Mozivédők tűntetése

2010. augusztus 26. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
Éliás András, a Mozivédők életre hívója öt év szünet után ismét utcára invitálta az embereket, hogy együtt követeljék a régi filmszínházak üzembe helyezését és a meglévők megóvását. 2010. augusztus 26-án 17 órakor a Margit körúton található egykori Átrium Mozi bejárata előtt gyülekeztek az érdeklődők, meg-megálltak a járókelők.

A beszéd előtt a Mozgófénykép című verset hallottunk Babits Mihály tollából egy színművész előadásában. Ezután Éliás András szólalt föl. Röviden összefoglalta az 1999-2003-ig lelkesen tevékenykedő „egyesületük” főbb eredményeit. Majd utalva a közelgő önkormányzati választásokra választ kaptunk, miért is szerveződött újra a társulat. Éliás elmondta: „A jelenlegi városvezetés ugyanis nem volt tekintettel a nehéz versenyképességű mozikra és megszűntette, eladta azokat. Mára már valószínűvé vált: új városatyja lesz a fővárosnak. Az egyik jelölt választási ígéretében elhangzott a mozik védelme is. Ezt az ígéretet próbáljuk betartatni a leendő vezetéssel. Követeljük továbbiakban a Hunnia és az Európa mozik megmentését és az Átrium mozi újbóli megnyitását. Működtetésével az Uránia Nemzeti Filmszínházat bíznánk meg – kizárva az üzemeltetési feladatokból a Budapest Film Zrt-t – szombatonként három vetítéssel. Felvetődött, hogy a mozis fesztiválok színhelyévé is válhatna. Természetesen minden segítségünket felajánljuk az önkormányzatnak."
A mozivilág.com reménykedik a fentebb elhangzottak megvalósulásában, de felhívná a kedves olvasó figyelmét az alábbi tényekre:
- a Budapest Film a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő mozi-üzemeltető cég;
- a Nemzeti Filmszínház Nonprofit Kft. (Uránia) pedig a Magyar Állam tulajdonában van;
- a mozi üzemszerű működtetéséhez komoly felújítási munkálatokra van szükség, melyet nehezít az épület műemlék jellege.
Ebből kitűnik, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak nincs jogköre egy állami tulajdonú céget kötelezni.
A Hunnia és az Európa mozik épülete a Budapest Film tulajdonát képezik. Az üzemeltetési jogokat évek óta bérbe adják. Tudomásunk szerint a Budapest Film a két ingatlan értékesítéséből szeretné fedezni meglévő filmszínházainak felújítási munkálatait (az ingatlanokra kiírt értékesítési pályázatra nem érkezett piacképes ajánlat).
Bő tucatnyi tüntető hallgatta végig a szónoklást bízva abban, hogy a jövőben tényleg megvalósul a régóta dédelgetett álom: megmenekülnek az egykor szebb napokat látott filmszínházak és újranyit az Átrium.

Utoljára frissítve: 2017. április 19. szerda 17:59