Stiller Nándorral, a Bem Filmturkáló egyik üzemvezetőjével beszélgettem

2010. január 25. hétfő | Írta: Forgács Balázs
Megkerestem a Bem Mozi üzemvezetőjét a bezárás második hírére, stílszerűen a Bem kávézóban találkoztunk, éppen az újranyitás előtti állapotok fogadtak. Egy jó tejes kávé mellett döntve indítottam a beszélgetést.
Mozivilág: - Mióta vagytok a mozis szakmában?

S.N.: - Nem vagyunk igazi mozisok, ugyan társam -  Sándor - a Budapest Filmnél Üzemvezetői vizsgát tett és másfél évig a Toldi Moziban műszakvezetőként tevékenykedett. Én pedig a Toldi kávézóját üzemeltettem 1992-2002-ig, ahol olyan élményeknek lehettem részese, mint a Titanic első 7 vízre szállása (Titanic Filmfesztivál) és a BBS utolsó aktív évei. Igazi profilunk a kávézó-klub működtetése. Amikor tavaly nyáron az Új Budapest Filmstúdió kiszállt a Bemből, akkor kezdtük vinni a mozit is.

Mozivilág: - Hogyan boldogultok?

S.N.: - Nehezen. Amikor elkezdtük, azt gondoltuk, hogy szép lesz a kávézó mellett mozit üzemeltetni, de csalódtunk. Nem kapunk olyan filmeket, amilyeneket szeretnénk és  amire még a közönség is kíváncsi. Alig térnek be hozzánk. Gondoltunk arra, hogy filmvetítésre vennénk fel támogatást, de határozatlan időre elég nehéz ilyet vállalni. Így szerintem mi vagyunk az egyetlen mozi Budapesten, akik teljesen önerőből tartjuk fenn magunkat.

Mozivilág: - Meddig van működési engedélyetek? Úgy tudni, eladták a Bemet.

S.N.: Január 5-ig volt szerződésünk a Budapest Filmmel, de az új tulajdonos egyelőre nem akarja bezárni a helyet, úgyhogy határozatlan idejű szerződést kötöttünk 2 hetes felmondási idővel.

Mozivilág: - Ha innen mennetek kell, a mozit folytatnátok máshol?

S.N.: - Nem! Sőt már felmerült, hogy leállunk a vetítésekkel.

Mozivilág: - A mozitechnikai eszközök kinek a tulajdonában vannak jelenleg?

S.N.: - Az új tulajdonos, a DT Invest mindent megvett, ami az épületben található, így a mozi berendezései is az ő tulajdonában van.

Mozivilág: - Van valami tervük a mozival? Esetleg moziként funkcionálna a későbbiekben is?

S.N.: - Nem hiszem. Még nincsen kiforrott terv, de a közeljövőben várható egy nagyszabású átalakítás és a helyet kiadják egy bérlőnek. A tulajdonos nagy összeget remél a bérleti bevételből.

Mozivilág: - A közeljövő mit jelent pontosan? Mire számítotok?

S.N.: - Mi már ajándéknak élünk meg minden újabb napot, hiszen először  júliusban, majd most januárban is felmerült, hogy bezár a mozi. De kb. fél év haladékra számítunk még.

Köszönjük a válaszokat!

Utoljára frissítve: 2000. január 01. szombat 00:00