Magyar Film Napja 2024

2024. április 28. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
1901. április 30-án mutatták be A táncz című első magyar filmet az akkori kávéházakban vagy sátrakban működő vetítőhelyeken. 2018 óta pedig ebből az alkalomból minden évben ezen a napon ünnepeljük a magyar filmalkotásokat. Ezt kihasználva számos mozi különleges műsorral és jegyárral várja a közönséget. Az elmúlt egy év legnagyobb sikerei mellett aktuálisan, egyébként is műsoron lévő filmeket vetítenek nagyobb előadásszámban, de egy premier előtti film is a kínálat része néhány moziban.

A Cinema City április 25 és május 1 között a Magyar Film Hete című programjával 2000 forintos jegyáron kínálja jegyeit a magyar filmekre, kvázi egy hetes magyar filmes filmünnepet szervezett.

Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház 30-án kizárólag magyar filmalkotásokat vetít. Premier előtt látható majd A boldogság ügynöke, némafilm ritkaságokat láthatnak a látogatók, amelyet élő zenével kísérnek a díszteremben, két filmet ingyenesen lehet megtekinteni (Universitas, Mindhalálig), amelyekre regisztrálni szükséges és minkét film rendezője vendége lesz a vetítéseknek. A műsor 90%-a angol felirattal kerül a vászonra.

Az Etele Cinema a magyar alkotásokra 1790 forintos jegyárral várja a látogatókat április utolsó napján. A kilenc film között A tanú cenzúrázatlan verzióját, a Macskafogót és a Sose halunk meg mellett több, a közelmúltban bemutatott hazai díjnyertes művel és közönségkedvenccel is találkozhatunk. A különleges jegyárat kizárólag a Comfort termekben lehet érvényesíteni.

A Bem Mozi Magyar Film Hete rendezvényen, minden régebbi magyar filmet 1000 forintos ünnepi jegyárral mutat be. János Vitéz, Veri az ördög a feleségét, Hófehér, Fehérlófia, hogy csak néhányat említsünk abból a repertoárból, amit április 30 és május 5 között vetítenek a budai kismoziban.

A Budapest Film három mozijában: Corvin, Tabán, Kino lesz Magyar Film Napja május 5-én. A Corvinban régi klasszikusokat (Szaffi, Isten hozta őrnagy úr!, Moszkva tér, Kontroll, stb.), a Tabánban aktuálisan műsoron lévő filmeket ajánlanak (Semmelweis, Kék Pelikán, Most vagy Soha!, stb.), de premier előtt itt is látható lesz A boldogság ügynöke, a Kinoban pedig a közelmúlt rétegfilmjeit fogják levetíteni (Kálmán-nap, Keskeny út a boldogság felé és Nyersanyag). A jegyek normál áron válthatók. Ráadásként a Corvinban a MOME hallgatóinak plakáttárlata lesz és egy héten át tekinthető meg.

 

Vidéken több helyszín is szerepel. Szegeden a Belvárosi Mozi csapata készül különleges műsorkínáltra április 29 és május 1 között öt filmmel és 1400 és 1650 forintos jegyárral. A klasszikus magyar filmkínálat között találjuk a Mágnás Miskát, Az Aranyembert és az Apám néhány boldog évét is.

Békéscsabán a Center Moziban április 25 és május 1 között tart a Magyar Film Napja többek között a Most vagy soha!, a Bogyó és babóca, a Valami madarak és az Ernelláék Farkaséknál is műsoron lesz. Jegyek normál áron vásárolhatók.

Miskolcon az Uránia-Béke Art Moziban Május 4-5-én két napon át két filmmel jelentkeznek a közönségnek. A Semmelweis és az István, a király lesz látható 14:30-tól a Béke teremben.

Utoljára frissítve: 2024. április 28. vasárnap 16:23