Royal Mozgószínház Gyula

2009. október 29. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
A szépen csengő nevű filmszínház, amely Békés megye kis városában már 100 éve működik. Annak idején egy nemesi család kezdte a vetítéseket, gyönörű freskókkal díszített, erkélyes mozit létrehozva. Ezt az 50-es években tűntették el és azóta sem volt annyi támogatás az épületre, hogy ez újjászülessen, jelenleg önkormányzati kézben van.

A mozi a belvárosban a Béke sugárúton helyezkedik el, mindössze 20 perc kényelmes sétával a vasútállomásról könnyen elérhető. Főhomlokzata jól illik a város arculatába, esti időszakban üvegmozaikból kirakott nevét ékkőként világítják meg.

Belépve a moziba egy kis előtérben találjuk magunkat, balra fotelekbe leülve várhatjuk az előadás kezdetét, jobbra pedig a modern kialakítású pénztár és kis büfé található, ahol jutányos áron kapjuk meg az elfogyasztani valónkat és a belépőket is egyaránt. A terembe lépéskor feltűnő és egyedi jelenségre bukkanunk. A nézőtér felét eltávolították, mivel egy új lehetőséggel próbálnak az ott mozizók kedvére tenni. A kiürített helyre kávézó asztalok és székek kerültek, így otthonosabbá téve a termet. Így az előadás közben bárki kávét kortyolhat, sört ihat vagy fagylaltot ehet anélkül, hogy összekenné a kárpitozást. A terem egyébként sík üléselrendezésű, vörös szövetű fejtámla nélküli ülésekkel rendelkezik. Légkonícionáló nincs, de a hőmérséklet kellemes. A vászon függönnyel eltakart, ami szép nagy, így a kép is élvezhető és az utolsó sorokban a felirat is jól olvasható. A hangzás jól beállított és kiválóan szól a Dolby Digital hangrendszernek köszönhetően. A mozi akadálymentesített, a kerekesszékkel rendelkezők is könnyedén, segítség nélkül látogathatják.

Műsorszerkezete főleg a nagysikerű filmekből áll, néha-néha becsöppen egy-két art jellegű alkotás is. A napi 2 előadás bőven kielégíti a moziba járó gyulaiakat, de rendeznek itt egyéb rendezvényeket is és konferenciák kiváló helyszíne is.

A mozi jelenleg óriási átalakuláson esik át, mint az ország legtöbb mozija. Az optimizmusuk ellenére nehézséggel küzdenek, ami leginkább a 10-15 éve tartó elnéptelenedésben jelenik meg. Reneszánsza akkor jöhet el, ha az itt élők felismerik, hogy a filmletöltés és a TV-zés felett ünnepibb, felemelőbb érzés a mozilátogatás, ahol a kultúrán kívül találkozhatunk barátainkkal és akár film közben megihatnak egy korsó sört vagy megehetnek egy nagy pizzát. A Royal Mozgószínház igyekszik felfedezni ezeket a rejtett lehetőségeket és megtalálni a módját, hogyan csalható be a nagyérdemű. Reméljük sikerrel.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 23:57