Magyar filmek napja 2023

2023. április 29. szombat | Írta: Forgács Balázs
1901. április 30-án mutatták be az első magyar filmet A táncz című alkotást. Ebből az alkalomból idén szintén ezen a napon számos mozi vetít csak vagy jobbára magyar filmeket. A Cinema City és az Etele Cinema például akciós jegyárral várja a közönséget. A legújabb magyar filmek mellett igazi ritkaságok vagy régen nem látott alkotások is a vásznakra kerülnek. Más mozik tematikus filmvetítésekkel, közönségtalálkozókkal várják az érdeklődőket.
A Cinema City április 29-30-án a műsorra tűzött magyar filmalkotásokat egységesen 1650 forintért vetíti le országszerte. A közelmúltban bemutatott filmek közt ott találjuk A nemzet aranyait, a Hadikot, a Műanyag égboltot és a Bogyó és Babóca 5. részét is. Radics Béla, a megátkozott gitáros közönségtalálkozója a Cinema City Győrben lesz 30-án, amelyre szintén ezen a jegyáron lehet a filmet megtekinteni és az azt követő beszélgetésen részt venni.
Az Etele Cinemában 1490 forintért láthatjuk a magyar filmeket 30-án, kivéve A nemzet aranyai című film. Olyan produkciókat láthatunk, amelyek a közelmúltban kerültek a nézők elé, de olyanok is bemutatásra kerülnek, amelyeket utoljára évekkel ezelőtt láthattunk. Lesz itt Lajkó – Cigány az űrben, Vizipók, csodapók (KIDS terem), Szia életem!, Kojot négy lelke, Blokád, Magasságok és mélységek vagy a Larry.
A Budapest Film mozijaiból a Corvinban a közelmúltban felújított filmekből készülnek egy válogatással, a Tabánban a nem rég bemutatott sikerfilmek peregnek, a Kinoban pedig olyan magyar alkotások kerülnek, amelyek nagy vásznon elvétve, rövid ideig vagy egyáltalán nem lehetett látni. A programok április 28-30 között lesznek.
Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a kistermek névadói Fábry Zoltán és Csortos Gyula tiszteletére vetítik a Hangyaboly és Az egy tál lencse című filmeket, a 80-as évekből a Dögkeselyű és a Kopaszkutya lesz műsoron, a közelmúltból pedig az Oscar – jelölt Testről és lélekről lesz látható. Kortárs művek közül két történelmi film érkezik, a Hadik és a Blokád, de lesz még a Hat hét, a Műanyag égbolt, A nemzet aranyai, a Kojot négy lelke, valamint a Jóreménység sziget, amelynek a rendezője jóvoltából közönségtalálkozó is lesz. Az MMA szervezésében díjnyertes kortárs dokumentumfilmeket is látni lehet a vásznakon, amelyeket rendezőik jelenlétében nézhetjük meg.
A Cirkó-Gejzír Moziban hétvégén tematikus vetítések lesznek a rendszerváltás időszakából, szombaton a Kárhozat, Napló apámnak, anyámnak és a Szürkület, vasárnap pedig az Édes Emma, drága Böbe és a Roncsfilm című filmeket vetítik.
Egerben az Agriában vasárnap, Szombathelyen az Agóra-Savaria Moziban szombaton A nemzet aranyai című filmből közönségtalálkozót tartanak. Április 30-án kizárólag magyar filmeket vetítenek Sárváron, Sátoraljaújhelyen és Székesfehérváron a Barátságban. 29-én az utolsó film kivételével csak magyar filmeket vetítenek Szarvason.
Utoljára frissítve: 2023. május 10. szerda 23:30