Geday Gáborral, a 110 éves Európa Mozi vezetőjével beszélgettünk

2010. január 21. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
Esős délelőtti napon fogadott az Európa Moziban Geday Gábor a mozi üzemeltetője. Még nyitás előtti állapotok fogadtak, de már az aznapi első előadásra készülődtek. Leültünk egy kávézó asztalhoz és egy bögre capuccino mellett tettem fel kérdéseimet. Mozivilág: - Mikor kerültél a szakmába? G.G.: - 1982-ben kezdtem a Fővárosi Moziüzemi Vállalatnál, mint takarító, aztán rövid idő alatt a ranglétra minden lépcsőfokát végigjártam.

Mozivilág: - Mikor kerültél az Európa Moziba? Tartozott hozzád más filmszínház is?

G.G.: -  Honvéd mozi nyitása óta – 1983 - vagyok ebben  a moziban, a vezetője 1989 óta. 1990-ben pedig pályázat útján jutottunk az Ugocsa mozihoz.  A Horizont mozit mi zártuk be az alacsony forgalom miatt.

Mozivilág: - Az Ugocsáról tudjuk, hogy a ’90-es évek közepén 3 dimenziós természetfilmeket is vetített. Volt részetek ebben?

G.G.: - Nem, akkoriban a Chajase bérelte ki és az ő külön előadásai zajlottak, majd 1995-ben teljesen át is adtuk nekik a mozit. Úgy tudom, ők zárták be 1999-ben.

Mozivilág: - Mennyire hasonlított ez egy mai térhatású vetítésre?

G.G.: - Polarizált 3D-t játszottak azzal a különbséggel a maitól, hogy papír szemüveget kaptak a nézők és a vásznat sem cserélték ki ezüstös anyagúra.

Mozivilág: - Most térjünk vissza az Európához, ami jelenleg 110 éves! Hogyan kezdődött?

G.G.: - 1900 január 1-én, amikor még Sport kávézónak nevezték, akkor vetítettek itt először mozgó fénykép mutatványokat. Ettől az időponttól számoljuk a mozi éveit.

Mozivilág: - Utánjátszó mozik között jobb teljesítményt nyújtotok az átlagnál. Miben rejlik a titok?

G.G.: - Nincs különösebb magyarázata. Ami fontos dolog, hogy 2 termesek vagyunk és jók a kapcsolataim a filmforgalmazókkal. Így mondhatni rögtön megkapom a multiplexek kieső filmjeit.

Mozivilág: - Nyáron felröppent a hír, hogy vége lesz, mert vevőt keres a Budapest Film, többek között az Európára is. Azóta nem hallani erről semmit. Mondanál erről valamit?

G.G.: - Határozott idejű szerződésben egy év haladékot kaptunk, 30 nap felmondási idővel. Többet nem tudok én sem.

Mozivilág: - Viszonylag megfizethető áraitok vannak és kiterjedt kedvezményrendszeretek is van. A nézők kihasználják ezeket a lehetőségeket?

G.G.: - Mondhatni alig. Leginkább a hétfői napon lévő kedvezményt használják, mert akkor csak 500 Ft egy vetítés. Ilyenkor van, hogy valaki végig mozizza a napot. Létezik a diák és nyugdíjas kedvezmény, amit inkább az utóbbi réteg használ. Három éve pedig létezett egy 30%-os árengedményt biztosító törzsvásárlói kártya is, de ezt nagyon ritkán használták, a törzsvásárlók se nagyon. Így ezt megszűntettük.

Mozivilág: - Várható hogy az évfordulón bevezettek egy külön akciót?

G.G.: - Igen, gondolkodunk a kuponos kedvezmény megvalósításán.

Mozivilág: - Mi lesz veletek, ha bezár a mozi? Van tervetek valahol máshol nyitni?

G.G.: - Felmerült egy hely Budán, de egyenlőre azt szeretném, hogy itt maradjunk, még annak ellenére is, hogy a jelenlegi helyzet nem sok jót jósol. Reméljük, hogy a válságos időket túl tudjuk élni és akkor talán könnyebb lesz nekünk is.

Köszönjük az interjút!

Utoljára frissítve: 2000. január 01. szombat 00:00