Magyar rekord 104 óra

2010. március 09. kedd | Írta: Forgács Balázs
Öt nappal ezelőtt, március 4-én 15 órakor kezdődött az Animánia Mozimaraton a Csepel Pláza egyik mozitermében. A résztvevő 15 kisorsolt 124 órán keresztül megszakítás nélküli animációs filmnézés Guinness-rekordját akarta megdönteni, amelyet egy német hölgy és egy kanadai férfi tartott 123 órával. A filmnézés mindenki számára nyitott volt, hiszen a Cinema Csepel 3-as termében az utolsó 5 sor a mozi látogatóinak volt fenntartva, így bárki a mozimaraton résztvevőivel együtt nézhette az erőszakmentes animációs alkotásokat.

Az első kieső a 24. órában hagyta el a mozi termet, míg az utolsó versenyző Fölkl László lett, aki 104 órán keresztül bírta a megpróbáltatást. Ha a világcsúcsot nem is, de a 39 órás 1999-es magyar rekordot sikerült többszörösen túlteljesíteni. Március 9-én 19 órakor a mozi előterében a résztvevők között 2 személyre szóló éves belépőket osztott ki Böszörményi Gábor a mozi ügyvezetője. A két legéberebb mozizó Fölkl László egy laptoppal, Molnár Gergely pedig egy digitális videokamerával lett gazdagabb, amelyeket a szponzorok ajánlottak fel nekik. Rövid interjúban kérdeztem a dobogós résztvevőket az elmúlt napok tapasztalatairól:


Mozivilág: - Miért jelentkeztél erre a rendezvényre?
Fölkl László: - Ki akartam próbálni magam.
Mozivilág: - Gondoltad volna, hogy ilyen jó eredményt érsz el?
F.L.: - 124 órás rekord elérése az első éjszaka után igen távolinak tűnt, de bíztam benne, hogy teljesíthető. Ám az utolsó napon már nem bírtam tovább.
Mozivilág: - Milyen praktikákat vetettél be az ébrenlét érdekében?
F.L.: - Az első 2 napban egyáltalán nem ittam sem kávét, sem energiaitalt. Ezt csak a második éjszaka után tettem, így jobban bírtam, mint a többiek.
Mozivilág: - A véghajrában óriási drukkolás ment az interneten értetek. Tapasztaltál ebből valamit?
F.L.: - Igen, néhány barátom és régi osztálytársak is jártak a moziban és a szünetekben lelkesítettek. Volt olyan is, aki a hírekből tudta, látta meg, hogy én is szerepelek. Az utolsó nap, több régi osztálytársam szorított nekem itt az előtéren.


Mozivilág: - Miért jelentkeztél?
Molnár Gergely: - Ki akartam próbálni, mert jó bulinak tartottam ezt. Amikor beválogattak, akkor már komolyabb lett az elhatározás. Végig akartam csinálni.
Mozivilág: - Milyen ötletekkel álltál elő, hogy végig ébren tudj maradni?
M.G.: - A szünetekben tornáztam, megmozgattam magamat, vizes törölközőt vittem be magammal és sok szőlőcukrot vettem be az energiaitallal.
Mozivilág: - Milyen érzésekkel hagytad el a mozit?
M.G.: - Rossz volt, hogy nem tudtam végigcsinálni, de aztán vígasztalt a tudat, hogy igen nagy eredményt értem el.
Mozivilág: - Újra nekifutnál?
M.G.: - Természetesen igen és akkor már biztosan sikerül megdönteni.
Mozivilág: - Kaptál kintről valamilyen lelkesítést?
M.G.: - Igen, a barátnőmnek sokat köszönhetek, tartotta bennem a lelkesedést. Tőle tudtam meg, hogy az interneten óriási hajrá folyik értünk.

Mozivilág: - Miért jelentkeztél a rekordkísérletre?
Arató Gergely: - Édesapámmal együtt jelentkeztünk és be is válogattak mindkettőnket. Jó dolognak tartottam ezt és ki akartam próbálni mennyit bírok.
Mozivilág: - Igen jó időt ültél végig, harmadik lettél. Milyen érzés? Belevágnál újra?
A.G.: - Jó érzés, hogy jól teljesítettem, de kissé elszomorít, hogy nem sikerült rekordot dönteni. Mindenképpen belevágnék újra, már van tapasztalatom. Legközelebb már végigcsinálom.
Mozivilág: - Milyen próbálkozásaid voltak, hogy kibírd?
A.G.: - Az egyik szervezőtől kaptam egy jó tippet. Tíz szem szőlőcukor, rá egy energiaital és egy banán. Ez jó ideig hatott. Fontos volt, hogy kaptunk szemcseppeket is, mert egyes rajzfilmek még így is majdnem kifogtak rajtunk, mert káprázott a szemünk.
Mozivilág: - A harmadik nap után nagy hajrá indult meg értetek. Voltak olyanok, akik abban sem hittek, hogy 3 napnál tovább bírjátok. Tudtál róla, hogy kint mekkora hajrá folyik értetek? Mennyire befolyásolt ez?
A.G.: - Jó érzés volt, hogy szinte minden nap sok sms-t kaptam. Volt, hogy a szünet azzal ment, hogy az üzeneteket töröltem. Olyanoktól is kaptam lelkesítést, akiket nem ismertem.


Köszönjük a rövid interjúkat és gratulálunk az erőn felüli helytállásért!

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 23:28