Vízer Balázzsal, a Titanic Filmfesztiválról beszélgettünk

2010. április 01. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
Április 8 és 18 között rendezik meg a 17. Titanic Filmfesztivált Budapesten. Sokat hallhattunk róla, de vannak, akik nem tudják pontosan miről is szól, miért jött létre és mitől különleges ez a bő egy hét. A Mozivilág ezekre a kérdésekre kereste a választ Vízer Balázsnál a fesztivál programkoordinátoránál.   Mozivilág: - Mi ez a fesztivál? Hogyan jellemeznéd?

V.B.: - Magyarországon és a régióban egyedülálló filmes rendezvény a Titanic, amelyet idén 17. alkalommal rendezünk meg és amely ötödik alkalommal verseny filmfesztivál is egyben. Szerepe egyrészt a mozi kínálatának kiegészítésén alapul, másrészt az idelátogató olyan neves fesztiválokon bemutatott, díjazott és szakmai elismerésben részesített műveket láthat, amelyeket hazánkban itt mutatunk be először. Külföldön ezek igen pozitív sajtó visszhangot is kaptak. Európában vannak hasonló volumenű filmhetek, mint például Prágában a Febio Fest, a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál vagy a Kolozsvári Filmfesztivál. Utóbbi kettő helyi szinten kiemelt támogatásúak, míg a Titanic nem kap ilyen mérvű segítséget Budapesttől.

 

Mozivilág: - Kik látogatják a Titanicot?

V.B.: - Elsősorban a budapestiek, mivel kimondottan budapesti fesztiválról beszélünk, azon belül az értelmiségiek és egyetemisták látogatnak legnagyobb számban minket. Van törzsközönségünk is, akik egész évben ezt az eseményt várják, de vannak új nézőink és rengeteg itthon élő külföldi tér be hozzánk. A Titanic sikerén alapszik, hogy olyan hírverést tud csapni és olyan hangulatot kelt, amely rövid időn belül óriási nézőszámokat generál. Nagyon sok vetítés teltházzal fut.

Mozivilág: - Milyen zsáneralkotások kerülnek műsorra? Milyen nemzetségűek ezek?

V.B.: - Próbáljuk lefedni mindenkinek az ízlésvilágát, de a két fő irányvonalunk a háborús konfliktusokat ábrázoló művek és Kína lesz, utóbbi „a tigris éve” címmel. Családi drámákkal a „családi kötelékek”, a bűnfilmek pedig „a sötét oldal” szekciókban lesznek láthatóak. Külön szekciót kap az „animáció”, amely európai vonalon lesz erős. A filmek főbb nemzetségi régiói a közel- és távol-keleti, dél-amerikai, észak-európai országok és a magyar koprodukciók. Külön figyelmet kapnak azok a magyar alkotások, amelyek lecsúsztak az idei szemléről.

Mozivilág: - Hol lesznek a vetítések és milyen technikai felszereléssel dolgoztok?

V.B.: - Idén is 4 helyszín áll rendelkezésre: Kino, Örökmozgó, Toldi és az Uránia. Mind a négy helyen szinkrontolmáccsal vetítünk, eredeti nyelven, angol felirattal. A vetítési forma úgynevezett fesztiválkópiákról megy, de előfordul, hogy dvd-ről. Szerettük volna, ha egységesen lehetne online foglalni a mozikban, de annyira különbözőek a rendszerek, hogy az kivitelezhetetlen volt. Annyit elértünk, hogy egységesítettük a jegyárakat, amelyet 950 forintban határoztunk meg, de aki április 7-ig előre foglal, annak 20% kedvezményt biztosítunk.

Mozivilág: - A filmes vendégek (rendezők, szereplők) gyakori szereplői a Titanicnak, mondanál erről pár szót?

V.B.: - Rendkívül nagy figyelmet szentelünk vendégeinkre. Már a repülőtéren fogadjuk őket és végig kísérjük a kényelmüket szolgálva. Így mire a közönséggel találkoznak, feloldottak lesznek és gördülékenyen tudnak beszélni a tömegek előtt. Mondhatni ez egy film aduásza is lehet.

Mozivilág: - A Titanic programjában nem csak filmvetítéseket találunk, milyen program vár a látogatókra?

V.B.: - Minden évben megrendezzük a zenei blokkot, amely most is a Toldi moziban lesz április 17-én 23 órától. Idén egy különleges esemény is színesíti a Titanicot: A Perzsa Macskák című iráni film szereplői a Take It Easy Hospital nevű indie-rock zenekarukkal élőben is színpadra lépnek a Gödör Klubban április 13-án.

Mozivilág: - A Titanic után lehet még valahol látni ezeket a filmeket?

V.B.: - Igen, ugyanis óriási érdeklődés van irántuk a forgalmazóktól (Anjou Lafayette, Szuez, stb.) és a televíziós társaságoktól (Duna TV, HBO, stb.) a vetítési jogokért.

Mozivilag: - Milyen a stáb? Hogyan szerveződik meg egy ilyen nagy esemény?

V.B.: - Rengeteg a munka és az előkészület. A csapatban dolgozók 5 éve együtt szervezik a Titanicot, mindenkinek több feladata van és mindenki segít a másiknak, átfedjük egymás munkáit. A szervezést stábgyűlés előzi meg, ahol részleteket, apróságokat beszélünk meg, elmondjuk a tapasztalatainkat, ötleteinket. Napok munkája lehet akár a legkisebb gond megoldása. Egyébként meglepően kevesen dolgozunk, többnyire társadalmi munkában, lelkesedésből. A filmek szervezésén kívül az egységes arculat kialakításán munkálkodunk. Honlap, újság és katalógusszerkesztésen fáradozunk, nagy hangsúlyt fektetünk a reklámra és egy új kapcsolati lehetőségre az egyik közösségi oldalon keresztül.

Mozivilág: - Mi lesz a nyitófilm és hol láthatjuk ezt?

V.B.: - A fantasztikus róka úr lesz április 7-én 19:30-kor az Urániában.Köszönjük a beszélgetést!

Utoljára frissítve: 2000. január 01. szombat 00:00