Nyílnak az első vetítőhelyek

2020. május 23. szombat | Írta: Forgács Balázs
A koronavírus járvány az egész világon komoly megszorításokat eredményezett, amelyek közül a tömegrendezvények, ezen belül is a filmszínházak működésének korlátozása, majd bezárása volt az első lépés annak érdekében, hogy csökkentsék a megbetegedések és a találkozások lehetőségét. Ezt annyira komolyan vették, hogy szinte az összes nagy bemutatót elhalasztották fél-egy évvel.
Európában elsőként a cseh mozik nyitnak május 25-én, majd több európai ország is fokozatosan lép ebbe az irányba. Itthon a Budapest Film távmozija, valamint néhány kisebb forgalmazó saját oldalán online filmkölcsönzőt üzemeltet és a nem rég indult művészfilm kölcsönző, a Cinego 180 filmmel segíti a filmélmény hiányát pótolni. Ám a kijárási korlátozások feloldásával néhány vendéglátó helyiség, valamint egy-egy vállalkozás már kiskaput is talált egy autósmozi megnyitása vagy egy étterem teraszán vetített filmmel. Utóbbi esetében nem rendezvényről, hanem a vacsorához kötött szolgáltatásról lévén szó. Ezek mind olyan lépések, amelyek a döntéshozóinak arra sarkallhatják, hogy hamarosan itthon is elkezdődhetnek majd a vetítések, bár filmek nélkül ez is nehéz ügy lesz.
Tudomásunk szerint Tatabányán autósmozi, Gyenesdiáson egy étterem teraszán folynak vetítések és a Budapest Rooftop Cinema is bejelentette, hogy hamarosan szintén egy autós mozival rukkol elő. A mozis körökben találgatások vannak a nyitás lehetséges időpontjáról, a legoptimistábbak szerint június-július lehet majd a korlátozások feloldása, a legrosszabb forgatókönyvek szerint viszont szeptembernél hamarabb nem nyithatnak ki a mozik.
Utoljára frissítve: 2020. június 18. csütörtök 16:28