Interjú Porkoláb Péterrel

2009. december 04. péntek | Írta: Forgács Balázs
Porkoláb Péterrel, a Sugár Mozit üzemetető Fotexnet Kft. ügyvezetőjével ültem le egy riport erejéig a Mom Parkban található irodájában. Kedves fogadtatásban részesültem és ebben a hangulatban tettem fel kérdéseimet, amelyekre nyitottan, könnyedén, mindenfajta titkolózás nélkül érkeztek a válaszok.


Mozivilág: - A fotexnet.hu egy internetes áruház. Hogyan jött az ötlet a mozi üzemeltetéshez?

P.P.: - A fotexnet.hu komolyabb tevékenysége a DVDrent, egy dvd kölcsönző és futárszolgálat, ami alakulása óta sikeres befektetésnek bizonyult. A Fotex csoport 2004-ben megvásárolta a Sugár Üzletközpontot, amelyben egy többtermes mozit is megálmodott. Több mozis céggel is tárgyalt, ám a kevés teremszám nem hozta lázba egyik üzemeltető céget sem. Így született az ötlet egy önálló, saját mozi üzemeltetésre.

Mozivilág: - Indulása óta a Sugár Mozi a legjobban kihasznált multiplex Budapesten. Miben rejlik a titok?

P.P.: - Egyik legegyszerűbb magyarázata, hogy igyekszünk a nézők szempontjait alapul véve működtetni. Ez azt jelenti, hogy piackutatás szintjén tettünk fel kérdéseket a nézőknek és az ezekre adott válaszokat beépítettük a mozi működési tervébe. Emellett kiváló közlekedési kapcsolattal rendelkezünk és 5 nagy kerület határán fekszünk. Igyekszünk műsorunkat a nézők igényéhez igazítani, minden fontos premiert bemutatni, és a nem nézett filmeket kivenni a kínálatunkból. Emellett az üzletközponttal szorosan együttműködünk.

Mozivilág: - A nagy hálózatok mozikat zárnak be, míg önök fejlesztenek. Miben jobbak, mint a konkurencia?

P.P.: - Nem bírálnám egyik céget sem az üzletpolitikája miatt. Mi többnyire először felmérjük az igényeket és csak ezután döntünk a továbbiakról. Van, hogy kipróbálunk saját elképzeléseket „vagy bejön vagy nem” alapon és gyűjtjük a tapasztalatokat. De rugalmasak vagyunk, mert ugyanakkor fontosnak tartjuk a mozizók elképzeléseit, mivel nekik vetítünk, őértük vagyunk.

Mozivilág: - Nagy technikai fejlesztésen vannak túl. Hogyan váltotta be a digitális terem a hozzá fűzött reményeket?

P.P.: - Kíváncsiak voltunk, hogy elbírna-e egy ekkora mozi egy digitális termet. Kipróbáltuk és már a legelején óriási volt az érdeklődés. Merész ötletbe vágtuk a fejszénket, amikor az első 3D filmünket analóg formában is műsorra tűztük. Sikerrel.

Mozivilág: - Terveznek-e további digitalizálást?

P.P.: - Ez az igényektől függ, illetve a hazai filmforgalmazók szándékaitól. Amennyiben Budapesten megfelelő mennyiségű digitális terem lesz, azt gondolom, átbillen a mérleg súlya a digitális kópiák és a digitális terjesztés javára - hogy ez mikor történik meg, ezt egyelőre tippelni sem merném.

Mozivilág: - Terveznek-e majd operaközvetítéseket?

P.P.: - Az új termünkbe sok minden izgalmas programot megfontolunk - de egyelőre, a közeljövőben a valódi mozi-szerű üzemeltetés a cél.

Mozivilág: - A moziban körbetekintve most is láthatóak bizonyos folyamatok. Ha szemünk nem csal, akkor egy ötödik terem kialakítását látjuk. Mondana erről pár szót?

P.P.: - Igen, ez egy új terem lesz, de lényegesen kisebb, hiszen itt csak 48+1 ülőhely van és mindössze 4 soros. Nagy érdeklődéssel figyeljük, hogy mekkora lesz a sikere. Remélem, hogy nézőink hamar megszeretik, mert amennyiben bejönnek a számítások, lehetőség adódhat újabb kistermek építésére is.

Mozivilág: - Tervezik-e, hogy ez a terem esetleg művészibb filmalkotások otthona lehet?

P.P.: - Igen, mégpedig eddig nem látott izgalmas tervvel állunk elő. Szeretnénk bevezetni nyugdíjas, gyermek és ifjúsági bérletes sorozatokat régebbi alkotásokkal, art filmekkel. Nem kimondottan art terem lesz, hiszen régebbi nagy sikerű produkciók is levetítésre kerülnek itt.

Mozivilág: - Foglalkoztatja-e önöket egy újabb mozi nyitása akár Budapesten, akár vidéken?

P.P.: - Nem kimondottan, de ha a Fotex csoport érdekelt lesz egy újabb plázában vagy a konkurencia válna meg valamelyik komplexumától, akkor fontolóra vennénk az átvételt.

 

Köszönjük az interjút!

Utoljára frissítve: 2000. január 01. szombat 00:00