Országszerte elrajtoltak a szabadtéri mozik

2022. június 28. kedd | Írta: Forgács Balázs
Budapesten és vidéken, különböző régi vagy új helyszíneken egyaránt elrajtoltak vagy hamarosan elindulnak nyáresti vetítsek, amelyek újra és újra megörvendeztetnek minket. A családias környezet és a fesztivál hangulat kellemes estéket tartogat azoknak, akik nosztalgiával fűtve vagy új élményként látogatnak ki ezekre a helyszínekre. Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk a Balaton környékén és a Kultik hálózat nyári mozijairól, most azonban ejtsünk szót a többiekről is, természetesen a teljesség igénye nélkül.
Budapesten a Budapest Kertmozi és az Eötvös10 szervezésében a Hunyadi téri Kertmozi idén is kinyitott, július 30-a kivételével minden szombaton vetítenek augusztus 13-ig bezárólag, a vetítések ingyenesek. Június elején a Budapesti Városháza kertjében voltak vetítések a Friss Hús Fesztivál filmjeiből. A Fellini Római Kulturbisztró idén is tart vetítéseket a Római Parton, a vízhez közel elhelyezett nyugágyakon ingyenesen nézhetjük meg a műsoron lévő válogatott filmalkotásokat. A Budapest Garden szintén ingyenes vetítéseket szervez Újlakon, a Dunaparton minden szerdától szombatig. A Várkert Bazárban szerdánként 2500 forintért mozizhatunk a csillagos ég alatt, az Orczy Summer Chill az Orczy Parkban fogadja a látogatókat retró-filmkínálatával csütörtökönként este, a belépő itt 500 forint. A MomKult szerdánként várja a mozizni vágyókat potom 400 forintért, a Békás Kertmozi pedig a Békásmegyeri Közösségi Ház kerthelyiségében várja a közönséget 1000-1500 forintos jegyáron filmet nézni. A Csokonai Művelődési Ház kertjében a Budapest Film Zrt. rendezésében 500 forintos lefogyasztható helyáron lehet kifejezetten magyar kedvenceket megtekinteni minden csütörtökön. Az Erzsébetligeti Színház szabadtéri mozija a 16. kerületben vár egy erős júliusi magyar filmdömpinggel, érdemes figyelni a műsort. A Főzdepark – Mad Kertben az ingyenes vetítések mellé finom kézműves söröket ihatunk, itt viszont a klasszikus horrorok tarolnak. A Virág Benedek Ház az I. kerületben is tartogat meglepetéseket, a kultikus hely udvarán jobbnál jobb kultfilmeket nézhetünk. A Magyar Zene Háza egy viszonylag új helyszín, az épület oldalában lévő szabadtéri színpad alkalmas mozivetítésre is, augusztus közepén és szeptemberben is lehetőség nyílik néhány művészfilm megtekintésére. A Városmajori Színpad szintén kertmozivá válik, ahol különlegességeket tartogat számunkra, 1000 forintos jegyáron nézhetünk klasszikus válogatásokat.
Ezen kívül, Debrecenben a MODEM belső kertjében, Harkányban, Biatorbágyon, Kisújszálláson, és Pécsett a Sétatér Fesztivál keretében vannak esti szabadtéri előadások. Szentendrén a Dunaparti Művelődési Házban éesznek vetítések július 28-ig, minden csütörtökön este 9-kor, a belépődíj 1200 Ft. A Cinema Garden egy nyári vándormozi, amely több helyszínen is megmutatja magát egy-egy vagy néhány alkalommal Győr-Moson-Sopron Megyében, így eljutnak Mosonmagyaróvárra, Harkára, Kontra és a helyszínek a megrendelések függvényében folyamatosan bővülnek.
Idén viszont nem nyit ki a Budapest Rooftop Cinema, elmondásuk szerint sorra nyitottak a hasonló kezdeményezések a kerthelyiségekben ingyenesen, sokszor hasonló vagy ugyanazzal a műsorral, mint ők, hogy nem bírták a versenyt. Ígéretük szerint visszatérnek, talán majd egyszer ott, ahol legelőször indultak, a Corvin Nagyáruház tetején.
Utoljára frissítve: 2022. július 10. vasárnap 10:13