Lézervetítő a balatonfüredi moziban

2023. február 11. szombat | Írta: Forgács Balázs
Október vége óta egy rgb lézervetítő üzemel a Balaton Moziban. A hír bár régebbi, az üzemeltető nem akarta nagy dobra verni, előbb el akarta kápráztatni vele a közönséget. A fejlődést az Avatar 2 inspirálta, amely december közepén érkezett a mozikba, a vetítő szolgáltatta kép pedig magával ragadó lett.
Pozitívumként elmondható, hogy a 2006 óta üzemelő moziban folyamatos fejlődés van. 2011 márciusában érkezett a digitális 3D vetítő, amely új dimenziót nyitott az akkori Avatar első részével, majd 2015-ben az NEC vetítőt egy Barco DP2K-15C váltotta fel. A régi vetítő Révfülöpre került a kertmoziba. 2019-ben megújult a nézőtér, ahol nem csak a foteleket cserélték ki vadiújra, de a szőnyegek, a burkolatok és az elektromos hálózat is megújult, ívelt vásznat szereltek fel és 7.1-es hangrendszer épült ki, a 3D rendszer pedig az aktívszemüveges rendszerről a RealD passzív-ra épült ki. 2022 őszére megérkezett a vetítők következő generációja, a Barco SP4K-25C vetítőgép, amely már 4K-s képet és élénk, meleg színeket képes kivetíteni. A régi gép az Akali Kertmoziban folytatja pályafutását a nyári szezontól.
A füredi példa azért is különleges, mert ez az első helyszín, ahol a moziüzemeltető, mint egyéni vállalkozó a saját költségén vásárolt lézervetítővel vetít.
 
vetítőgép fotó: Pálffy Géza
Utoljára frissítve: 2023. március 01. szerda 08:51