Megkezdték az IMAX mozi digitális átállítását

2011. február 27. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
2011. február 23-án vetítettek utoljára az Cinema City Aréna IMAX termében, hogy 2 héttel később megújultan, digitális vetítőrendszerrel térhessen vissza az Anyát a Marsra című produkcióval. Első mozzanatként a vetítőgépet, illetve annak kellékeit mozdították el a helyéről, hogy megfelelő darabokra szétszerelve el lehessen onnan vinni, mivel egyébként nem férne ki az ajtón. Nem selejtezik le, egy másik IMAX moziban lesz rá szükség.

A vásznat leemelték, ugyanis ide is újat hoztak. Pénteken, 25-én érkezett az új digitális vetítőgépek és a különleges, csillogó anyagú ezüstvászon egyenesen Kanadából, ahol ezeket gyártották. (Kanadában található az IMAX székhelye is.) Ezeket a fontos kellékeket daruval emeltek be egy lyukon keresztül, amit a pláza déli oldalán ütöttek. A régi vásznat a nézőtérre terítették, hogy védje az üléseket, a hátsó üléssorokat pedig leszerelték, hogy a cserefolyamat alatt ne koszolódjanak, ne sérüljenek. A régi hangfalakat modernebbekre cserélték, a nézőteret pedig beállványozták.  A gépház ablakát és körülötte a falazatot kibontották, mert csak így lehetetett beemelni a digitális projektorokat.
Szombaton, 26-án került sor az új vászon installációjára, ez az egyik leglátványosabb része ennek a folyamatnak. Az összetekert vásznat először annak helyével merőlegesen 90 fokkal elfordították, majd a széksorokra kitekerték. Ehhez 30-40 emberre volt szükség, mivel igen nagy súlyt kellett mozgatni úgy, hogy az összegöngyölt állapotban se törjön meg. A vetítővászon helyén a plafonig alpinisták másztak, majd egy tucatnyi kötéllel felhúzták az óriáslepedőt, közben a másik végét fogni kellett, hogy ne akadjon a belső berendezésbe és nehogy megsérüljön. A több mint 2 órás eseményen fokozatosan ügyelni kellett a vászon épségére, különös tekintettel kellett lenni a vetítőfelületére, hogy azokat ne érintse meg senki. Ez azért nagyon fontos, mert az ujjlenyomat nyomot hagy rajta és a vetítés során sötétebb foltok jelenhetnek meg, csökkentve a moziélményt.
Ezután a projektorok installálása folytatódik, ahol többek között a gépek megfelelő működését, az új hangrendszert állítják be megfelelően. Újdonságként megemlíthető, hogy az új berendezés minden indításkor digitálisan beállítja a hangot és a képet, hogy a legtökéletesebben élvezhessük azokat. Másrészt pedig akár online is vezérelhető az új technika, akár Kanadából is, így nem kellenek már gépészek, akik a tonnás méretű kópiákat emelnek be, mint ahogyan ez az elmúlt 3 évre jellemző volt.
A nyitásról a mozivilag.com külön fogja tudósítani olvasóit.

Utoljára frissítve: 2017. április 19. szerda 17:56