Vízimozi Budapesten

2023. július 31. hétfő | Írta: Forgács Balázs
Sokféle különleges helyszínnel jelentkeztek már szabadtéri moziként az országból. Volt már olyan, hogy a vászon a vízben volt kifeszítve és a partról lehetett nyugágyakon filmet nézni, de volt már fürdőben is olyan lehetőség, hogy a vásznat a medencén kívül helyezték el, a nézők viszont a medence meleg vizéből élvezhették a vetítést. Most egy nem is annyira új dolgot élesztenek fel, mint a csónakokról vagy vízibiciklikről megtekinthető filmek úgy, hogy a vászon is a vízen úszik.

A tavi mozi 1921-ben nyitott meg a Vajdahunyad Vár melletti Városligeti csónakázótóban vasoszlopokon kifeszített és vas csónakokon úszó vászonnal, nemes egyszerűséggel csak Tó Mozinak nevezték. 1927-től Műjég Mozi lett a neve és 1938-ig működött és csak 1957 nyarán nyílt meg ismét Tó Moziként és még egy idényt megélt, azóta nem volt hasonló. Most ismét megelevenedik az élmény annyi különbséggel, hogy nem a lelátókon lesz a nézőtér, hanem vízijárművekről élvezhetők a filmalkotások öt napon keresztül. Augusztus 1 és 5 között 20:30-tól különféle kultikus film- és animációs alkotást lehet megtekinteni. Csónak 4 főre (max 300 kg): 9 000 Ft, vízibicikli 5 főre (max 400 kg) 13 000 Ft. A jegyek gyorsan fogynak, érdemes időben jegyet váltani, akár elővételben. Kedden a Macskafogót, szerdán az Együtt kezdtük című filmet, csütörtökön a Vukot, pénteken a Liza, a rókatündért, szombaton pedig az Indul a bakterházat láthatjuk.

A Kiscsónak kávézóban popcornt, nachost, üdítőt és fröccsöt is magunkkal vihetünk a vízijárművekbe. Az előadásokra érdemes takarót, kispárnát és szúnyogriasztót is magunkkal vinni.

Az ötlet három egyetemista fejéből pattant ki, akik szerették volna, hogy a meleg nyári napokon, a csónakázótó zárása után ne csak moziban vagy kertmozikban lehessen filmeket megnézni, hanem a vízben egy romantikus csónakázás közben is.

Részletek itt olvashatók.

Utoljára frissítve: 2023. július 31. hétfő 20:52