Kertmozik a Balatonon és Egerben

2014. június 22. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
Az északi parton idén is kinyit a révfülöpi, a fövenyesi és a csopaki kertmozik, utóbbi idéntől először digitálisan. A zánkai tavalyi digitális debütálása után idén nem nyit ki. A déli parton egyedül a Zamárdi Kertmozi indít digitálisan, míg a Club Aliga Kertmozi projektoros vetítésekkel, izgalmas filmekkel szórakoztatja a nagyérdeműt. Egerben tavaly indult először néhány alkalommal a kertmozizás, akkora sikerrel, hogy ez idén rendszeres programmá válik.

 

Fövenyesen és Révfülöpön egy-egy Christie CP2000-ZX vetítő vetít június óta naponta 21 órától, Csopakon egy Barco DP2K-10SX duruzsol szintén 21 órától minden nap. Az északi parti mozik jegyára 1000Ft/fő. Zamárdiban szintén naponta 21 órakor indulnak a vetítések, a jegyár pedig általánosan 800Ft/fő, de az animációs gyerekfilmeket 700 forintért lehet megtekinteni, az erőgép egy Barco DP1500-as. Balatonaligán szombatonként és vasárnaponként vannak vetítések este 9-kor, 850 forint/fő egységáron. Az Egri Kermoziban egy Christie CP2000-M vetít és egy ezresért lehet mozizni szerdán, pénteken és szombaton. Szerda kivételével általában van egy 23 órás sávban vetített film is, ha az első nem hosszabb 2 és fél óránál.

 

Az utóbbi néhány évben mind nagyobb közönségnek örvendenek a kertmozik. Tavaly összesen hét kertmozi és egy üdülőmozi üzemelt a Balaton-parton, közülük ötben még a hagyományos 35 mm-es filmeket vetítették, sőt már azokból sem a legfrissebbeket, mivel már abban az évben is csak néhány analóg kópiát gyártottak. Az idei számot mi sem mutatja jobban, mint az, hogy egyrészt az analóg vetítés teljesen leállt, a bérelhető digitális gépek száma pedig igen alacsony volt és csak egy mozinak van saját vetítője. Ezért azok az egységek, akik a digitalizálásról lemaradtak és projektoros vetítésre sincs lehetőségük, ők idén már nem nyitottak ki. Hozzáteszem, több tucat kertmozi áll kihasználatlanul a Balaton partján, a többségük még mindig működőképes lenne, ha csak a legforgalmasabbakat, pl. a vonyarcvashegyit, a balatonlelleit vagy a zánkai üdülőmozit vesszük alapul, biztos tömegekre számíthatnánk. Ám ez a jövő kiaknázható területei lesznek.
Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 09:53