Harminc éves a Cirkó-Gejzír Mozi

2024. május 09. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
A Cirkó ötlete négy főiskolás fejéből pattant ki, az általuk megálmodott mozi egyedülálló módon mutatja be a különféle kisebbségeket, de ezeket más forgalmazók nem tárták a közönség elé. 1993-ban hívták életre a Másképp Alapítványt, kezdetben a forgalmazást és később a moziüzemeltetést is magába foglalta. A mozi a józsefvárosi gettó közepén, a Lőrinc Pap téren egy pincehelyiségben valósult meg, a nyitásra 1994. május 19-én került sor és a cigányholokauszt 50. évfordulója alkalmából vetítettek témába illő dokumentumfilmeket. És hát a név: a mozihelyiségben legelőször a cirkót kellett megcsináltatni. 1998-tól a Balassi Bálint utcában működik immár három teremben.

Május 8-án a sajtó képviselőit és támogató barátokat egy koccintással, agapéval, valamint három filmvetítéssel várták az elegánsan erre az alkalomra felöltöztetett nézőterekben. A háttámlákra az elmúlt 30 év legemlékezetesebb filmalkotásai és azok megjelenéseinek évszámai kerültek huzatborítással és ezek legalább egy évig maradni fognak.

A három filmalkotás Jeanne Dielman 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. című filmje, amelyet a szakma minden idők legjobb vagy legfontosabb filmjeként tartja számon, valamint az Egy család rövid története és a Marguerie, a számok szerelmese voltak, amelyek premier előtt láthatott a szűk közönség.

A 30 éves évfordulót három retrospektív sorozattal, Szánsájn fesztivállal és egyedi kedvezményekkel ünneplik meg. Ruben Östlund június végén, Tarr Béla augusztus elején, Ingmar Bergmann visszatekintő szeptember végén látható majd, ahol a legemlékezetesebb alkotásaikat mutatják be újra. A Szánsájn idén 140 filmalkotással jelentkezik, június 6-tól augusztus 28-ig. A szokásos fesztiválkor egy pohár fröccs vagy málnaszörp jár a vendégeknek. A kedvezményekről: a fiatalok bevonzása egyik legfőbb célkitűzése a Cirkónak, ezért minden 30 év alatti fiatalnak 30%-os kedvezménye lesz a teljes árú jegyárból, ezen felül az éves bérlet május 31-ig pedig 30 000 forintba kerül.

Utoljára frissítve: 2024. május 11. szombat 07:29