Már Budapesten és országszerte is kertmozizhatunk

2023. július 05. szerda | Írta: Forgács Balázs
A korai balatoni szabadtéri mozis idény után a nyári szünettel együtt robbant be igazán a műfaj. Az elmúlt években különféle helyszíneken gombamód elszaporodó kulturális forma egyrészt retró érzést ébreszt, másrész különféle programokkal, gasztronómiai élményekkel kiegészítve nyújt valós kikapcsolódást.

A tavalyi helyszíneket újak váltották fel, de vannak olyan helyek is, amelyek mondhatni szokásosak és idényről idényre állandóvá válnak, amelyek egy megszokott törzsközönséget is magához vonzanak, de folyamatosan cserélődnek is.

Budapesten talán a legismertebbek közé tartozik az ingyenesen használható Budapest Garden a III. kerületben. A homokos plázs nyugágyain mozizva minden este 9-kor különféle klasszikusokkal találkozhatunk nagyvásznon. A szervezők kora őszig várnak minden kikapcsolódni vágyót. A helyszínen nem csak meleg pokrócot kapunk, hanem különféle italokat és elemózsiát is megvásárolhatunk, ami a filmezéshez elengedhetetlen.

A Kultik idén egy helyszínen szolgáltat szabadtéri vetítést, a Corvin Bevásárlóközpont teraszán, ahol idén ingyenesen nézhető meg bármelyik film, viszont kötelező fogyasztás van 1400 forintért szükséges rendelni a büféből. A vetítések szintén este 9-kor kezdődnek és augusztus végéig tartanak, különféle klasszikus filmválogatással várnak.

A Római Parton két helyszínen is mozizhatunk a csillagok alatt, egyrészt a Miamor Rómaim ad helyet vetítéseknek, a másik a régebb óta létező, a közelmúltban még mozik vásznain látott artfilmeket adó Fellini Kultúrbisztró. A Duna vizén kifeszített vásznat, a parton pedig vászonszékeket helyeztek el. Mindkét helyszínen ingyenes a részvétel.

A Budapesti Kertmozi öt helyszínen kínál szórakozást a kultfilmek kedvelőinek. A Hunyadi téren, a Széchenyi Fürdőben (Cine-Spa), a Városmajori Szabadtéri moziban, a Klebelsberg Kúria udvarán, a Klauzál téren és a Dunafok Kertmoziban is remek kikapcsolódást ígérnek. Kerti székeken vagy a fűben ülve élvezhetjük a vetítéseket. A helyszíneken 1500 forintért válthatunk jegyet, de a Széchenyi Fürdőben 9400 és 10400 forintért válthatunk jegyet, ami a fürdőzést is magába foglalja.

Vidéken a balatoni kertmozik javarészt megnyíltak, de több számos lehetőség közül választhatunk a rendszeres vagy egy-két alkalommal vetítő helyszínek között. Szombathelyen az Emlékmű-dombon szinte minden hétvégén lesz vetítés, de Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Debrecenben, Nyíregyházán és Abádszalókon a strandon is lesznek különféle vetítések. Szekszárdon a Heimann borászatnál, Monoron borkóstolóval egybekötött filmvetítések lesznek, de exkluzív élményekért Alsóörsre is ellátogathatunk bőséges vacsora és borkóstolás mellett lehet filmet megtekinteni, a jegytípusnak megfelelően akár limuzinnal érkezve július 19-én és 20-án.

Utoljára frissítve: 2023. július 05. szerda 06:00