Váltójel – Budapest mozikultúrája a rendszerváltás idején

2023. november 18. szombat | Írta: Forgács Balázs
Budapest 150. születésnapjára hiánypótló mozitörténeti könyv megjelenésével készül a Városháza kiadó és a Budapest Film. A Váltójel - Budapest mozikultúrája a rendszerváltás idején című kötetet november 15-én, szerdán mutatták be a Corvin Moziban.

A Budapest 150. születésnapjára megjelenő kötet a rendszerváltást megelőző néhány év és a következő két évtized budapesti mozitörténetével foglalkozik. Kezdőpontját a rendszerváltás körül berobbanó mozis átalakulás, végét pedig a mozizást világszinten befolyásoló digitális váltás jelöli ki. A korszakhatárok politikai, finanszírozási és technológiai változásokhoz egyaránt köthetők. A kötet elsősorban az ezekből fakadó társadalmi és kulturális vonatkozásokat mutatja be. A kötet tanulmányai többek között bemutatják a budapesti mozik kulturális pozíciójának megváltozását a rendszerváltás idején: alternatív kulturális terekként és független filmfesztiválok helyszíneiként nyertek új jelentőséget, miközben a filmipar digitális forradalma gyökeresen megváltoztatta a főváros életében betöltött szerepüket. 

 A könyv bemutatójával egyidejűleg került sor a Budapest születése című animációs rövidfilm premierjére. Köszöntőt mondott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. 

 Az eseményre a Corvin moziban november 15-én, szerda délután 5 órakor került sor, a Budapest 150 ünnepi programsorozat részeként. 

Utoljára frissítve: 2023. november 18. szombat 21:11