Kihívások előtt a magyar mozipiac

2024. február 03. szombat | Írta: Forgács Balázs
Ismét sokan temetik a mozit, mert a covid-járvány utáni időkben a fogyasztási szokások annyira átalakultak, hogy az nehezen tér magához. Korábban ugyanezt tapasztaltuk a televízió, a videómagnó, a dvd megjelenésével és a torrent oldalak esetén is. Időszakosan ugyan vissza-visszatérni látszik az a közönségszám, ami 2019-ben volt utoljára, de ezek a megmozdulások csak időszakosak. Egy-egy nagysikerű film valóságos tömegeket vonz, tavaly a Barbie és az Oppenheimer mentette meg a nyarat. Országos szinten jellemző a 30-40%-os visszaesés a járvány előtti időszakhoz képest.

A megváltozott hozzáállásunk az utóbbi évek fenekestül felfordult világában szinte természetes folyamat. A zsebünkben lapuló multimédiás eszközök, okostelefonok is jelentősen hozzájárultak a filmnézési szokásaink megváltoztatásában, ám a mozi végét jövendölni még korai állítás, mert a legutóbbi kutatások szerint az európai ember legalább évi egyszer járt moziban és ez a magyarokra is igaz.

Az utóbbi tíz évben az európai médiaipar jelentősen átalakult a technológiai újdonságok és az új globális szereplők miatt. A világjárvány ezt a folyamatot nem, hogy lassította volna, de még inkább felgyorsított bizonyos trendeket, ráirányította a figyelmet a média jelentőségére, az emberek tájékoztatására és a szórakoztatásra egyaránt. A fogyasztók figyelméért folytatott versenyben jelenleg az online platformok nyerésre állnak a hagyományos szereplők viszont nehezen alkalmazkodnak a kihívásokhoz.

A filmforgalmazók becslése alapján több, mint 10 millió fő látogatószámmal a 2023-as év jónak bizonyult az előző évhez képest. Ma Magyarországon szombat este 8 és 10 óra között több mint négymillióan ülnek a tv képernyője elé és közel hárommillióan ebből különféle zenei tehetségkutatón drukkolnak. Ezekkel a számokkal a hazai mozik nem tudnak versenyt tartani, annál is inkább, hogy a streamingszolgáltatók havi csomagdíjai már egy 3 fős család egyszeri mozijegyének árát fedezik.

A 2023-as jegyáremelkedés, több mint 20%-os volt, de a kb. 5 eurós átlagár még így is kedvezőnek mondható az unión belüli mozipiacon. A legnagyobb érdeklődésű magyar mozifilmek tavaly a Semmelweis közel 160 ezer nézővel, amely azóta is töretlenül ível felfelé és kb. 280 ezernél jár, második a Nemzet aranyai 93 ezer nézővel, harmadik pedig a Magyarázat mindenre valamivel 80 ezer feletti teljesítménnyel. A legnépszerűbb magyar filmek pár éven belül a televíziós kínálatban is megjelentek, de ezek az elmúlt 25 évben sem tudtak az amerikai akciófilmekkel és vígjátékokkal versenyre kelni. A kasszasiker amerikai és magyar filmekre összesítve a 2022-es mozilátogatók 84%-a váltott jegyet, a maradékra jutottak az egyre csökkenő érdeklődésű európai filmek.

Összefoglalva látható, hogy a streaming és a mozi megfér egymás mellett, amíg előbbire a kényelmes, otthoni körülmények szolgáltatják a lehetőséget széles kínálattal, könnyű hozzáférés miatt, addig a moziban tapasztalt élmény össze sem hasonlítható a kanapén megtekintett alkotásokkal, egyedülálló benyomást nyújtanak és a saját közönségük is megvan.

Utoljára frissítve: 2024. február 03. szombat 15:40