Újabb mentőcsomag a moziknak

2021. február 18. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
A kormány újabb mentőcsomagot ad a moziknak a koronavírus járvány hatásainak enyhítése érdekében vissza nem térítendő támogatás formájában. Az igényelhető keretösszeg 610 millió forint.
A támogatást egyedileg bírálja el a Támogató Filmszakmai Döntőbizottság március 11 éjfélig, elektronikus formában küldött igények alapján. Egyedi kérelmeket az a moziüzemeltetési tevékenységet folytató egyéni vállalkozók vagy jogi személyek nyújthatnak be, akik az Art-Mozi Egyesület vagy a Mozisok Országos Szövetsége tagjai. A filmszínházak az egyedi kérelem benyújtását követően az újranyitástól számított 2 hónapon belül, de legfeljebb szeptember 1-ig felmerülő költségeket számolhatják el. Az egyedi kérelem a filmszínház bemutatásán túl az újranyitás utáni előadásszámokat, valamint a működési költségeket kell tartalmaznia. A döntőbizottság 30 napon belül bírálja el a kérelmeket, majd 10 munkanapon belül értesíti a kedvezményezetteket a kifizetés mikéntjéről.
A támogatás összege legfeljebb a működési költségek 80%-a lehet, elnyerhető támogatás termenként maximum 2,5 millió forint, de filmszínházanként maximum 15 millió forint lehet. Támogatás csak azokra a termekre kérhető, amelyek az újranyitást követően üzemeltetni fognak. Ha a termek száma meghaladja a keretösszeget, akkor a támogató csökkentheti az egy teremre jutó maximális keretösszeget. Ha viszont a termek száma alapján a támogatás összességében nem éri el a meghatározott keretösszeget, a maradványt a kérelmezők között termenként egyenlő részben osztják szét.
A támogatás a mozik működési költségeire, bérek kifizetésére használható fel. A támogató a támogatást a támogatási szerződést követő 15 napon belül annak 90% mértékét fizeti, az elszámolást követően pedig a maradék 10%-ot.
A kérelemhez szükséges dokumentumok, igazolások, a Nemzeti Filmintézet honlapjáról tölthető le.
Utoljára frissítve: 2021. április 11. vasárnap 16:54