KLASSZ NAPOK - Diákvetítések az art mozikban

2023. december 11. hétfő | Írta: Forgács Balázs
A Nemzeti Filmintézet 2020 márciusában indította el a KLASSZ oktatási és ifjúsági programot, amely a klasszikus magyar filmekre épül. Ezt a kezdeményezést bővíti országos körűvé a Nemzeti Filmintézet és az Art-Mozi Egyesület új, közös programja.

A 2023 szeptemberében elindult közös együttműködés célja, hogy minél több általános- és középiskolás jusson el moziba és legyen részese a közösségi filmnézés élményének. Az Art-Mozi Egyesület ezért bevonja a hazai art mozikat, mint a vetítések fő helyszíneit és folyamatosan kapcsolatot tart az iskolák, a filmszínházak és a filmeket biztosító forgalmazó között.

A klasszikus hazai filmkincsre épülő, valamint a közelmúlt magyar filmtermésből álló válogatás szinte minden tantárgy oktatásában segítséget nyújthat a magyar irodalomból, a történelmen, a digitális és vizuális kultúrán, a dráma és színház, valamint a természettudományi tantárgyakon át az osztályfőnöki órákon feldolgozandó morális problémákig. Ez a válogatás hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok jobban megértsék az adott témát és közelebb kerüljenek egyes korszakhoz.

A filmeket az iskolához közel eső art moziban tudják megnézni, kivételes kedvezménnyel, 500 Ft/fő jegyáron. A jelentkezési űrlap segítségével az egyesület kollégái javaslatot tesznek a lehetséges vetítési helyszínekre.

A filmek egy részéhez már komplex tanári segédanyag csomag is rendelkezésre áll, amely ötleteket és kreatív feladatokat kínál a filmek élményszerű feldolgozásához. Ez a program különösen fontos a mai tizenévesek számára, hiszen az ő nyelvük, kifejezésmódjuk és tudásuk már jóval nagyobb arányban a képi ábrázolásokon, jeleken és mozgóképeken alapul, mint az előző nemzedékeké.

Az egyes csoportos diákvetítések során közreműködő, az osztályt, csoportot kísérő 1 fő pedagógus szervezőmunkáját minden sikeresen megvalósult vetítés után bruttó 10.000 Ft megbízási díjjal honorálják az Art-Mozi Egyesülettel kötött egyedi megbízási szerződés alapján.

Részleteket a https://www.artmoziegyesulet.hu/klassz-napok-2023-24/ címen találhatók.

Utoljára frissítve: 2023. december 11. hétfő 18:18