Mesterfogás a Cinema City-nél

2010. január 27. szerda | Írta: Forgács Balázs
Újabb arcát mutatja meg a magyarországi Cinema City, hónapról – hónapra 4 multiplexében új „filmpremiereket” láthatunk, melyek a londoni Covent Garden színpadán lettek rögzítve. A szezonális ciklusokba összegyűjtött repertoár 4 előadásból - 3 opera és 1 balett - áll.  

A havonta új darabbal jelentkező CineMaestro 4-szer mutatja be az aktuális darabot: egy hétvégi esti premier előadásban, egy hétvégi délutáni matinéval, amellyel a csoportoknak és a diákoknak, gyerekeknek kívánnak kedveskedni. Ezen kívül egy hétvégi illetve egy hétköznapi esti előadást is láthat a közönség. Mostantól  azok a magyar operarajongók is átélhetik az egyedülálló élményt, akik nem jutnának el rendkívül költséges jegyárú operaházakba.

 

Budapesten, Győrött, Pécsett és Miskolcon február hónapban láthatja az első előadásokat a nagyérdemű, Mozart: Figaro házassága című darabjával nyit a sorozat. Ezt követően hónapról hónapra újabb klasszikusokat élvezhetnek különleges körülmények között az operabarátok mint például: Carmen, Traviata, Rómeó és Júlia, Don Giovanni. A látvány mellett olyan zenei élményben lehet részük a mozinézőknek, amilyet egy kiváló akusztikájú koncertteremben, illetve az operaelőadás helyszínén tapasztalhatnának, élvezhetnének. Az előadásokat megelőzően rövid, érdekes zenetörténeti és az opera keletkezéséhez kapcsolódó színes, hasznos információkat is kapnak a nézők, így a szórakozást értékes információk is kiegészítik, a kikapcsolódás részeként az operarajongók számos új ismerettel gazdagodhatnak.
A Cinema City úgy állította össze az idei színvonalas opera-film programot, hogy a legigényesebbeknek is maradandó élményt nyújtson. Erre garancia, hogy a CineMaestro sorozat fővédnöke Szinetár Miklós, aki a magyar komolyzenei élet egyik meghatározó alakja.
Az Aréna Pláza Cinema City mozikomplexum 18-as termében január 26-án 18 órai kezdettel sajtótájékoztatóval indult a CineMaestro. Buda Andrea a Cinema City Marketing és PR igazgatója - aki az est háziasszonya -  bevezetőjével kezdődött, melyben egy prezentáción keresztül ismertette a programsorozat kialakulását, terveit. Többek között hallhattunk arról, hogy a diákokat is meg szeretnék célozni a közvetítésekkel, hiszen a mai tinédzserek több, mint 80%-a nem látott még operát. Felszólalt Szinetár Miklós is, aki a mozihálózattal közösen választotta ki az előadásokat és azokat a magyar városokat is, ahol igénylik az opera műfaját és sokan kíváncsiak is rá. Elhangzott sok pozitívum is a filmszínházi opera közvetítés mellett, miszerint rendkívül kényelmes ülések fogadnak bennünket vagy nagyszerűen látjuk az előadást az előttünk ülőtől, 20 perc alatt sem fogy el az összes levegő és nem utolsó sorban egy jegy ára nem éri el a több tízezer forintot, csupán töredéke ennek az összegnek. Viszont hátránya, hogy azt az élményt, amit egy operaházban megélhetünk, itt nem kapunk meg: kristálycsillár, aranyozott, díszes terembelső és az érzés, hogy „vajon leesik-e a légtornász vagy hibázik-e valaki a szövegben”, ezt nem tudja a mozi visszaadni, hiszen ezeket a darabokat első rangú felvételről, rendszerint magyar felirattal vetítik, full HD minőségben.
A CineMaestro nem kívánja felvenni a versenyt a Budapesti Operaházzal, csupán azoknak kíván élményt nyújtani, akik eddig nem engedhették meg maguknak ezt kulturálódási lehetőséget és remélhetőleg egy olyan réteget is sikerül becsalni a moziba, akik első operaélményben részesednek majd.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 23:36