Mozibezárások, korlátozások és áremelkedések

2022. november 17. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
Számos mozit hozott kihívások elé az energiaszektor, nem lakosságot érintő áremelkedése miatt. A tizenötszörös távhő-, a hétszeres gáz- és a megduplázódott áramdíj olyan kényszerintézkedésre szánta el a magyar mozisokat, amelyekt nemcsak a nézők pénztárcája sínyli meg, hanem azt is kockáztatja, hogy nem lesz kulturálódási lehetőség úgy, ahogy eddig vagy egyáltalán nem lesz.
Már láthattuk, az elmúlt hónapokban, hetekben, hogy kimagasló jegyárakat produkáltak nem csak a pesti mozik, hanem a vidékiek is. Budapesten a premierfilmeket játszó egységek 2000 és 2860 forint közötti jegyáron kínálják 2D tikettjeiket. Vidéken valamivel alatta marad, ott átlagosan 1600 és 2300 forint között mozizhatunk. A Cinema City hálózat először egy 300 forint körüli áron emelt árat átlagosan, majd szűkítette a nyitvatartást, fővárosban 15 órakor, vidéken 16 órakor nyitnak leghamarabb hétköznapokon, vidéken a koradélutáni kedvezményt lehetetlen igénybe venni, mivel az pont tanítási időszakban, hétköznap, 16 óra előtt kezdődő előadásokra szólna.
Kényszerűségből és költséghatékonyságból nem üzemelnek a korábban említett Makk Kálmány Mozi Berettyóújfalun, az Agóra-Savaria Mozi Szombathelyen, a Rómer-ház mozija Győrben, valamint a KMKK Art Mozi Celldömölkön, az Art Mozi Zalaegerszegen, a Szindbád Mozi Nyíregyházán, a Makói Mozi, a Szivárvány Mozi Kaposváron és a Cinema Ózd. Kecskeméten az Otthon Mozi átköltözött a Hírös Agórába és bár csökkentett módon, de megmaradtak a vetítések. Van olyan mozi, ahol szeptemberben és novemberben is jegyárat emeltek, de lehet, hogy decemberben mégis be kell majd zárniuk. Lesznek olyanok, akik csökkentett nyitvatartással üzemelnek vagy a kisebb forgalmú január és februárban tartanak majd zárva, hogy átvészeljék a leghidegebb hónapokat, de ne essenek el a karácsonyi dömpingtől. Voltak mozik, amelyek az előadások vetítési napjait csökkentették le, így nincs vetítés hétfőn és kedden Budapesten a Corvin, a Toldi és a Puskin mozikban, vagy Dunaújvárosban és Salgótarjánban hétfőtől szerdáig. Tapasztalható, hogy ebben az időszakban a fűtés és világítás is korlátozottabb lesz, egyes mozikban 18 fok körüli hómérséklettel, ezért érdemes meleg ruhákban, vagy rétegesen öltözködni. Az egri Uránia már évek óta szünetel, igaz, ők még a Covid járványt megelőzően zártak be a mozielőadások előtt, illetve hébe-hóba voltak vetítések, azonban már tartósan nincsenek vetítések. Füzesgyarmaton viszont vetítőgép hiba miatt nyár óta nincsenek előadások, ami azóta is fennálló probléma. Viszont a Covid időszakban bezárt budapesti Premier Kultcafé októberben megnyitott a filmklubvetítések előtt és hetente egyszer tartanak előadást előre meghirdetett időpontokban.
Több mozi elkezdett fejleszteni, hogy energiahatékonyan tudjanak működni, napkollektorokkal, napelemekkel szerelik fel mozijaikat, korábban írtunk a Kultik hálózat fejlesztéséről, de önkormányzatok, más moziüzemeltetők közösen vagy külön igyekeznek kikerülni az energiaválságból a zöldenergia rendszerek telepítésével. Remélhetőleg sikerrel veszik az akadályokat és nézők is akadnak.
Utoljára frissítve: 2022. december 06. kedd 19:15