Nagyléptékű 3D Magyarországon

2009. november 27. péntek | Írta: Forgács Balázs
William Freese-Greene, brit tudós már 1893-ban rögzített szkeccseket három dimenzióban. Az elmélet lényege, hogy az emberi látás mechanizmusához hasonlóan, megfelelő szögben elhelyezett két kamerával kell rögzíteni a jelenetet, majd egy alkalmas eszköz (korábban sztereoszkóp, majd egészen napjainkig egy 3D szemüveg) segítségével a néző fejében megvalósul a térbeli film befogadásának illúziója. A háromdimenziós film ötlete tényleg nem tegnap született; többek között a vérbeli tudós, a film feltalálójának is elkönyvelt Auguste Lumiere is kísérletezett a 3D technikájával. 1903-ban be is mutatta A vonat érkezése háromdimenziós változatát, különösebb visszhang nélkül – ám önmagában figyelemre méltó, hogy már az első (fizető közönség előtt) vetített mozgóképnek létezett 3D változata.  

Magyar viszonylatban elsődlegesen két nevet kell említenünk. Bodrossy Félix és André de Tóth. Tóth úr forgatta a mozgókép történetének első nagy költségvetésű 3 dimenziós filmjét Viaszbabák háza (1953). André de Tóth története e mellett azért is érdekes, mert fél szemére vak volt. De Őt most hagyjuk, hiszen neve írásmódjából is látni, csak gyökereiben köthető hazánkhoz. Térjünk vissza Bodrossyhoz egy idézet erejéig:

 

"On July 25, 1952, five months before Bwana Devil opened in test runs int he United States, the first Plasztikus Film program opened at the Toldi cinema in Budapest. It was the only Hungarian theatre to be set up for 3-D. The first films shown, all ont he one program, where three shorts: Állatkerti séta, Artista vizsga and Stereo híradó egy (with also known as Május 1)."

1952 július 25-én, öt hónappal a Bwana Devil amerikai tesztvetítéseinek megkezdése előtt bemutatták az első „Plasztikus Film” programot Budapesten, a Toldi moziban. Ez volt az egyetlen 3-D-vel felszerelt mozi Magyarországon. Az első rövidfilmek, amiket egy előadás keretében mutattak be: Állatkerti séta, Artista vizsga, és Sztereó híradó (Május 1.)

3-D Movies, A History and Filmography of Stereoscopic Cinema R.M.Hayes, 1998.

Ezután hazánkban a következő lépcsőig egészen a ’90 –es évek elejéig várni kellett. Ekkor az Ugocsa mozit kibérelte egy vállalkozó szellemű fiatal csapat, a CAYASE Kft. Amerikából szereztek be egy speciális optikát, illetve egy 3 dimenziós filmet, a Tengeri álom címűt. Az egyébként nem túl nagy nézőközönséget vonzó Ugocsa a ’91-es év második félévében megközelítőleg négyszer annyi bevételt termelt mint az előző egy évben. Azonban a bérleti szerződést a tulajdonos Budapest Film Kft. nem hosszabbította meg, ezért a CAYASE Kft-nek lépnie kellett. Országjáró körútra indultak, több vidéki városban hosszabb-rövidebb ideig vendégszerepeltek. De a ’92-es év közepe-vége táján már nem keltette fel az emberek érdeklődését a 15 perces természetfilm. Így ők is a feledés homályába merültek.

A következő lépcsőfokot már 1999-ben vette a szakma. Ekkor nyitott a WestEnd bevásárlóközpont, ahol eleinte a „sima” multiplex mellett egy 4D-s mozi is üzemelt. Itt videó kivetítőkkel játszották le a 7-15 perces 3D-s természetfilmeket, miközben mozogtak a székek, tehát a néző a „filmben ült”. Azonban az árképzés, illetve a filmutánpótlás hiánya a Mátrix 3D World Mozit is a feledésbe taszította.

Ekkoriban jelentek meg Magyarországon azok a filmek, melyekhez csak a piros-kék papírszemüveget kellett felkapni, és máris körülöttünk zajlott a film. Ilyen előadást szinte valamennyi üzemelő moziban tartottak. Ezen filmek voltak például a Kémkölykök sorozat illetve a Cápasrác és Lávalány című alkotás.

A következő lépcsőfok 2007 végén következett, amikor is a Palace WestEnd Moziban alakítottak át egy termet a digitális REAL D technikával. Itt már nem 35mm-es filmről vetítenek, hanem digitálisan tárolt filmek kerülnek lejátszásra. (míg egy DVD film 4-9 Gb, addig egy ilyen 3D-s alkotás 150-300 Gb).

Mozgólépcsőhöz értünk, hiszen 2008 elején már az Arénában lévő IMAX® Mozi is megnyitott. Ez a technika 2 filmet vetít egyszerre (külön a bal-és a jobb szemnek), mely filmszalagok 70 mm-esek.

2008 őszén pedig megismerkedhettünk a Dolby 3D Digital vetítővel, ha a Corvin moziba vetődtünk. Itt a REAL-D-vel ellentétben nem szükséges a vászon ezüstre cserélése, tehát lehetőség van analóg filmek vetítésére is.

Jelen pillanatban folyamatosan digitalizálják a meglévő mozi termeket, illetve az újonnan nyitók egy részében már az induláskor megtalálhatjuk a digitális vetítőgépeket.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 23:53