden szám külön volt feltöltve és ez igen megnehezítette a keresést. Minden doksit külön kellett megnyitni, oldalanként kellett keresni a kulcsszavakat, amely elég időigényes feladat és feladja a leckét. Többszöri nekifutás után sikerült befejeznem a kutatást, azt követte az összegzés és a helyi szereplőkkel való egyeztetés, mire sikerült egy 6-7 oldalnyi anyagot összeállítani. Jelenleg éppen Celldömölkre utazom, mert külön találkozom a helyi művelődési ház vezetőjével és a volt moziban üzemelő színház igazgatójával, akik több 10 éve vannak a helyükön. Ők beszélnek a moziról és válaszolnak a kérdéseimre. Azért tartom fontosnak a személyes találkozót, mert sokkal gördülékenyebb így az egymás közti kommunikáció és nem mellesleg az a tapasztalatom, hogy például az idős mozisokkal sem könnyű telefonon beszélni az egészségi állapotukból kifolyólag, harmadrészt pedig a dolog komolysága is megköveteli.

A Malom Mozi bemutatója és rövid története viszonylag rövid idő alatt elkészült, ennek oka, hogy kecskeméti születésűként könnyebb dolgom volt, mivel egyrészt végig követtem a mozi életét, másrészt rendelkezésre álltak a digitalizált folyóiratokban a mozit érintő hírek, információk. A mozi oszlopos tagjai pedig komoly információkkal láttak el.

Zalalövőt egy tiktokos ismerős ajánlotta figyelmembe egy idős mozigépész miatt, akit személyesen ismer. Félő, hogy már nem sokáig él és érdemes megkérdezni őt. Beszéltem vele írásban, kissé távolságtartó ember, de lelkesen leír mindent, ami az életében történt. Fotózni és kutatni szintén el fogok menni, tervek szerint februárban vagy márciusban. Remélhetőleg sikerrel járok. A történetkutatást már elkezdtem, de elég hézagos a történet és még nagyon az elején tartok. Szükség lesz a helyi idegenvezetésre és a helytörténeti útmutatókra.

Utoljára frissítve: 2024. január 30. kedd 08:38