Megújulás útján a Malom Mozi

2023. október 21. szombat | Írta: Forgács Balázs
Tizennyolc éve töretlenül szolgálja közönségét a kecskeméti Malom Mozi, tizenöt éve viszont a nagy mozihálózatok nélkül önállóan, de mégis sikeresebben működik. Ennek titka talán abban keresendő, hogy egy független szereplő, helyi üzemeltető vagy egy bevásárlóközpont a saját működtetésében nagyobb figyelmet tud szentelni a helyi igények kialakításában, a szokások kiszolgálásában.

Ennek köszönhetően volt az első, független multiplex mozi vidéken, amely 3D digitális vetítővel lépett elő 2009 februárjában, de ide vehetjük az első időktől fogva megtartott és a mai napig óriási sikerként futó Malom Mozi Maratont, vagy éppen a magas nívójú opera- és balett közvetítéseket. A Malom Mozi volt az első az országban, ahol magas (50%) kedvezményt nyújtó hűségkártyát vezettek be. És még sorolhatnánk azokat a megoldásokat, amelyek sikeresebbé tették, mint korábban. Idő közben az összes mozitermet sikerült ellátni digitális vetítővel és hosszú éveken át, a mai napig töretlen lelkesedéssel szolgálja a közönséget.

2020 egy nagy kihívás volt a teljes mozis szakmának, egyúttal lehetőség volt a további fejlesztések terén. Azok a mozik, amelyek visszaforgatták a bevételeiket, fejleszteni tudtak a leállás hónapjaiban is. Tudvalevő, hogy a 2019-ben meglévő közönségnek csak egy része tért vissza, az éves forgalom kb. 60-70%-a annak. Vannak filmek, amelyek képesek tömegeket megmozgatni, de eredményt az egyedi programokkal, közönségszervezéssel, közönségtalálkozókkal lehet leginkább fenntartani. Ehhez pedig magát a mozi technikai feltételeit is meg kell teremteni, hogy a mozi lépést tarthasson a közönség igényeivel.

A Malom Mozi egy átfogó és több éven átívelő folyamatot indított el, amelyben a vetítéstechnikai rendszereket, a termek bútorzatát több lépcsőben cseréli, fejleszti. 2020-ban a 3-as teremhez egy új Barco SP4K-25C RGB 4K felbontású lézervetítőt szerzett be, hozzá tartozó szerverrel, valamint aktív Xpand Two 3D rendszerrel, amelyekhez újgenerációs Xpand X106 szemüvegeket használnak. Új vásznat szereltek fel az aktív 3D rendszerhez használatos nagy fényvisszaverő képességű mikroperforált fehér típust. Ezen kívül padlószőnyeget és élvilágítást is cseréltek. 2023-ban sem álltak meg a fejlesztések, éppen ezen a héten cserélték a fotelüléseket, valamint novemberben CP950 hangprocesszort kap. Az 1-es terem szintén 2020-ban kapott ugyanolyan típusú vásznat, mint amit a 3-asban szereltek fel, 2021-ben egy új Barco SP4K-15C RGB 4K felbontású lézervetítőt állítottak be egy hozzá tartozó szerverrel, valamint aktív Xpand Two 3D rendszert, valamint aktív szemüvegekkel. Ezen felül a jövő év elején fotelülés cserék várhatók. A 2-es teremben idén egy új Barco SP4K-12C RGB 4K-s lézervetítő állt üzembe, hozzá tartozó ICMPX szerverrel, aktív Xpand Two 3D rendszerrel és a hozzá való szemüvegekkel. A 4-es teremben idén újra kárpitozták az üléseket, a 2-es terem korábbi Barco DP2K-12C típusú xenonlámpás, 2K felbontású vetítőgépe átkerült ehhez a teremhez, ezen kívül beépítettek egy Barco ICMPX szervert is. Az 5-ös terem 2021-ben megkapta az 1-es terem korábbi Barco DP2K-23B xenonlámpás, 2K felbontású vetítőgépét, amelyhez idén egy új szervert építettek be. Ezen felül 2021-ben egy kétoldalú önkiszolgáló kioszkot szereltek fel a büfé termékek vásárlására, valamint 2022-ben tovább fejlesztették a rendszert, így már jegy és foglalt hely vásárlására is használható lett és egy második automatát is beállítottak.

Utoljára frissítve: 2023. október 21. szombat 07:56