Nehéz helyzetben a magyar mozik

2020. október 11. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
Szeptemberben egy nehéz és gyér nyári forgalomhoz képest egy felfutott időszak következett a mozik nézőszámaiban, ami még mindig elmaradt a tavaly ilyenkor megszokottól (kb. 40-70%), de bizakodó volt a szakma, hogy a sok halasztás után végre újra elkezdett moziba járni a közönség. Az újabb pofon azonban a forgalmazóktól, stúdióktól érkezett.
Több sikervárományos filmet, blockbustert hónapokkal, fél-egy évvel, sőt volt, amelyeket többedszerre halasztottak el. Emiatt pedig azt látni a megjelenéseknél, hogy októberben és novemberben mondhatni alig kerül valami a moziba, leszámítva az artfilmeket. Az utolsó cseppet a pohárban a James Bond film halasztása jelentette, amelynek hatására többen akár le is húzhatják a rolót.
Ám nem minden mozit érint kényelmetlenül a korlátozás, a többnyire csak heti néhány napot nyitvatartók és az artfilmekre specializálódott mozik egyszerű túlélői lehetnek a járvány időszaknak, ha országosan elrendelt szigorítás és kényszerű bezárás nélkül megússzák. A városi, főleg magánüzemeltetésű és szórakoztató filmekből élő mozik, valamint a multiplexek komoly korlátozásra kényszerülhetnek. Többek már most is csak hétvégén nyitnak ki, megint mások szűkítették az előadások számát és a nyitvatartási időket. Előfordulhat, hogy egy soktermes mozi nem a teljes kapacitását használja fel és néhány termet lezár majd az ínséges időkben. Látni olyat is, hogy artfilmekkel bővítik a kínálatot vagy régebbi filmeket olcsóbb helyárral mutatnak be.
A nyár folyamán még csak ajánlott, szeptemberben kötelezően bevezetett maszkhasználat sem kedvezett a mozibajárás felfutásában, a külföldi tapasztalatok és korlátozások nagyon abba az irányba mutatnak, hogy egy elhúzódó járványban lesz részünk, amelynek hatásait jövőre is magunkon fogjuk érezni. Ijesztő híreket hallani, hogy a Cineworld várhatóan bezárja amerikai (Regal), valamint fontolgatja a brit és észak-ír érdekeltségeit korlátozni. A szintén hozzájuk tartozó Cinema City megmenekülhet, mert a Közép-Kelet Európai országok, mint pl. Magyarország is rendelkezik nemzeti filmkínálattal, amely azért be tudja vonzani a közönséget, bár ennek lehetőségei is erősen korlátozottak.
Az fejleményekről hamarosan újabb híreket adunk.
Utoljára frissítve: 2020. november 26. csütörtök 23:02