Sorra zárnak be a mozik

2020. március 13. péntek | Írta: Forgács Balázs
Szerdán a Magyar Kormány, délután 2 órakor kihirdette a veszélyszhelyzetet, amelynek következményeként megtiltották a 100 főnél több, beltéri rendezvényeket, így a mozi vetítéseket is korlátozták. Több mozi jelezte, hogy azonnal bezárnak, mások a lehetőségeket keresték, hogy nyitva tarthassanak, ezért a következő napon a mozik 80-85%-a kinyitott és korlátozott számban ugyan, de meg tudják tartani a vetítéseiket.
Ám azok a filmszínházak, amelyek korábban a nyitvatartásukról biztosították a nézőket, most mégis úgy döntöttek, hogy bizonytalan ideig szüneteltetik a vetítéseket. Nem csak a nézők elapadása miatt, hanem a filmforgalmazók döntései is közbeszólnak, akik a jövőbeni fontosabb premiereket elhalasztják és lassan nem lesz mit vetíteni.
A Cinema City és a Kultik hálózat egyelőre kitart, de az első csökkentett üzemnapot már visszamondta a zalaegerszegi Artmozi és a Sió Mozi is például. Több moziüzemeltető a forgalomtól teszi függővé, hogy kinyitnak-e a későbbiekben, de nagyon úgy fest, hogy a többség vasárnapig biztosan nyitva marad. A legrosszabb forgatókönyv szerint néhány héten belül teljes ágazatban üzemszünet várható. De ez nem csak a mozik saját döntéseként lehet így, hanem az Kormány további, szigorúbb óvintézkedéseinek nyomán is.
Utoljára frissítve: 2020. június 02. kedd 13:40