Balástyai Mozi

2011. június 18. szombat | Írta: Forgács Balázs
Az első keskenyfilm vetítéseket 1953-ban kezdték a község művelődési házának nagytermében. Az üzemeltető a Csongrád Megyei Moziüzemi Vállalat lett. Az első gépész Széll Mihály volt, aki a Csongrád Megyei Tanács megbízásával a környező tanyasi iskolákat járta aggregátoros hordozható 16 mm-es vetítőgépével 8 éven keresztül. Utóda Kócsó Antal lett, aki tárgyalásokat kezdeményezett a szélesvásznú mozi beindítására. 1962-re megújult a művelődési ház és a nagyterem akusztikája is egyre tökéletesedett. A nagyvetítő mellé megérkezett az engedély is, majd egy év múlva a második gép is szolgálatba állt, így aztán zökkenőmentessé váltak a vetítések.

 

A Petőfi Filmszínház ünnepi megnyitójára 1963. augusztus 20-án került sor, Az aranyember című filmet teltházzal vetítették. Eleinte csütörtökönként és vasárnaponként voltak vetítések, aztán nagyobb sikereknél több előadást is műsorra tűztek, akkoriban még a pótüléseken is ültek. 1992-ig történtek felújítások, kialakultak a törzsvendégi körök, állandó, kedvenc ülőhelyekkel. A ’80-as években lassú hanyatlásnak indult a mozi. A rendszerváltás alkalmával a községé lett, majd 1992-ben a majdnem 30 éves mozit bezárták. 1997-re a falunak már nagyon hiányzott a művelődési ház és a mozi, ezért lakossági kezdeményezésre megalakult a Balástya Község Közművelődéséért és Fejlődéséért Közalapítvány, amely többek között a mozi megmentését is szorgalmazta. A ház rendbetétele társadalmi munkából jött össze, végül

 

1998. augusztus 1-én megindultak a rendszeres vetítések. A tulajdonos: Balástya Község önkormányzata, az üzemeltető: a közalapítvány, a filmszolgáltató: pedig a Szegedi Mozgókép Kht., jogutódjaként az OLANDMOZI Bt. lett. A vetítések heti egy alkalommal indultak, esetenként iskolás és óvodás csoportoknak matiné előadásokkal kiegészülve. A belépőjegy rendkívül alacsony volt, mindössze 200 Ft, ami leginkább a helyiek olcsó kulturális szórakoztatását kívánta megőrizni. Napjaink 400 Ft-os belépőjegy ára is ezt a célt szolgálja.

 

A mozit, a község főútján, a Széchenyi utca 15 alatt találjuk. A művelődési ház nagy teremében nem kimondottan mozi székeken ülve lehet az előadásokat megtekinteni. A gépházban 2 db Meo 4X vetítőgép szolgál, a hangzás mono. A műsorok főként gyermek- és ifjúsági filmekből, szinkronizált vígjátékokból és nagy sikerű akciófilmekből állnak, amelyek péntekenként - téli időszámítás időszakában - 18 órakor, - nyári időszakban - 19 órakor kezdődnek.
A mozi fenntartása nem nyereséges vállalkozás, de a fenntartó és működtető kiemelt célja, hogy megőrizze a hagyományos technológiájú moziját, hogy tovább tudja szolgálni a szórakozni vágyó helybéli és környékbeli filmrajongókat.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 21:54