Kiskunhalason és Jászberényben is indul a felújított digitális mozi

2013. október 17. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
Jászberényben ma 20:00-kor a Fogságban című filmmel, Kiskunhalason holnap 13:00-kor a Turbó 3D-vel indul az első vetítés, igaz Jászberényben már a nyáron beüzemelésre került az új vetítő a Tiszti Klubban, ám az ünnepi esemény mégis a felújított filmszínházzal válik teljessé.

 

Kiskunhalason egy hosszú távú magánbefektetés eredménye a mozi digitalizálása. A városban évek óta nem lehetett premierben filmet látni, ehhez évekkel ezelőtt heteket kellett várni, a digitális korszak beköszöntével viszont kizárólag olyan alkotásokat tudtak a városba hozni, ami kisebb közönséget vonzott, a mozi pedig nem tudta fenntartani önmagát. A nagyobb produkciókért Kecskemétre vagy Szegedre kellett utazni. Most azonban két hónap leforgása alatt nem csak az analóg vetítőrendszert váltotta le végleg a digitális, hanem kívül-belül megújult a mozi. Először is a homlokzat esett át ráncfelvarráson, majd a terembelső is megújult, ezen belül az elengedhetetlen kiváló digitális hangzást biztosító hangrendszert installálták, új erősebb teljesítményű hangfalakat szereltek fel és a bútorzati elemek kaptak szövetburkolatot, ami egyrészt esztétikusabb és előkelőbb megjelenést eredményez, másrészt az akusztikában van nagyobb szerepe. Új, matt fehér vászon került a régi helyére és az egykori moziszékeket is újabbakra, kényelmesebbekre cserélték. A gépházban a Meopták helyett immár egy Christie CP2220 típusú vetítőgép duruzsol, amely 3D filmvetítésre is alkalmas a Dolby 3D-nek köszönhetően. A térhatású produkciókat a mozi tulajdonát képező passzív szemüvegekkel lehet megtekinteni. A jegyárak barátiak maradnak, hiszen egy 2D-s filmért mindössze 1090 forintot, kedvezményesért 890 forintot kell fizetni, a 3D-s tikettek kategóriánként 100 forinttal kerülnek többe. Kéthavonta egy héten keresztül minden filmalkotás 790 forintért lesz látható.
Jászberényben a régi mozit alakították át szinte teljesen, mondhatni belül a földszintig lebontottak mindent és egy újat húztak fel helyére. Az eredmény egy mozi- és színházterem lett, amelyben jól megfér egymás mellett mindkét szórakozási nem. Az auditórium az eddigi üléselrendezéssel szemben lépcsőzetes lett. Minden sor egyedileg kék fénnyel megvilágított, hogy a sötétben előadás közben is jól lehessen tájékozódni a teremben. A fény- és audiovizuális berendezéseket újakra cserélték, a hangrendszert és a hangfalakat lecserélték, a burkolati elemeket szövetborítással látták el, új leereszthető vászonnal gazdagodott a filmszínház. A vetítőberendezés kizárólag digitális, egy Barco DP2K-15C dolgozik, amely 3D filmalkotások vetítésére is alkalmas a Dolby 3D-nek köszönhetően. A térhatású filmeket itt is a mozi tulajdonát képező passzívszemüvegekkel láthatjuk, amelyeket speciális mosogatógéppel mosnak el minden használat után. A jegyárak a Tiszti Klubban megszokottak, vagyis 790 Ft premier utáni és 1100 Ft premier film esetén a 2D és 1250 Ft a 3D fajtánál. Kedvezményes 2D és 3D filmnél is 700 forint. Családi jeggyel 2 felnőtt és két gyermek esetén két teljesárú és egy kedvezményes jegyet kell váltani, a második gyermek jegyára viszont csak 5 forint. Október 18-23 között a vetítések ingyenesek lesznek.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 10:08