Üzemelnek az autósmozik (+ június 16-án egyszeri alkalom)

2012. június 16. szombat | Írta: Forgács Balázs
Június elején beindultak az autósmozik, az a négy egység, amely ma megtalálható még az országban, teljes erőbedobással heti vagy heti néhány előadással várja látogatóit, akik autósrádión élvezhetik a film hangját. A jegyár átlagos, 800 és 1000 Ft körül változik személyenként.

 

Ring Autósmozi Mogyoródon az Aquaréna és a Hungaroring szomszédságában található, az M3-as autópályán keresztül Budapesttől 10 perc alatt elérhető. Férőhelye 400 db(!) autó, a vetítőgépház 100 méterre van a vetítőfelülettől, amely a ma működő autósmozik legnagyobbika. Nyitva április végétől szeptember 20-ig, a vetítések minden csütörtök, péntek, szombat és vasárnap 21:30-kor kezdődik, jegyár 1000 Ft személyenként.
Póstelek Autósmozihoz vezető út Békéscsaba és Gyula között a 44-es útról ágazik ki. A mozi parkoló férőhelye 100-120 személygépkocsi befogadására alkalmas, vásznuk a második legnagyobb. A szezonális jelleggel működő létesítmény május elejétől szeptember végéig várja a filmek szerelmeseit pénteki és szombati napokon, vetítés kezdete 21:00, jegyár 800 Ft/fő. Büfé van.
Fővárosi Autósmozi Budapesten a XIX. kerületben a Nagykőrösi úton egy 82 autókereskedő által használt autóspiac közepén található, kb. 100 férőhellyel rendelkezik. A vetítések június elejétől augusztus végéig 21:30, szeptemberben 21:00-kor kezdődnek a vetítések, amelyek előtt és közben büfékiszolgálás is van. Jegyár egy személyre 800 forint, névre szóló ajándékjegy váltható.
Kabala Autósmozi Nyírpazonyban, Nyíregyházától 10 perc autózásra található a Nyíregyházi utca 1/A szám alatt. A beállók 60 autót tudnak egyszerre fogadni, filmműsorok júniustól nyár végéig-ősz elejéig tartanak pénteken és szombaton 21:30-kor. Jegyár 800 Ft személyenként, büfé a vetítés előtt és közben is van, a rendelt pizzákat a személyzet az autókhoz viszi.
Június 16-án éjjel a Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében Budán a Szépjuhászné Gyermekvasút állomásán a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet saját programot szervez, amelynek keretében egész éjjel tartó autósmozis vetítés lesz, a rendezvény ingyenes.
Magyarországon az autósmozizás fénykora a 70-es évek végén és a 80-as évek elején indult. 1978-ban Szentendrén, egy évvel később pedig Pilisszentivánon a Blero nyílt meg, majd 1981-ben Dabason, Cegléden és Aszódon születtek autósmozik. Az elkövetkező években a ráckevei Tókert, nosztori, pilisvörösvári Kemping, nagytarcsai, nagykátai, iváncsai, fonyódi és sok más helyen is elszaporodtak az autósmozik. A nagy nyitáshullám végén, 1990 nyarán a tatabányai T-Boy nyitott. Volt olyan, amely egy előadást tartott csupán, aztán bezárt, ez az érdi autós volt. Számuk a 90-es években drasztikusan esni kezdett, az évezredfordulót már csak kéttucat ilyen mozi élte meg. A mai kép a 2000-es évek végén vált állandóvá.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 11:52