Mozi a vonaton

2012. június 22. péntek | Írta: Forgács Balázs
Az NTV (Nouvo Transporto Viaggiatori) olasz nagysebességű vasúti cég tavaly avatta fel új vonatait, amelyben három kényelmi fokozat (Club, Prima, Smart) várja a nagyvárosok között közlekedő utasokat. A Smart osztály egyik kocsija egy úgynevezett Smart Cinema vagon, ahol a mennyezetről függő HD képernyők helyezkednek el. Az NTV ügyfelei kipihenten és filmélményekben gazdagon érhetik el céljaikat.

Nem új keletű a mozival való próbálkozás a vasúton. Hazánkban pl. jelenleg is működik egy gyermekmozi sarok a 2008 decemberében debütáló RailJet fantázianevű osztrák minőségi vonatokon. Az egyik másodosztályú (Economy) egységben található egy néhányszemélyes mesemozi, amely animációs filmeket vetít a gyerekeknek. Mozis szemmel ez nem mondható mozinak, leginkább egy egyszerű képernyős vetítésnek. A járatok Budapestről Bécsen át Münchenbe, Salzburgba és Zürichbe közlekednek.
Az egyik legfejlettebb, vonaton alkotott mozi a KTX (Korean Train eXpress) vonatain fedezhető fel. Itt projektorról vetítenek egy plafonról lehúzható vászonra 20-40 személynek egyszerre. Az 57 colos vászon és 14 hangszóró biztosítja a moziélményt, a technikai felszerelést a Cinewood Entertainment tervezte. A vetítendő filmalkotásokat az utazó közönség választja ki a friss megjelenésűek és a régebbiek közül.
Magyar kezdeményezés is színesíti a vonatos mozitörténelmet: az 1980-as években a Miskolc – Keszthely viszonylaton közlekedett néhány játszóteres kocsi, amelyekben különféle játékok és 2 db televízió is várta az utazó családok gyermekeit. A MÁV óvónőket bérelt a gyermekek felügyeletéhez, a tévében pedig az akkori korszak meséit vetítették. A 2008-as Utazás Kiállításon mutatták be a terveket egy újonnan megvalósuló játszóteres kocsiról, amelyben egy 15 férőhelyes mozit is kialakítottak volna. Végül ez az elképzelés nem valósult meg.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 11:52