K, mint mértékegység

2012. július 30. hétfő | Írta: Forgács Balázs
Sokszor hallani a digitális vetítőgépeknél, hogy 2K és 4K felbontásúak, de csak kevesen tudják mit is jelent ez pontosan. A digitális mozik elődeikkel ellentétben digitális formátumban vetítenek. A televíziók felbontása a mozikéval hasonlatos.

 

A digitális mozikivetítő ajánlott felbontása azon tényezők egyike, amelyek alapvető hatással vannak a vetítés minőségére. A számok hozzávetőlegesen ezerrel megszorozva azt mutatják meg, hogy mennyi pixel (képpont) helyezkedik el a vászon szélességén. A 2K így azt jelenti, hogy vízszintesen megközelítőleg 2000 pixelből rajzolódik ki, a kép valójában 2048 x 1080 pixel (2,2 megapixel), a 4K pedig 4096 x 2160 pixel (8,8 megapixel). (a másik szorzó szám a sorok számát mutatja meg)
A digitális mozizás története az 1990-es évek végén kezdett kialakulni, ekkor szerezték az első tapasztalatokat, amelyet részsikerként könyveltek el. De egyúttal rájöttek, hogy a HDTV formátumok nem nyújtanak megfelelő technológiai alapot a digitális mozihoz, ez csak egy elektronikus rendszer lett, az úgynevezett E-Cinema. 2002 márciusában megalakult a DCI, amelyet a nagyfilmstúdiók hoztak létre annak érdekében, hogy megteremtsék a tényleges digitális mozi rendszerét. 2004 áprilisában a DCI létrehozott egy egységes értékesítési anyagot a 2K és a 4K lejátszási és tömörítési technológiákra, 2005-ben pedig közzétett egy specifikációt, amely útján legyártották az első 2K-s digitális vetítőgépeket.
Megjegyzendő, hogy Magyarországon 2K minőségben kerülnek forgalmazásra a digitális filmek és csak a 4K-s forgalmazásúak után lehet maximálisan kihasználni a 4K-s vetítőgépeket.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 11:42